luni, 27 februarie 2017

Nicolae Velimirovici - Inima in Marele Post: Indreptar pentru prima saptamana

1. Mai presus de toate gandeste-te la Dumnezeu caci si Dumnezeu se gandeste la tine mai inainte de toate. Precum păstorul se gandeste la oaia cea ratacita mai mult decat la intreaga turma, asa si Dumnezeul tau, se gandeste la tine, care te pierzi in pacat, mai mult decat la toti ingerii din ceruri.

2. A cugeta la Dumnezeu nu inseamna a cerceta fiinta Lui Dumnezeu, ci inseamna a cerceta si a afla ce vrea Dumnezeu de la om.

3. Cel ce cumpara nu cauta la coaja, ci la miez. La fel si cel ce cumpara oua. Si asijderea cu nenumarate lucruri din lume, oamenii le cauta pe cele nevazute si nu pe cele vazute. Si Dumnezeul tau cauta la tine dupa inima. Prin coaja cea trupeasca, El priveste in miezul tau, in inima ta, si cauta la inima ta. Fiul meu, da-I inima ta!

4. In inima Ziditorul a pus temelia vietii. In temelie viata se zamisleste, purcede, creste, si se indreapta spre mormant si dincolo de mormant. Oare cat pretuieste omul despre care toti spun: e destept dar nu are inima? Dumnezeu nu va cere de la el desteptaciune, ci inima. Caci s-a zis “ce este nebun al Lui Dumnezeu, mai intelept decat oamenii este”. (I Cor.1:25)
5. Sau cat pretuieste omul despre care se spune: e bogat dar nu are inima? Oare isi va duce bogatia in cealalta lume si o va darui Celui a carui vistierie sunt pamantul si cerul, si soarele si stelele si toate si toate imparatiile stiute si nestiute?

6. Sau ce-i ajuta omului puterea si frumusetea cea trupeasca? Oare nu intalnim zilnic pe cei ce in tinereti erau puternici si frumosi, iar acum, garboviti si trasi, se sprijina ori in baston, ori de mana cuiva? Multora, puterea si frumusetea trupeasca le-a slujit, din nefericire, la putrezirea inimii inainte de putrezirea pielii si oaselor.

7. Fericiti sunt cei ce din tinerete nu s-au indragostit de nicio frumusete trecatoare si muritoare, ci de Ziditorul lor, a carui putere nu slabeste si a carui frumusete nu piere! La Dragostea lor, Dumnezeu va raspunde cu dragoste insutita si inima lor Dumnezeu o va randui langa Inima Sa.

8. Postul inseamna slabirea legaturii inimii cu lumea si intarirea legaturii inimii cu Dumnezeu. Aminteste-ti si cugeta la aceasta in cea dintai saptamana a Marelui Post.

9. Intarirea legaturii cu Dumnezeu aduce bucurie in inima. De aceea se citeste la inceputul Postului din cartile bisericesti: „Iata, a venit veselitoarea vreme a postului!”

10. Aminteste-ti numele acelor marimi duhovnicesti care, cu postul, au slabit legaturile lor cu lumea si au intarit legaturile cu Dumnezeul cel Viu – Sfintii Antonie, Pavel, Efthimie, Avxentie, Avramie, Savva, Visarion, Vitalie, Gherasim, Chiriac, Zosima, Hariton, Efrem, Arsenie, Carion, Zaharia, Savva cel Sfintit, Simeon si Alipie Stalpnicii, Onufrie, Pahomie, Petru si Athanasie Athonitii, si cei dimpreuna cu dansii.

11. Aminteste-ti si de Dumnezeu purtatoarele fecioare si femei, a caror inimi au fost umplute de dragoste catre Hristos – Sfintele Thecla, Xenia, Evpraxia, Anastasia, Matrona, Sarà, Maria Eghipteanca, Pelaghia, Thaisia, Theodula, Vasilisa si cele dimpreuna cu ele.

12. Daca iti sant departe dupa loc sau dupa vreme, atunci aminteste-ti de acele slavite nume din neamul tau [e vorba de sarbi, n..] – Sfanta Parascheva, Sfantul Sava, slava Serbiei, Sfintii Ioannichie de la Devici, Petru de la Korisa, Vasilie al Ostrogului, Prohor, Gavriil, Ioachim, Ioann al Rilei, Naum al Ohridei, Nectarie al Bitoliei si multi, multi altii care cu postul au sfintit trupurile lor si cu rugaciunea au sfintit tara in care vietuiesti.

13. Ei toti acelasi glas au auzit: „Fiule, da-mi inima ta!” Acelui glas au raspuns si inima lor intru totul au dat-o Dumnezeului si Ziditorului lor.

Introdu e-mailul pentru abonare:

2 comentarii: