miercuri, 7 octombrie 2020

Dr. Vasile Astărăstoae: Interzicerea pelerinajului la Sfânta Parascheva de la Iași discriminează creștinii, din moment ce orașul nu este în izolare

 

de Redacția Stiripentruviata.ro

Într-o postare făcută pe blogul său, dr. Vasile Astărăstoae din Iași, specialist în medicină legală, afirmă că interzicerea pelerinajului la sărbătoarea Sfintei Parascheva de la Iași este discriminatorie și nejustificată:

„Solicit să se explice care este motivul pentru care se interzice pelerinajul la Iași la Sfânta Parascheva cât timp nu există o decizie de izolare totală a acestui oraș. Cu argumente clare, științifice și legale, nu cu declarații de genul „există pericol de infectare în autocare” sau că „așa a hotărât unul din grupurile “ așa-zis strategice. La alegeri nu exista pericol de infectare în autocare? Măsura este discriminatorie, impusă de tot felul de progresiști neomarxiști și stigmatizează creștinii. Oare după parlamentarele din 6 decembrie Raed Arafat & co. se va ține de cuvânt și ne va interzice sărbatoarea Nașterii Domnului Nostru Iisus?”

Prof. Cătălin Raiu, expert OSCE în libertatea religioasă, a declarat marți că măsura de a interzice atingerea raclei cu moaște pentru pelerinii (rezidenți în Iași conform noilor reguli sanitare) este „o intruziune în viața liturgică a Bisericii, unde niciun regim democratic nu are căderea să intre sub nicio formă”.

La Iași au început pregătirile pentru hramul Sfintei Parascheva, ale cărei moaște întregi și intacte se păstrează de sute de ani în acest oraș. Într-o serie de comunicate făcute publice în cursul săptămânii, reprezentanții Arhiepiscopiei Iașilor au anunțat că se continuă pregătirile pentru hram.

„Nu se poate ușor trece cu vederea mâhnirea celor care constată că au libertatea de a veni la Iași pentru orice alt motiv, mai puțin pentru a participa la pelerinajul prilejuit de sărbătoarea Sfintei Cuvioase Parascheva”, a comunicat arhiepiscopia.

stiripentruviata.ro


Introdu e-mailul pentru abonare:

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu