Consumul de carnati, sunca si alte carnuri procesate este asociat cu decesul prematur. Cu alte cuvinte, persoanele care mananca mezeluri mor mai tinere, arata un studiu efectat pe jumatate de milion de oameni din Europa.
Cercetarea publicata in jurnalul de specialitate BMC Medicine arata ca alimentatia bogata in carnuri procesate, adica mezeluri, este asociata cu aparitia bolilor cardiovasculare, a cancerului si a decesului prematur.
Sarea si substantele chimice folosite pentru consercvarea mezelurilor sunt responsabile pentru degradarea mai rapida a sanatatii umane.
Studiul a fost efectuat in zece state europene si s-a intins pe o perioada de aproape 13 ani. Cercetarea arata, totodata, ca oamenii a caror alimentatie contine aproape zilnic mezeluri sunt predispusi la fumat, la obezitate si la alte obiceiuri in nutritie si in stil de viata care sunt daunatoare sanatatii.
Mai mult de atat, oamenii de stiinta au descoperit ca alimentele din carne procesata afecteaza sanatatea chiar daca persoana nu fumeaza si nu este obeza.
Statisticile arata ca unul din 17 oameni participanti la studiu au murit pe perioada celor 13 ani de analiza.
Cei care mancau zilnic peste 160 de grame de carne procesata – de exemplu, doi carnati si o felie de sunca – prezinta cu 44% mai multe riscuri de a muri in termen de 12 ani si 7 luni, spre deosebire de cei care manca aproximativ 20 de grame de mezeluri.
„Consumul crescut de carne, mai ales de carne procesata industrial, este asociat cu un stil de viata nesanatos. Chiar daca reduci numarul de tigari sau te lasi de-a binelea de fumat, tot recomand diminuarea cantitatii de carne procesata”, a declarat profesorul Sabine Rohrmann, de la Universitatea din Zurich, citata de BBC News.
Sursa: evzmd.md
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu