duminică, 5 ianuarie 2014

De ce nu se poate mântui nimeni fără Taina Botezului?

Pentru că toţi ne naştem cu păcatul strămoşesc, iar ştergerea acestuia se face numai prin Taina Sfântului Botez. Sfântul Apostol Pavel zice: “Printr-un om a intrat păcatul în lume şi prin păcat moartea, aşa şi moartea a trecut la toţi oamenii prin acela în care toţi au păcătuit” (Rom. 5, 12), iar proorocul David recunoaşte că “întru fărădelegi m-am zămislit şi în păcate m-a născut maica mea” (Psalm 50, 6). De asemenea, proorocul Ieremia în “Plângerile” sale zice cu durere: “Părinţii noştri au greşit şi nu mai sunt, dar noi purtăm fărădelegile lor” (5, 7), iar dreptul Iov arată că “nu este cu putinţă să iasă ceva curat din ceva necurat” (Iov 14, 4).

Din aceste mărturii ale Sfintei Scripturi înţelegem că păcatul strămoşesc a trecut la toţi oamenii şi deci ne naştem cu acest păcat. Dovadă şi mai grăitoare în această privinţă este faptul că şi copiii mor, ca efect al păcatului strămoşesc. Copiii nu se plămădesc din credinţa creştină a părinţilor, ci din trupurile lor, din carnea şi din sângele lor, iar Mântuitorul spune: “Carnea şi sângele nu pot să moştenească împărăţia lui Dumnezeu, nici stricăciunea nu moşteneşte nestricăciunea” (I Cor. 15, 20). Precum mamele bune îşi spală copiii zilnic, îi îmbracă în haine curate, iar în caz de boală îi duc la doctor, tot aşa mama creştină se îngrijeşte şi de sufletul copilului, curăţindu-l de păcatul strămoşesc prin Sfântul Botez.

(Arhim. Serafim Man, Crâmpeie de propovăduire din amvonul Rohiei, Editura Episcopiei Ortodoxe Române a Maramureşului şi Sătmarului, 1996, p. 41)

Introdu e-mailul pentru abonare:

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu