miercuri, 12 septembrie 2012

Minunile lăptişorului de matcă

Seamănă cu mierea, dar nu e miere. Estelichid ca şi mierea, galben auriu şi are un gust dulceag, uşor acid. E rezervat numai reginei al­bi­nelor – matca – şi este un aliment nobil. Este bun pentru sănătate, este bun şi pentru frumu­seţe. Are o grămadă de virtuţi cu care ne ţine pe noi tineri, frumoşi şi sănătoşi. Haideţi să le descoperim!

Ar fi bine ca la fiecare schimbare de anotimp să facem o cură de lăptişor de matcă. Aşa recomandă specialiştii, precizând că această cură nu trebuie să depăşească o lună. Două cure pe an, primăvara şi toamna de preferinţă, sunt ideale. Se ia dimineaţa, iar un gram pe zi este suficient.

Lăptişorul de matcă ne dă vitalitate, contribuind la re­dinamizarea şi revitalizarea organismului. Este un concentrat de elemente vitale, fiind bogat în vitaminele din grupul B (B3, B5, B8, B9) şi în minerale (Fier, Fosfor) care se găsesc în cantităţi mai mici în alte alimente. În plus, lăptişorul de matcă conţine şi substanţe cu efect antibacterian. Toate virtuţile lăptişorului de matcă contribuie la întărirea imunităţii organismului şi la buna funcţionare a celulei nervoase.

Dar lăptişorul de matcă este şi un atu al frumuseţii. Intră în compoziţia multor produse cosmetice, mai ales a cremelor, balsamurilor sau a rujurilor. Datorită compoziţiei sale bogată în nutrienţi, ca vitamine, minerale, lipide şi glucide, lăptişorul de matcă este revitalizant pentru epidermă. De aceea, produsele cosmetice cu lăptişor de matcă oferă tenului un aspect catifelat şi strălucitor.  În rezumat, iată la ce minuni poate face lăptişorul de matcă pentru organismul nostru:

n) este ideal pentru sportivi, pentru că îmbunătăţeşte performanţele fizice şi măreşte rezistenţa la efort;
n) este ideal pentru studenţi, pentru că îmbunătăţeşte performanţele intelectuale, stimulează memoria şi atenţia;
n) este ideal pentru copii, asigurând o bună creştere a organismului şi dezvoltarea unui sistem imunitar puternic;
n) este ideal pentru adulţi, pentru că le măreşte rezistenţa la stres şi le reduce emotivitatea.

Licoarea originală este făcută de cunoscători

Mai întâi trebuie să ne asigurăm că produsul este original, de bună calitate, şi nu „îndoit” de unii comercianţi cu zaharuri, coloranţi, edulcoranţi... Sunt tot felul de produse, arhicunoscute după denumirea generică de „Royal Jelly”, dar nu toate acestea conţin lăptişor veritabil sau chiar dacă îl conţin, nu se găseşte în cantitatea normală. De pildă, specialiştii ne sfătuiesc să ne ferim de geluri sau fiole, deoarece acestea, deşi conţin lăptişor de matcă, nu au aceleaşi proprietăţi ca produsul original.

Lăptişorul natural se poate lua direct de la producători sau de la magazinele bio specializate. Lăptişorul de matcă provine de la albine, iar extragerea lui din stup se face printr-un procedeu cu totul special. Numai apicultorii specializaţi în această tehnică pot să o facă cel mai corect. Mai trebuie ştiut că un stup de albine nu poate produce mai mult de 500 de grame de lăptişor de matcă pe an.

Este un produs rar, dar foarte eficient şi tocmai de aceea se consumă în cantităţi foarte mici. Produsul trebuie conservat la rece, în frigider, pentru a-şi păstra calităţile nutritive. Nu în ultimul rând, trebuie ştiut că matca, singura din stup căreia îi este rezervat, trăieşte... 40 de vieţi ale unei albine obişnuite. Mai mult decât convingător!

Jurnalul National

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu