vineri, 15 noiembrie 2024
duminică, 10 noiembrie 2024
Viaţa Sfântului Mare Mucenic Mina
sâmbătă, 9 noiembrie 2024
Viata Sfantului Nectarie de la Eghina
La vârsta de douăzeci de ani, povăţuit de Duhul Sfant, tânărul Anastasie se stabileşte în insula Hios, unde predă religia la o şcoală. Apoi, fiind chemat de Hristos, intră în nevoinţa monahală în vestita chinovie numită "Noua Mânăstire" (Nea Moni), primind tunderea în monahism la 7 noiembrie 1876, sub numele de Lazar. După câteva luni, pe 15 ianuarie 1877, este hirotonit diacon de către mitropolitul de Hios, Grigorie, ocazie cu care primeşte numele Nectarie, pe care avea să-l poarte toată viaţa.
joi, 7 noiembrie 2024
PĂRINTELE PROCLU: „P. JUSTIN ESTE UNUL DINTRE CEI MAI MARI SFINȚI PE CARE I-A DAT ROMÂNIA!”
Aflați din mărturia lui Matean Alin Marius, cât de puternică era legătura duhovnicească dintre cei doi mari povățuitori duhovnicești ai Moldovei: Părintele Proclu și Părintele Justin Pârvu. O mărturie minunată despre cum comunică și cum se smeresc sfinții între ei. PĂRINTELE PROCLU: „P. JUSTIN ESTE UNUL DINTRE CEI MAI MARI SFINȚI PE CARE I-A DAT ROMÂNIA!”
„De ce, oare, Părintele mi-a spus asta?”
Nedorind să-l reținem mult pe părintele, ne-am luat rămas bun și am urcat la maica Filofteia ca să o salutăm, urmând să ne întoarcem ulterior spre casă. Țin minte că și maica Filofteia era la fel de binedispusă, deși sora care o îngrijea, și care era de la Mănăstirea Paltin Petru-Vodă, ne-a spus că se simte destul de rău.
155 de ani de la nașterea „Geniului științei creștine” – Nicolae Paulescu
Om de ştiinţă, savant român, flacăra nestinsă de credinţă în
duh românesc.
Istoricul Nicolae Iorga astfel îl caracterizează pe prof.
Paulescu: „A trăit ca un mucenic şi a murit ca un sfânt. Înfăţişează în chipul
cel mai expresiv pe învăţatul român, aşa cum îl fac cele mai bune tradiţii ale
ţării noastre”.
Icoană a adevăratului „Om” pentru care ştiinţa este scara
către Dumnezeu şi oglindirea duhului românesc în lucrurile Adevărului.
Nichifor Crainic, titularul catedrei de Mistică de la Facultatea de Teologie Ortodoxă din București a descris astfel sfârșitul savantului: “A trăit ca un ascet ortodox și a murit în paradisiaca seninătate sufletească, primind Sfintele Taine din mâna părintelui Ghiță de la biserica lui parohială din București, cu hramul Sfântul Mina. Viața lui a fost viața aproape ireproșabilă a sfinților. Ce pildă covârșitoare de naționalism creștin ne-a lăsat omul acesta, care își îngenunchia geniul și imensa-i știință în fața Sfântului Potir, care a dorit ca rămășițele lui pământești să fie înfășurate în flăcările tricolorului românesc!”.
Un fragment din Sfânta Cruce a Răstignirii lui Iisus Hristos și o părticică din moaștele Sfântului Nectarie ajung în Baia Mare
Cu binecuvântarea Preasfințitului Iustin, Episcopul Maramureșului și Sătmarului, la Biserica ortodoxă Sfinții Arhangheli Mihail și Gavril din Baia Mare va fi adus, în perioada 7-10 noiembrie, un fragment din Cinstitul Lemn al Sfintei Cruci (pe care a fost răstignit Iisus Hristos) și racla cu o parte a cinstitelor moaște ale Sfântului Ierarh Nectarie din Eghina.
Racla cu o particica din moaștele Sfântului Ierarh Nectarie va fi pusă spre închinare în Biserica Sfinții Arhangheli Mihail și Gavril din Baia Mare începând cu ziua de joi 7 noiembrie ora 16.00, până duminică 10 noiembrie ora 20.00, după care se va întoarce la București. În această perioadă Sfânta Biserică va fi deschisă în intervalul orar 7.00-22.00.
Programul Bisericii Sfinții Arhangheli „Mihail și Gavriil” cu ocazia hramului și primirii sfintelor moaște este următorul:
Sfintii Arhangheli Mihail si Gavriil
Lumea ingereasca a fost creata de Dumnezeu din nimic, nu din ceva preexistent si nici din fiinta Sa. Referatul biblic despre creatie nu vorbeste in mod precis despre crearea ingerilor. Sfintii Parinti afirma ca la creatie nu se vorbeste explicit despre ingeri din doua motive: evreii, inclinati spre idolatrie, ar fi cazut usor in ratacirea idolatra a popoarelor vecine si ca in cartea Facerii se urmareste numai infatisarea inceputului lumii vazute.
duminică, 20 octombrie 2024
Viața Sfântului Gherasim din Kefalonia
Sfântul Gherasim, Noul Pustnic al Chefaloniei, s-a născut în satul Trikkala din Peloponez. În primii ani ai maturității s-a călugărit pe insula Zakynthos, după care a plecat la Muntele Athos unde a devenit schimonah, studiind împreună cu pustnicii de pe Sfântul Munte.
sâmbătă, 19 octombrie 2024
luni, 14 octombrie 2024
Cum au fost descoperite moaştele Sfintei Cuvioase Parascheva
Din viata si minunile Sfintei Parascheva de la Iasi
duminică, 13 octombrie 2024
miercuri, 9 octombrie 2024
duminică, 6 octombrie 2024
marți, 24 septembrie 2024
Viata Sfântului Siluan Athonitul
miercuri, 18 septembrie 2024
Sfântul Părinte Arsenie m-a protejat de ploaie
duminică, 8 septembrie 2024
O nouă minune a Sfântului Ioan Rusul în România: Vindecă o femeie bolnavă de cancer
Nașterea Maicii Domnului
luni, 2 septembrie 2024
miercuri, 21 august 2024
luni, 19 august 2024
O MINUNE RECENTĂ A LUI IOAN IANOLIDE
Sfinții Închisorilor ne arată pe zi ce trece că sunt cu adevărat sfinți și mari ocrotitori și mijlocitori ai noștri către Dumnezeu. Aflați o arătare minunată a mărturisitorului Ioan Ianolide chiar în ziua Adormirii Maicii Domnului.
joi, 15 august 2024
Viața Maicii Domnului – de la Cincizecime până la Adormirea ei
miercuri, 7 august 2024
Viata Sfintei Teodora de la Sihla
marți, 6 august 2024
Schimbarea la Fata a Domnului
duminică, 14 iulie 2024
vineri, 12 iulie 2024
Sinodul Bisericii Ortodoxe Române a aprobat 16 canonizări
În zilele de joi și vineri, 11-12 iulie 2024, în Aula Magna „Teoctist Patriarhul” din Palatul Patriarhiei, sub președinția Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, s-a desfășurat ședința de lucru a Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române.
Principalele hotărâri noi ale Sfântului Sinod sunt următoarele:
a) Aprobarea canonizărilor pentru 16 sfinţi români, urmând ca textele liturgice ale unora să fi completate, iar ale tuturor să fie diortosite într-o viitoare şedinţă a Sfântului Sinod. Aceşti sfinţi sunt:
joi, 11 iulie 2024
PATRIARHIA ROMÂNĂ ÎI CANONIZEAZĂ PE PR. ILIE LĂCĂTUȘU ȘI CONSTANTIN SÂRBU
Preoții mărturisitori Constantin Sârbu și Ilie Lăcătușu sunt propuși pentru canonizare. Sinodul Mitropoliei Munteniei și Dobrogei a discutat slujbele lor miercuri seară, în Sala Sinodală a Reședinței Patriarhale din București. Pe agenda lucrărilor a figurat și aprobarea unui al treilea proiect de text liturgic: cel pentru Cuv. Arsenie de la Prislop.
Părintele Patriarh Daniel, care este și Mitropolitul Munteniei și Dobrogei, a anunțat agenda întrunirii și a făcut precizări suplimentare referitoare la sfinții care urmează să fie canonizați până în 2025, Anul Centenar al Patriarhiei Române.
Textele au fost supuse spre aprobarea Sinodului Mitropoliei Munteniei și Dobrogei, „pentru că ei și-au sfârșit viața pământească pe teritoriul canonic al Arhiepiscopiei Bucureștilor, deci al Mitropoliei Muntenei și Dobrogei”, a explicat Părintele Patriarh Daniel.
miercuri, 10 iulie 2024
duminică, 7 iulie 2024
marți, 25 iunie 2024
duminică, 16 iunie 2024
Din viața Părintelui Justin Pârvu: Primii ani după detenție
Din relatările Maicii starețe Justina Bujor despre viețuirea minunată a Părintelui Justin
Minuni ale Parintelui Justin Parvu - Vindecător de cancer
miercuri, 5 iunie 2024
luni, 3 iunie 2024
luni, 27 mai 2024
Sfântul Ioan Rusul vindecă şase metastaze!
O doamnă, Ioana, de vreo 50 de ani, a venit la noi la Biserică. Era însoțită de mai mulți din familie. Printre lacrimi mi-a mărturisit că are cancer și 6 metastaze la ficat, plămâni, sâni și stomac.
Sfantul Ioan Rusul
Vindecarea unui muribund, de către Sfântul Ioan Rusul
vineri, 24 mai 2024
marți, 21 mai 2024
Sfintii Imparati Constantin si Elena
sâmbătă, 11 mai 2024
luni, 6 mai 2024
duminică, 5 mai 2024
sâmbătă, 4 mai 2024
vineri, 3 mai 2024
joi, 2 mai 2024
Sf. Ioan Gură de Aur – Predică la Sfânta și Marea Joi: Despre Sfânta Cină
Sf. Ioan Gură de Aur
Predică la Sfânta și Marea Joi
*
(In. 6, 56)
Despre Sfânta Cină
Aratarea Mantuitorului Iisus Hristos Sfantului Serafim de Sarov
miercuri, 24 aprilie 2024
Sfantul Iosif Marturisitorul, episcopul Maramuresului
marți, 23 aprilie 2024
Sfântul Ioan Rusul: Schimbarea veșmintelor sale a fost finalizată, așa cum ceruse el
În data de 18 apriie 2024 a avut loc schimbarea veșmintelor Sfântului Ioan Rusul, cu ușile Bisericii închise.
miercuri, 3 aprilie 2024
Din minunile Sfântului Ioan Rusul: „Trebuie să primeşti operaţia pe creier”
Un cunoscut inginer din Atena, după mai multe analize de laborator, află de la medici că durerile de cap foarte puternice şi schimbările pe care le simţea în starea de sănătate se datoresc unei tumori maligne, unui cancer la creier. Doctorii îl îndeamnă să se hotărască singur sa i se facă operaţia: trebuie tăiată cutia craniană deasupra frunţii, apoi de jur împrejur şi, după aceea, să i se extragă tumoarea. Întreabă dacă pot apărea şi efecte secundare; i se spune care sunt pericolele, riscurile că operaţia să nu reuşească, tot adevărul. Inginerul nu acceptă operaţia şi începe să aibă crize din ce în ce mai dureroase.