luni, 22 februarie 2021
joi, 18 februarie 2021
Mucenicul Valeriu Gafencu
Sfantul inchisorilor, Valeriu Gafencu: “Lui i-au dat pe cruce fiere iarvoi imi dati mie miere?”
miercuri, 17 februarie 2021
17 februarie: Sfântul Theodor Bizantinul salvează orașul Mitilini de ciumă
Sfântul Theodor Bizantinul face parte dintre Noii Mucenici greci. A mărturisit pentru Hristos în orașul Mitilini, la vârsta de 21 de ani, în ziua de 17 februarie a anului 1795. După ce a fost torturat de turci și după sfârșitul său mucenicesc, a fost îngropat într-o biserică din Mitilini, numită ”Maica Domnului de Aur”.
Pe vremea mitropolitului Ieremia (+1798), care mai târziu a devenit Patriarh Ecumenic, cinstitele moaște ale Sfântului Theodor au fost mutate pe ascuns, de frica autorităților, și aşezate cu evlavie în cripta altarului din biserica mitropolitană, unde au rămas ascunse vreme de 34 de ani, până în anul 1832.
Începând cu anul 1832, Sfântul Theodor a fost recunoscut ca apărător și protector al orașului Mitilini și în general al insulei Lesvos. În același an, pe vremea Mitropolitului Porfirie, o epidemie de ciumă aducătoare de moarte a umplut zeci de morminte atât cu turci, cât și cu creștini, neținând cont de clasa socială sau de vârstă și obligându-i pe locuitori să părăsească orașul de frica contaminării și să se refugieze pe dealurile din jur. Frica, spaima și umbra morții au pus stăpânire pretutindeni pentru un răstimp destul de mare de timp. Chiar și autoritățile au fost obligate să părăsească orașul, de teamă să nu se molipsească, stabilindu-se tot pe dealurile din împrejurimi. În oraș au rămas doar bolnavii împreună cu îngrijitorii lor, care la rândul lor se molipseau de cumplita boală. Un grup de doctori a fost trimis din Constantinopol și au fost luate toate măsurile, fără însă ca plaga mortală a ciumei să fie îndepărtată. Dar, prin sfinții Săi, “Domnul face minuni”. Tot ce nu s-a putut realiza prin medici, medicamente și măsuri preventive, s-a izbutit prin mijlocirile către Hristos ale noului mucenic Theodor.
duminică, 14 februarie 2021
Despre călugărul din mormântul căruia a răsărit un crin pe ale carui petale era scris cu litere de aur: “Bucura-te, Ceea ce esti plina de Har, Marie “
vineri, 12 februarie 2021
Părintele Ioanichie Bălan: Preţuiţi Sfânta Spovedanie!
Arhim. Partenie: Să nu lăsăm să treacă nicio zi fără să ne rugăm la Preasfânta Născătoare de Dumnezeu
Să nu lăsăm să treacă nicio zi fără să ne rugăm la Preasfânta Născătoare de Dumnezeu: „Născătoare de Dumnezeu, Fecioară, bucură-te ceea ce ești plină de Har, Marie, Domnul este cu tine. Binecuvântată ești tu între femei și binecuvântat este Rodul pântecelui tău, că ai născut pe Mântuitorul sufletelor noastre”.
– Într-o zi când mă rugam cu metanierul, a venit diavolul să mă ispitească și mi-a smuls metanierul din mână. Atunci m-am adresat Preasfintei Născătoarei de Dumnezeu și i-am spus: „Preasfântă Născătoare de Dumnezeu, nu mă pot liniști când mă gândesc că diavolul mi-a luat metanierul din mână. Silește-l ca să mi-l aducă înapoi!”
A trecut o zi, nimic… Două și iarăși nimic… Eu însă mă rugam cu încăpățânare. A treia zi adormisem pe canapea și vine diavolul prin fereastră, ținând metanierul în mână, și mi-l aruncă în față. Dar nu m-a atins, ci a căzut jos. Am auzit numai un: „Buuuum!”
Mă trezesc, iau metanierul și l-am cunoscut. Era al meu. Apoi am spus: „Îți mulțumesc, Panaghia, că l-ai silit să mi-l înapoieze”.
Multe și felurite sunt minunile ei. În fiecare zi, la fiecare paraclis pe care-l facem, ea ne răspunde.
Arhim. Partenie, starețul Mănăstirii Sfântului Pavel
Astăzi se împlinesc 8 ani de la mutarea la Domnul a Preacuviosului Părinte Arhimandrit Serafim Man
Arhimandritul Serafim (Ştefan) Man s-a născut la 27 noiembrie 1935, în satul Boiereni, de lângă Rohia. La vârsta de 17 ani, la 23 noiembrie 1952, a intrat în obştea Mănăstirii Rohia, fiind primit de către stareţul Justinian Chira, Arhiepiscop al Maramureşului şi Sătmarului. După un noviciat de trei ani, la 20 iulie 1955, a fost tuns în monahism, primind numele Serafim. În martie 1957, a fost hirotonit ierodiacon, apoi ieromonah, slujind la mănăstire până în anul 1959. Din anul 1959, după Decretul 410, până în 1971, a slujit ca preot în parohiile Cupşeni, Băiuş şi Costeni. În 1971 a revenit la mănăstirea de metanie, iar în anul 1973 a fost numit stareţ al Mănăstirii Rohia. A condus mănăstirea până în 1984, când din motive de sănătate, un cancer la gât, s-a retras. Părintele Serafim Man a fost cel care, în anul 1980, l-a primit pe Nicolae Steinhardt în obştea mănăstirii şi l-a călugărit.