marți, 30 octombrie 2018

Arhiepiscopul Justinian Chira, comemorat la Manastirea Rohia, la doi ani de la plecarea la cele vesnice

Marti, 30 octombrie, se implinesc doi ani de cand Arhiepiscopul Justinian Chira a trecut la cele vesnice.
Cu acest prilej, la Manastirea Rohia s-a savarsit Sfanta Liturghie Arhiereasca de catre Preasfintitul Iustin, Episcopul Maramuresului si Satmarului, Preasfintitul Parinte Timotei Satmareanul, Arhiereu vicar, incepand cu ora 9, dupa care, la mormantul ierarhului, s-a savarsit slujba Parastasului. Totodata, a fost lansat ultimul volum ”Reflectii VI”, care contine ganduri si cugetari ale Parintelui nostru Justinian.
Conform basilica.ro, IPS Justinian Chira s-a nascut la 28 mai 1921, in satul Plopis din judetul Maramures, dintr-o familie de tarani evlaviosi, la botez, primind numele de Ioan. A urmat scoala primara in satul natal (1928-1934).

Intre 1934-1941 a fost retinut acasa de parinti pentru sprijin in gospodarie, apoi a urmat doi ani cursurile Liceului ortodox de baieti „Simion Stefan” din Cluj. Manat de dragostea de a-L sluji cat mai bine pe Dumnezeu, s-a dus la Manastirea „Sfanta Ana” din Rohia, ca frate de manastire in 12 martie 1941, tuns in monahism sub numele de Justinian (in 1942). La 15 august 1942 a fost hirotonit diacon, iar la 17 aprilie 1943 preot la Manastirea Rohia de catre Preasfintitul Nicolae Colan, Episcopul Vadului, Feleacului si Clujului.
Intre 22 noiembrie 1942 si 10 martie 1943 este incorporat, in ciuda hainei clericale in armata maghiara la Miscolt. In imprejurarile istorice dramatice dintre 1940-1944, monahii din Manastirea Rohia traiau intr-o infrigurata nadejde: eliberarea tarii si a Transilvaniei. In zorii in care aceasta speranta devenea o certitudine, este numit staret la Rohia tanarul ieromonah, in varsta de 23 de ani, Iustinian Chira, care avea sa conduca acest sfant locas, aproape 30 de ani; una din cele mai indelungate si rodnice staretii.
Pentru meritele sale in conducerea manastirii, la propunerea Preasfintitului Teofil al Clujului, Sfantul Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane i-a conferit, in anul 1967, rangul de arhimandrit, iar in anul 1973 a fost ridicat la rangul de arhiereu, fiind ales episcop-vicar la Arhiepiscopia Vadului, Feleacului si Clujului. in septembrie 1990 a fost ales episcop al Episcopiei Ortodoxe Romane a Maramuresului si Satmarului, fiind instalat la 11 noiembrie 1990. In aceasta calitate initiaza reorganizarea de curand reinfiintatei Episcopii a Maramuresului si Satmarului. In acest scop a cerut infiintarea postului de Episcop-vicar pe seama Episcopiei Maramuresului si Satmarului, post in care l-a propus pe arhimandritul Justin Hodea, staretul Manastirii „Sfanta Ana” – Rohia, care devine astfel Preasfintitul Justin Sigheteanul.
La 13 decembrie 2009 a fost ridicat la rang de Arhiepiscop onorific, de catre Preafericitul Parinte Daniel, Patriarhul Romaniei, in Catedrala  Sfanta Treime din Baia Mare.
Vlad HERMAN, www.ziarmm.ro

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu