sâmbătă, 18 ianuarie 2014

Experimentul "Prăjitura"

Un exemplu uimitor prezentat în cartea lui Daniel Goleman îl reprezintă un studiu efectuat pe termen lung, în care un grup de copii au fost evaluaţi mai întâi la o vârstă preşcolară, iar apoi, a doua oară, paisprezece ani mai târziu.

În prima etapă, acelor preşcolari li s-a oferit o prăjitură şi li s-a spus că, dacă se abţin timp de 15-20 de minute de la a o mânca, vor mai primi încă o prăjitură. Paisprezece ani mai târziu, aceiaşi copii au fost evaluaţi din nou şi s-a observat următorul fapt remarcabil: cei care dăduseră în pruncie dovadă de autocontrol şi se putuseră înfrâna de la satisfacerea imediată a poftei erau acum mai stabili emoţional, mai bine văzuţi de profesori şi mai plăcuţi de prietenii lor, şi obţinuseră rezultate mult mai bune la testele naţionale, în comparaţie cu ceilalţi copii care, cu paisprezece ani în urmă mâncaseră imediat prăjitura!

Acest studiu şi multe altele demonstrează clar că, dincolo de coeficientul de inteligenţă, există factori asociaţi cu deprinderile mentale eficiente.

Fragment din articolul "Computerul, IQ-ul şi viitorul copiilor noştri", publicat în revista Familia Ortodoxă, numărul din ianuarie 2014

Introdu e-mailul pentru abonare:

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu