sâmbătă, 30 octombrie 2021

Și-a oferit tinerețea lui Hristos: Monahul Gherasim de la Schitul Prodromu a trecut la Domnul


Credincioșii care fac pelerinaje periodice la Schitul Românesc Prodromu din Sf. Munte Athos și-au exprimat vineri regretul pe rețelele de socializare la aflarea veștii despre plecarea la Domnul a Monahului Gherasim (Mariș). În vârstă de 42 de ani, monahul suferea de o boală grea de mai mulți ani. Într-un film din 2019, el a explciat de ce și-a oferit tinerețea lui Dumnezeu.

Monahul Gherasim Prodromitul a fost secretar și bibliotecar al Schitului Prodromu, traducător și editor de cărți.

Pe numele de botez Gavrilă, părintele Gherasim de la Prodromu s-a născut în 2 ianuarie 1979 la Sighetul Marmației, în Maramureș și a crescut în localitatea Dragomirești. Părinți i-au fost Vasile și Ioana Mariș.

La 12 ani a devenit frate la Mănăstirea „Sf. Ilie” din Dragomirești, în același județ. A urmat Seminarul Teologic „Sf. Iosif Mărturisitorul” din Baia Mare și studii teologice la Facultatea de Teologie Ortodoxă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca (1999-2003).

În timpul studenției, printr-un program de schimb, a făcut cunoștință cu Ortodoxia americană din Baltimore, în statul Maryland, unde a făcut parte din comunitatea Parohiei Holy Cross a unei cunoscute familii de convertiți: Părintele Gregory și Preoteasa Frederica Mathewes-Green.

În aceea și perioadă l-a cunoscut pe Părintele Gheorghe Calciu Dumitreasa și a vizitat obștea întemeiată la Elwood City de Maica Alexandra, fosta Principesă Ileana a României.

Anul de Master în Teologie l-a studiat la Cluj și la Universitatea „Aristotel” din Salonic, Grecia.

În 8 septembrie 2005 a devenit frate la Schitul Românesc Prodromu din Muntele Athos, unde a fost secretar până în 2001, pe vremea Starețului Petroniu Tănase.

În 2009-2010, retras la Chilia Sf. Procopie – Kazanska, a tradus în limba greacă cartea Cultura Duhului a Ieromonahului Rafail Noica.

În 2010 a revenit la schitul românesc, unde a fost tuns în monahism în 8 septembrie 2012.

A fost îndrumător pentru pelerinii veniți la schit și a scos mai multe albume dedicate Schitului Prodromu.

A fost adesea trimis în misiune să reprezinte Schitul Prodromu la diverse evenimente monahale și bisericești. În 2013 și 2015 a vizitat în această calitate câteva parohii românești din Anglia, Irlanda, Belgia, Franța și Italia.

În 2016 a reprezentat schitul românesc athonit la canonizarea Sf. Ioan Iacob de la Neamț, care a avut loc la Mănăstirea Sf. Gheorghe din Pustia Hozeva.

În 2017 a reprezentat Schitul Prodromu la sfințirea bisericii din Mannheim – Germania și a vizitat parohii românești din Ungaria, Austria și Germania.

A fost trimis de două ori în misiune în Coreea de Sud, la Mitropolia Ortodoxă din Seul (Patriarhia Ecumenică) și Mănăstirea Kapiong – în 2016 și apoi în 2018, pentru pregătirea vizitei Patriarhului Ecumenic Bartolomeu în Coreea.

„Sper că am venit aici doar pentru dragostea lui Hristos. Tinerețea este perioada cea mai plină de bucurie, frumusețe și inteligență. Dacă i-o poți oferi lui Dumnezeu, ești ca îngerii. Sper să-mi închei viața aici”, spunea monahul într-un film despre schit realizat în 2019.

Înmormântarea a avut loc vineri după amiază.

basilica.ro

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu