vineri, 20 iulie 2012

Doza de otravă

Care este motivul pentru care bem Cola şi alte sucuri artificiale? Dacă urmările logice sunt motivaţia acţiunilor noastre, atunci înseamnă că bem aceste „licori” din următoarele motive:

- ca să ne îngrăşăm;
- să ne cadă dinţii;
- să facem diabet;
- să avem energie abia cât să mergem de acasă la şcoală / facultate / lucru şi înapoi;
- să facem cancer.

Acestea sunt efectele reale, nu energia sau veselia pe care se consideră că ni le-ar procura aceste produse.

În ceea ce priveşte îngrăşarea, vinovatul principal este zahărul, respectiv fructoza din el. Ce rol are fructoza în organism? Producerea energiei? Nu. Rol structural? Nu. Încălzire? Nu. Singurul ei rol este îngrăşarea. În mod „natural”, fructoza şi sucroza (zahărul este format din fructoză şi glucoză) erau disponibile în cantităţi apreciabile toamna, adică înaintea iernii. Fructoza ajuta la producerea unui strat protector de grăsime (împotriva frigului sau a unei posibile foamete).

Cum realizează fructoza acest lucru:
- este nutrientul care se transformă direct în grăsime;
- opreşte temporar arderea grăsimilor în ficat;
- nu satură (spre deosebire de glucoză; acesta este motivul pentru care dacă mănânci cartofi sau pâine te poţi simţi sătul, dar dacă mănânci un kilogram de mere, nu), chiar creşte foamea;
- dereglează hormonii care controlează senzaţiile de saţietate şi foame (leptina şi ghrelina);
- poate fi metabolizată (arsă sau stocată) doar de către ficat, pe care îl oboseşte la fel de mult ca alcoolul.
Fructoza este responsabilă, de asemenea, pentru reducerea producţiei de energie la nivel celular cu circa 65%.

Ce înseamnă aceasta concret?
Într-un experiment, unui grup de oameni activi (făceau sport câteva zile pe săptămână) li s-a cerut să consume o numită cantitate de zahăr. După două luni, jumătate din ei au renunţat la sport datorită lipsei de energie resimţite.

Deci, zahărul nu produce energie, din contră, scade energia. Deşi cofeina conţinută de unele dintre sucurile artificiale are un (oarece) efect stimulant, zahărul din suc anihilează la toate nivelurile acest efect. De asemenea, corpul se obişnuieşte să funcţioneze cu cofeină, ajungând dependent (fizic sau psihic) de această substanţă pentru a se trezi. Dar, dacă aveţi totuşi nevoie de un stimulent, încercaţi ceaiul verde sau cafeaua, nu sucurile.

În ceea ce priveşte efectele asupra danturii, este (aproape) imposibilă formarea cariilor în lipsa zahărului sau a fructozei în alimentaţie (da, din nefericire, şi consumul ridicat de fructe foarte dulci poate duce la carii). Deşi şi glucoza (amidonul) poate fi utilizată de bacterii, doar având la dispoziţie zahăr (sucroză) se pot fixa pe dinte şi produce cariile (Sunt necesari trei factori pentru formarea cariilor: dieta săracă în vitamine, minerale şi proteine, anumite bacterii, zahăr. O dietă foarte bogată în minerale şi vitamine lipo-solubile protejează puternic dinţii şi, în lipsa zahărului, este imposibil ca acele bacterii să se dezvolte). Sucurile sunt foarte periculoase, pentru ca acizii conţinuţi de acestea atacă smalţul dinţilor şi uşurează acţiunea bacteriilor.

Multe sucuri conţin benzoat de sodiu (cancerigen, deteriorează ADN-ul), benzen (cancerigen; se formează în doze în timp ce stau pe raft), caramel (nu e caramelul făcut din zahăr ars, ci o formă creată la presiuni şi temperaturi mari în prezenţa amoniacului şi sulfiţilor, care acum este suspectată în formarea cancerului).

În 1931, dr. Otto Warburg a luat premiul Nobel pentru Medicină pentru descoperirea faptului că celulele canceroase nu mai „respiră” (mitocondriile nu mai funcţionează), ci trec pe un metabolism anaerob. Consumul de zahăr face mitocondriile să funcţioneze mult mai slab sau deloc.

Consumul de zahăr, de asemenea, duce la imuno-supresie , iar în formarea cancerului un rol foarte important îl joacă şi un sistem imunitar slăbit. De menţionat că zahărul (din sucuri şi orice altă sursă artificială) scoate din corp vitamine şi minerale şi de asemenea reduce absorbţia lor. Mai multe teorii spun că tumorile apar şi datorită unui nivel scăzut de minerale în corp.

Zahărul poate deteriora ADN-ul (în cancer, celulele nu mai respectă instrucţiunile genetice de autodistrugere), distruge celule în mod direct (glicaţie / glicosilare / caramelizare) şi produce inflamaţii.
Alte efecte ale sucurilor sunt accelerarea îmbătrânirii, hipertensiune, reducerea capacităţii de învăţare, reducerea autocontrolul, generând irascibilitate, instabilitate, predispunere la depresii.

OrthoGraffiti

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu