Sfântul Ioan Gură de Aur: „Buzele lui Hristos, luminătorul lumii întregi, învăţătorul ecumenic (cel a toată lumea)“, scrie despre rugăciunea lui Iisus următoarea povaţă, care îi priveşte, în chip cel mai apropiat, pe monahi, care are însă însemnătate şi pentru mireni: „Vă rog pe voi, fraţilor, să nu părăsiţi niciodată pravila de rugăciune, sau să o nesocotiţi; căci eu am auzit cândva pe părinţii care ziceau: ce fel de monah este acesta, dacă el nesocoteşte pravila sau o calcă pe ea? Însă el trebuie, de mănâncă sau bea, de şade acasă sau călătoreşte, sau altceva de face, neîncetat să strige: „Doamne, Iisuse Hristoase, Fiul lui Dumnezeu, miluieşte-mă!“ ca această pomenire a numelui Domnului nostru Iisus Hristos să-l aţâţe la război împotriva vrăjmaşului. Prin această pomenire, sufletul care se sileşte pe sine spre acest lucru, poate să afle în sine totul, şi cele rele şi cele bune; mai întâi are el de văzut înlăuntru, în inima sa cele rele, iar mai pe urmă şi pe cele bune. Pomenirea aceasta are să pună în mişcare pe balaurul şi tot pomenirea aceasta are să-l şi smerească. Pomenirea aceasta poate să pună în mişcare toată puterea vrăjmaşului din inimă şi pomenirea aceasta o poate birui şi dezrădăcina pe ea, încetul cu încetul; numele Domnului Iisus Hristos, coborând întru adâncul inimii va smeri pe balaurul care stăpâneşte pajiştile inimii, iar pe suflet îl va mântui şi-l va face viu. Însă neîncetat să petreci cu numele Domnului Iisus, ca să înghită inima pe Domnul şi Domnul pe inimă şi vor fi doi într-una. Însă lucrarea aceasta nu este lucrarea unei sau două zile, ci a multor ani şi a unui timp îndelungat, căci se cere o mare nevoinţă şi de mulţi ani ca să fie izgonit vrăjmaşul şi să se sălăşluiască Hristos“ (Filocalia, vol. 5, p. 369).
duminică, 25 iunie 2017
Sfântul Inochentie al Moscovei: Cum putem dobândi Duhul Sfânt?
Conform învățăturii Sfintei Scripturi și experienței marilor sfinți ai Bisericii, cele mai cunoscute și eficiente mijloace pentru dobândirea Sfântului Duh sunt următoarele:
Inima curată și trupul neprihănit
Smerenia
Ascultarea glasului lui Dumnezeu
Rugăciunea
Lepădarea de sine în viaţa de zi cu zi
Citirea și ascultarea Sfintei Scripturi
Tainele Bisericii și, în special, Sfânta Împărtășanie
Fiecare suflet credincios se poate umple de Duh Sfânt, dacă se curățește de păcat, dacă se eliberează de iubirea de sine și dacă se vindecă de patima mândriei. Sfântul Duh este întotdeauna prezent în jurul nostru și dorește să se sălășluiască întru noi. Însă faptele noastre rele ne înconjoară ca un zid tare de piatră, iar păcatele noastre, ca niște paznici sălbatici, Îl alungă pe Sfântul Duh departe de noi și nu-L lasă să se apropie.
vineri, 23 iunie 2017
Fericita Pelaghia. Ucenica Sfantului Serafim de Sarov. Viata unei sfinte nebune pentru Hristos
Sfanta Pelaghia Ivanovna Serebrenikova (1809‑1884) de la Diveevo, pe care Sfantul Serafim de Sarov a indreptat‑o pe calea nevointelor tainice si mai presus de fire ale nebuniei pentru Hristos, este, neindoielnic, una dintre cele mai cunoscute reprezentante ale acestui fel de sfintenie rar, aflat dincolo de intelegerea omeneasca. Sarcina incredintata ei de Sfantul Serafim si indeplinita fara preget, pana la capat, a fost aceea de a purta de grija „orfanelor” lui de la Diveevo. Din intalnirea ei cu o alta vestita nebuna pentru Hristos – Sfanta Parascheva de la Diveevo, mai cunoscuta sub numele de Pasa Sarovskaia – reiese limpede acest fapt: Cuvioasa Pelaghia nu si‑a putut lasa fiicele duhovnicesti nici macar inainte de plecarea sa de pe pamant „pentru a ramane fara nici o grija, ca Pasa” –, caci ar fi incalcat astfel grav porunca „batiuskai Serafim”.
Cartea de fata – captivanta pana la ultima fila – ne introduce intr‑o lume in care virtutile si asprele nevointe duhovnicesti sunt ascunse cu strasnicie – prin nebunia pentru Hristos – spre a fi pazite astfel mai bine de slava desarta. Dupa cum cititorul poate constata din multimea minunilor adunate de la cei ce au cunoscut‑o, cei ce se roaga Cuvioasei Pelaghia nu raman nicicand lipsiti de mangaiere si de ajutorul grabnic al fericitei nebune pentru Hristos.
A fost canonizata in anul 2004; pomenirea ei se savarseste pe 30 ianuarie, precum si pe 8 iulie, cand este praznuit soborul sfintelor din Diveevo.
joi, 22 iunie 2017
A apărut Revista Ortodoxă ATITUDINI Nr. 50, dedicată Părintelui Justin Pârvu
A apărut Revista Ortodoxă ATITUDINI Nr. 50, dedicată Părintelui Justin Pârvu
email: atitudini.pv@gmail.com sau la numărul de telefon: 0785 018 852.
SUMAR
Editorial: SCRISOARE CĂTRE NEAMUL MEU „SĂ VĂ FEREASCĂ DUMNEZEU SĂ MĂ FAC ȘI EU ANTISEMIT!“
de Monahia Ecaterina Fermo
de Monahia Ecaterina Fermo
8 DIN RELATĂRILE MAICII STAREȚE JUSTINA BUJOR DESPRE VIEȚUIREA MINUNATĂ A PĂRINTELUI JUSTIN
16 PĂRINTELE JUSTIN, AȘA CUM L-AM CUNOSCUT EU
de Monahia Fotini
de Monahia Fotini
miercuri, 21 iunie 2017
Asociația Foștilor Deținuți Politici se arată „indignată de pretențiile aberante ale Institutului Elie Wiesel” și denunță „încercarea sa de a ne lăsa fără mari personalități ale vieții culturale din România”
Continuă să sosească reacțiile la decizia Institutului „Elie Wiesel” de a soma - prin intermediul Ministerului de Interne -, mai multe instituții pentru a schimba numele unor străzi, școli sau pentru a elimina anumite monumente, care poartă numele sau sunt dedicate unor foști deținuți politici.
Un comunicat important a venit din partea Asociației Foștilor Deținuți Politici și Deportați (AFDPD), organizație condusă de domnul Octav Bjoza. AFDPD se arată nemulțumită de acțiunile Institutului și nu înțelege care sunt „crimele” care i se impută unui Mircea Vulcănescu sau Radu Gyr, mai ales că aceștia au fost condamnați pe motive politice de așa-zisele Tribunale ale Poporului, înființate de comuniști.
marți, 20 iunie 2017
O minune din zilele noastre
„Bucură-te, cea plină de har Portăriţă, care deschizi credincioşilor porţile Raiului”, spune una din heretisirile aduse Maicii Domnului în acatistul închinat icoanei ei „Portăriţa”. În tradiţia rusă, icoanelor făcătoare de minuni li se spune „icoane rugate”, icoane înaintea cărora credincioşii şi-au vărsat toată energia lăuntrică cerând ajutor şi mângâiere sau aducând laudă şi mulţumire. Iar Dumnezeu, Care „unde voieşte, biruieşte rânduiala firii şi cele mai presus de om lucrează”, îşi revarsă, în schimb, prin aceste „ferestre către Cer”, energia nezidită – harul Său cel sfinţitor, tămăduitor şi îndumnezeitor, pentru rugăciunile Celei ce are către El „îndrăzneală de maică”. (R.H.)
Icoana făcătoare-de-minuni a Maicii Domnului „Portăriţa” se găseşte în Sfântul Munte, la Mănăstirea Iviru. Potrivit tradiţiei, a fost pictată de Apostolul Luca. În al 9-lea veac, icoana se afla în posesia unei văduve ce trăia în Niceea. Această cetate din Asia Mică nu a mai dăinuit până astăzi, dar la vremea ei a găzduit două Sinoade Ecumenice – Întâiul Sinod, la care s-au alcătuit primele opt articole ale Crezului, şi al Şaptelea Sinod, care a restabilit cinstirea icoanelor după o îndelungată luptă cu erezia iconoclasmului, care punea pe picior de egalitate închinarea la icoane cu închinarea la „chipuri cioplite”, la idoli.
luni, 19 iunie 2017
VACCINAT SAU NEVACCINAT: CINE SE SIMTE MAI RĂU? (I)
Tot mai multe statistici arată că, în zilele noastre, copiii se îmbolnăvesc tot mai des și mai facil – alergiile, astmul, anxietatea, bolile autoimune, autismul, hiperactivitatea, problemele de atenție și de învățare sunt doar câteva din cele mai comune afecțiuni ale copilăriei secolului XXI. În S.U.A., 43% din cele 32 de milioane de copii suferă de cel puțin o formă de boală cronică, neincluzând în această listă obezitatea.
La ora actuală în lume, boli altădată rare precum autismul, tulburarea de deficit de atenție (ADD), diabetul zaharat de tip 1 sau sindromul Tourette sunt tot mai des întâlnite. Cu toate acestea, numărul studiilor care analizează cauzalitatea și efectele acestor afecțiuni este destul de redus. Spre deosebire de părinții lor, copiii de astăzi au de patru ori mai multe șanse să dezvolte o boală cronică.
Iar dacă bunicii noștri, copii fiind, nu au avut nevoie de pastile pentru a se trata, generația de astăzi împlinește visul oricărui reprezentant farmaceutic: în America, peste un milion de copii cu vârsta sub 5 ani primesc medicație psihiatrică. Dintre copiii cu vârste mai mici de 17 ani, mai bine de 8,3 milioane au urmat astfel de tratamente medicamentoase, iar în orice lună din an, unul din patru copii urmează un tratament medicamentos.
duminică, 18 iunie 2017
miercuri, 14 iunie 2017
Parintele Arsenie Boca: Roagă-te şi nu te teme de nimic
Mijlocul principal, unic şi mai potrivit pentru dobândirea faptelor ce ţin de mântuire şi de desăvârşirea duhovnicească, este repetarea deasă a rugăciunii, oricât ar fi ea de neputincioasă.
Roagă-te şi gândeşte-te la tot ce vrei şi gândurile tale se vor curăţa prin rugăciune; „roagă-te şi fă ce vrei” şi faptele tale vor fi plăcute lui Dumnezeu, iar pentru tine folositoare şi mântuitoare.
Roagă-te şi nu te teme de nimic, nu te înfricoşa de necazuri, nu te înspăimânta de năpăstuiri, căci rugăciunea le va înlătura. Roagă-te oricum, oricât de neputincios, numai roagă-te mereu, şi nu te nelinişti de nimic; fii vesel şi liniştit cu duhul, căci rugăciunea te va înţelepţi.
Pavel Gumerov - Cele opt pacate de moarte si lupta cu ele
Ideea de lupta cu patimile provoaca imediat asociatii cu vechii nevoitori, cu pustnicii din Egipt, cu manastirile - si, in general, experientele ascetice, lupta cu patimile, sunt socotite de catre multi o treaba pur calugareasca. „Noi suntem oameni neputinciosi, traim in lume, ce mare lucru sa facem noi...” Aceasta este, bineinteles, o ratacire profunda. Orice crestin ortodox, fara exceptie, este chemat sa se lupte, sa poarte razboi zi de zi cu patimile si cu deprinderile pacatoase - iar expunerea asceticii ortodoxe este cel mai usor de facut pe baza invataturii despre cele opt patimi omenesti si despre lupta cu acestea.
Comanda cartea de aici
Invataturi ale Sfantului Justin Popovici
fişe de idei după un film biografic
Ce e mai important pentru existenţa unui popor: statul sau Biserica? Sf. Iustin Popovici răspundea: fără îndoială, Biserica, căci ea este fiinţa naţiunii.
- Însăşi prezenţa Sf. Iustin în Serbia a fost asemenea glasului celui ce strigă în pustie.
- Omul nu se aştepta ca cineva care tăcea îndelung, rugându-se, în timp ce învârtea metanierul, să tune atunci când vorbeşte. Dar el era, pur şi simplu, ca un vulcan, nu ca şi cum s-ar fi stăpânit prin tăcere. Şi a vorbit aşa cum îşi închipuie omul că au vorbit proorocii Vechiului Testament.
marți, 13 iunie 2017
Despre purtarea pantalonilor de catre femei
Lumea se află într-o cădere permanentă… Păcatul îşi face loc în sufletele noastre din greu, dar, ceea ce doare cel mai mult, e că, astăzi se pierde chipul mamei, chipul femeii creştine ortodoxe! Ori anume mama, este cea care zideşte viitorul copiilor săi, prin învăţăturile sale, prin chipul şi portul său!
Mă gândesc că problema este mai actuală şi mai acută ca oricând! Mă gândesc că într-adevăr, se pierde chipul smerit al mamelor noastre! Vă spun sincer, nu îmi imaginez să o văd pe mămica mea în pantaloni, nu îmi imaginez, să văd în pantaloni (Doamne fereşte să nu zic vre-o blasfemie) pe cele care astăzi sunt Sfinte, înaintea lui Dumnezeu, pe ceea pe care o numim Maica Domnului – Împărăteasa Cerului şi a Pământului! Şi dacă conştiinţa mea îmi şopteşte că doar gândul la aşa ceva poate fi calificat drept blasfemie, cu cât mai mult, păcatul acesta – ca femeile să se vopsească şi să poarte haine bărbăteşti omoară sufletul? Eu zic, dacă în femeile noastre mai există frică de Dumnezeu, cât de puţină înţelepciune, să nu atragă atenţie la cuvintele mele! Şi eu sunt om pătimaş, care trăiesc aici în mijlocul ispitelor, iar cuvântul meu, nu neapărat trebuie calificat ca adevăr, fără cercetări adăugătoare! Dar totuşi, dacă mai cred în Dumnezeu, le rog, din tot sufletul, pe toate femeile şi mai ales pe cele care sunt preotese, să cerceteze cu atenţie şi să-şi facă concluziile de riguare, din Înţelepciunea Sfintei Scripturi!
sâmbătă, 10 iunie 2017
vineri, 9 iunie 2017
Sfântul Ignatie Briancianinov: Capetenia tuturor patimilor e necredinta.
[…] “Nu te tulbura, nu cadea în nedumerire”, a zis un oarecare Sfânt Parinte, “atunci când vezi în tine lucrarea vreunei patimi. Atunci când se rascoala patima, nevoieste-te împotriva ei, straduieste-te sa o înfrânezi si dezradacinezi prin smerenie si rugaciune”. Tulburarea si nedumerirea care apar în om atunci când se descopera în el lucrarea vreunei patimi e marturia faptului ca acel om nu s-a cunoscut pe sine. […]
Potrivit cu însusirile sufletului si trupului, potrivit cu înrâurirea împrejurarilor, într-un om lucreaza si înfloreste cu deosebita putere o patima, într-altul alta; în cineva se poate vedea o deosebita înclinare spre iubirea de argint, în altcineva, aplecare spre îmbuibare; unul se lasa tras de pofta trupeasca, altul de setea cinstirilor desarte. Cel ce nu are aplecare spre o anume patima nu trebuie sa creada ca nu este în el acea patima, nu s-a ivit prilejul ca ea sa iasa la iveala. Trebuie sa fim gata mereu a ne împotrivi tuturor patimilor. Cu precadere trebuie sa priveghem împotriva patimii care precumpaneste, care apare mai des ca celelalte patimi, care ne tulbura cel mai mult.[…]
sâmbătă, 3 iunie 2017
Originile răului sau ce înseamnă comunismul (fragment I/II). Lupta lui Lenin cu Dumnezeu
Fragment din cartea „Originile răului. Taina comunismului”, autor: Volodski I.O. Traducere și adaptare: Provita Media
Din cuprinsul cărții: Teoreticienii comunismului / Marx și Moses Hess. Adancurile satanice ale comunismului / Satanismul in familia Marx / Primii adepți ruși ai lui Marx / Esența satanica a marxismului / Lenin – primul „geniu” al practicilor satanice de distrugere / Calea lui Lenin spre putere prin teroare in masa / Bani pentru tradarea Rusiei și confiscarea puterii / Lenin intoarce datoriile Germaniei / Genocidul bolșevic al propriului popor / Lupta impotriva lui Dumnezeu – scopul vieții lui Lenin / „Moartea pacatoșilor este cumplita…” (Ps. 33) / Asasinarea Țarului Nicolae al II-lea și a familiei Sale / „Dupa roadele lor ii veți cunoaște…” (Matei 7,16) / Suferința poporului / Suferința Bisericii / Brutalitatea calailor / Omorarea ritualica a familiei țariste /Alegerea istorica a Rusiei
***
Probabil ați auzit aceste cuvinte: „Pe vremea comuniștilor se traia mai bine… Pe vremea comuniștilor nu exista un asemenea haos…”. Omului ii vine ușor sa priveasca trecutul prin romantism și sa-l prezinte in culori roz. In acest fel, in anumite zone, viața in comunism apare ca o eliberare de toate necazurile și temerile legate de viitor, iar comuniștilor le sunt incredințate conducerea unor regiuni intregi. Putem sa nu-i luam in serios, pentru ca și bolșevicii, inainte de Revoluția din 1917, nu erau luați prea in serios. Ce este comunismul? Nimeni nu știe in mod clar, daca, desigur, nu amintim de celebrele sloganuri vechi. Nici macar marxiștii nu-i cunosc adevarata sa natura, caci comunismul este cunoscut doar unui cerc restrans de inițiați.
Cum sa aflam ce este comunismul? „Pomul se cunoaște dupa roadele sale”. Sa analizam atunci faptele și evenimentele. Sa incepem cu lucrul cel mai important. Comunismul predica ateismul. Cu alte cuvinte, el neaga pe Dumnezeu, și despre asta iși aduce aminte oricine. Deci, comunismul este ateu. Iar cine a fost primul dintre atei, de asemenea, toți știu. Oamenii, care se identifica drept comuniști, se considera adepți ai acestor nelegiuiți, vrajmași ai lui Dumnezeu și ai omului, și, in consecința, sunt de asemenea atei. In lupta straveche dintre bine și rau pentru fiecare suflet, oamenii de buna voie se predau vrajmașului, de multe ori, fara sa-și dea seama. Inspaimantator! Ce este lumea in comparație cu un singur suflet! Intreaga lume este trecatoare și muritoare, doar sufletul este veșnic. Oamenii sunt in cautarea unei oarecare certitudini in viața actuala dificila. Dar nu cu orice preț!
Sfântul Porfirie Kafsokalivitul: Când te amărăști și te răzvrătești…
Cu toții cunoaștem războiul gândurilor, pe care îl poartă diavolul împotriva noastră.
Când, așadar, la un moment dat, l-am întrebat pe Gheronda Porfirie despre chestiunea aceasta, ne-a spus: ”Voi mergeți mai departe pe drumul vostru. Diavolul vine cu gândurile lui și vă trage de mânecă ca să vă dezorienteze. Voi să nu vă întoarceți înapoi și să începeți să stați de vorbă cu el sau vă contraziceți cu el. Să mergeți mai departe pe drumul vostru. El vă va trage de mânecă în continuare, dar voi să mergeți mai departe pe drumul vostru și la un moment dat se va plictisi el și să vă lăsa în pace”.
Într-o zi, fiind copleșit de gânduri de amărăciune din pricina unor oameni care mă judecau pe nedrept, Gheronda a tras semnalul de alarmă și m-a avertizat cu privire la atacul pe care îl sufeream, după cum mi-a spus. I-am obiectat că nici nu am zis, nici nu am făcut ceva împotriva celor ce mă judecau, ci doar gândeam negativ, fără să mă exteriorizez și, astfel, fără să supăr pe cineva.
Pe Duhul Sfânt Îl simte personal credinciosul care luptă, care se roagă și care se curățește
Traducere și adaptare: Laura Enache
Sursa:
Moise Aghioritul, Pathoktonia[Omorârea patimilor], Ed. Εν πλω, Atena, 2011
Dobândirea Duhului Sfânt (II)
Dedicarea, afierosirea, desăvârșita predare în voia harului Duhului Sfânt constituie duhovnicia credinciosului. Ca să-și însușească totuși cineva Duhul Sfânt, să-L simtă, să-L perceapă bine înlăuntrul său, are nevoie neapărat și în mod necesar de parcurgerea fericitei căi ascetice a curățirii. Dacă inima noastră nu se curățește bine, Sfântul Duh nu poate să sălășluiască înlăuntrul nostru. Cele materialnice, cele pământești, cele vremelnice, cele stricăcioase, cele de prisos va trebui să fie aruncate de voie pentru această stare dumnezeiască și dobândire a Duhului Sfânt. Duhul Sfânt ne va călăuzi la tot Adevărul, ne va lumina, ne va umple de har, ne va insufla, ne va vorbi și ne va îndrepta pașii.