marți, 25 februarie 2014

Teologia "babei" si destrămarea USL

"O babă murdară pe picioare, care stă în fata icoanei Maicii Domnului în biserică, fată de un laureat al premiului Nobel ateu - baba e om, iar laureatul premiului Nobel e dihor. Iar ca ateu, ăsta moare asa, dihor" - Petre Ţuţea

Iulian Capsali scria in urma cu cateva zile urmatoarele:

Zilele trecute cand am fost la Suceava, un preot de mare isprava si cu o minunata familie mi-a povestit ca a fost sa spovedeasca o femeie in varsta. La final, baba (ce pacat ca un cuvant atat de frumos a capatat tente peiorative...) i-a spus:

- Parinte, stiti de ce nu a mai ramas nimic din fabrica din oras? (pe locul ei s-a facut un hipermarket n.mea)

Parintele incurcat a inceput sa dea explicatiile pe care le dam cu totii, ca ne este distrusa industria ca sa devenim o piata de desfacere etc. Batrana, nemultumita de raspuns ii spune:

- Sa ma iertati, dar daca ar fi chemat un preot sa o sfinteasca atunci cand au deschis-o, nu s-ar fi naruit totul. Comunistii au facut totul fara Dumnezeu.

Sigur ca parintele a fost foarte impresionat de raspuns si mi l-a impartasit si mie. Aceasta se poate rasfrange asupra tuturor aspectelor de viata, inclusiv si in mod special a Familiei, baza fara de care societatea colapseaza. Daca este facuta fara ca Dumnezeu sa fie in mijlocul ei, totul se naruieste odata si odata. 

Intelepciunea babei este intotdeauna teologica. Iar Irina Bazon aduce si argumentul din cel mai mare teolog pe care l-a dat acest neam, Părintele Dumitru Staniloae:

“Cu Dumnezeu, Românul e tare. S-a dovedit mai tare ca orice neam. Cu Doamne ajută! răzbeşte prin orice. Doamne ajută! a fost în viaţa română secretul succesului, cheia biruinţei şi a rezistenţei. Dar fără Dumnezeu suntem foarte slabi. Simţim aceasta acum, după război, când Doamne ajută a început să fie uitat în politică, în educaţie, în gospodărie. Vrem să devenim iar tari, neînfrânţi de niciun pericol? Să ne întoarcem la Dumnezeu, la puterea verificată de veacuri a neamului nostru!”

Iată că în aceste zile a ajuns la final şi construcţia politică numită USL. De ce? Răspunsul, în afirmaţiile bătrânei de mai sus. Pentru că totul s-a făcut fără ca la bază să fie pus Dumnezeu, ci diferiţii idoli demonici. Dar asta e deja o normalitate în societatea de azi, care l-a exclus aproape definitiv pe Dumnezeu din mai toate activităţile, punând pe primul loc îmbogăţirea peste noapte şi, eventual, propria persoană. Iar dovada o avem în toate rupturile dintre oameni, în special familiile destrămate, şi apoi în toate falimentele care merg pe bandă rulantă în mediul economic.

Să nu ne aşteptăm la mai bine nici de acum încolo atâta timp cât Dumnezeu va fi exclus de toate aceste construcţii politice si nu numai.

Vlad HERMAN

Introdu e-mailul pentru abonare:

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu