luni, 18 august 2014

Cerceii si piercing-ul, o moda inselatoare

Cerceii sunt acele podoabe trupesti, din ce in ce mai folosite in randul tinerilor, care, in mare parte, cauta sa fie "la moda". Cerceii si belciugele, care, pana odinioara, erau rusinoase, au ajuns sa fie vazute astazi ca o noua metoda de "infrumusetare". Aceasta noua "moda" a luat amploare odata cu popularizarea ei in randul vedetelor de cinema si a canteretilor de muzica usoara.

Elaine Davidson, din Brazilia, a intrat in Cartea Recordurilor ca fiind "femeia cu cei mai multi cercei". La sfarsitul anului 2004, corpul ei era strapuns de 2.500 de cercei, iar pana in luna februarie 2011, numarul total al cerceilor s-a ridicat la un total de 6.952. Numai in zona capului, femeia are peste doua sute de cercei. Motivul declarat de posesoare este acela ca iubeste durerea.

O mare parte dintre cei care se apropie de "body-piercing" ajung sa dezvolte o dependenta serioasa fata de aceasta practica. Datorita numarului insemnat al celor care apeleaza la cei care monteaza cercei si bijuterii pe intregul corp uman, in ziua de 25 ianuarie 2005, Ministerul Muncii a luat hotararea de a introduce, in catalogul oficial de meserii, o noua meserie: "montator de bijuterii pe corp".
Cerceii si piercing-ul, semn de alienare sufleteasca

Numit "body-piercing", adica "perforarea trupului", obiceiul de a purta cercei in diferite parti ale corpului este deosebit de vechi, el fiind intalnit, pentru intaia oara, la popoarele si triburile arhaice. Aceasta practica nu a disparut niciodata, ea fiind insa tot timpul motivata in mod diferit.

Faraonii egipteni isi faceau gauri in buric, spre a materializa trecerea la un nivel spiritual superior; soldatii romani isi faceau gauri in sfarcuri, ca semn al masculinitatii; in cadrul unui ritual deosebit, mayasii isi puneau cercei in limba; unii regii din epoca victoriana isi puneau bijuterii in zona genitala, pentru a marca distinctia lor.

Cerceiii erau folositi si de catre poporul evreu, insa numai ca metoda de insemnare a sclavilor. "De ti se va vinde tie fratele tau, evreu sau evreica, sase ani sa fie rob la tine, iar in anul al saptelea sa-i dai drumul de la tine, slobod. (...) Iar daca acela iti va zice: Nu ma duc de la tine, pentru ca te iubesc pe tine si casa ta, si deci ii este bine la tine, sa iei sula si sa-i gauresti urechea lui de usor, si iti va fi rob pe vecie. Tot asa sa faci si cu roaba ta" (Deuteronom 15, 12-17).

Daca pana nu demult cerceii erau introdusi numai in anumite parti ale corpului, astazi, ei au ajuns sa fie introdusi aproape oriunde, pana si in cele mai incomode locuri ale trupului (in urechi, in buze, in sprancene, in nas, in limba, in buric, in zonele genitale, etc).

Adesea, cerceii au fost asociati si cu o atitudine de revolta impotriva unei ordine sociale, precum s-a vazut in cazul miscarilor tineresti Hippie, Punk, Rock, etc. Mai apoi, pentru inca o vreme, cerceii (body-piercing) au fost caracteristici celor perversi sexual, in special, masochistilor. Dupa anul 1989, a purta cercei, ca barbat, era sinonim cu razvratirea, cu revolta sau cu extravaganta.

Ceea ce, pana odinioara, era deci insemn al unei caderi sufletesti sau sociale, a devenit astazi insa mandrie si moda. Majoritatea celor care isi pun cercei o fac, in mare parte, pentru a deveni "speciali" in ochii lumii, pentru a deveni "altfel" decat ceilalti, pentru a deveni "unici". Din pacate insa, unii ca acestia au uitat complet faptul ca unicitatea si identitatea personala nu vine din exterior, ci din interior. Pentru a schimba ceva insa, iar o schimbare se face intotdeauna cu intentia de a inlocui ceva mai slab cu ceva mai bun, nu este nevoie de un retus exterior, ci de o modificare a interiorului, de o dezvoltare a mintii, de o schimbare a inimii.

Prin cercei, omul isi necinsteste trupul

Tendinta de a nesocoti valoarea trupului este din ce in ce mai incurajata de societatea actuala, inebunita dupa senzational. Trupul este insa un dar de la Dumnezeu si un vas inchinat Duhului Sfant, deci nu putem spune ca este al nostru si ca putem face ce vrem cu el. Trupul ne este dat in grija, iar noi vom da seama ce am facut cu el, daca l-am dus spre asemanrea cu Hristos, sau spre asemanarea cu diavolii.

Omul a fost creat de Dumnezeu insa "dupa chipul Sau" (Facere 1, 27), adica bine intocmit, acestuia nelipsindu-i nimic din cele de trebuinta spre o sanatoasa si odihnitoare vietuire. Astfel, si din punct de vedere fizic, omului nici nu ii lipseste nimic, dar nici nu are ceva inutil si nefolositor. Prin urmare, pastrarea integritatii fizice atrage dupa sine o buna functionare a trupului si o sanatate a sufletului.

Body-piercing-ul, oricat de elegant ar fi facut, este o adevarata maltratare a trupului. Daca nu este curatat periodic, piercing-ul se poate infecta, iar, odata infectat, nu mai exista cale de intoarcere: piercing-ul se inlatura si pacientul ajunge pe mana doctorilor, sub tratament medical. In urma sondajelor, s-a constatat ca unul din cinci tineri are probleme de sanatate, dupa ce si-a facut un piercing.

Iata cateva perioade de vindecare completa, in urma piercingului, in functie de zona in care s-a realizat: pentru ureche, intre 6 si 9 saptamani; pentru nas, intre 7 si 9 saptamani; pentru spranceana, intre 6 si 8 saptamani; pentru organele genitale, intre 2 si 4 luni; pentru zona mamelara, intre 3 si 6 luni. In tot acest timp, cel care si-a facut "piercing", sufera dureri chinuitoare.

Inca din Vechiul Testament, trupul se bucura de o cinste deosebita, Legea interzicand mutilarea acestuia, indiferent de motiv. "Pentru morti sa nu va faceti taieturi pe trupurile voastre, nici semne cu impunsaturi (cercei) sa nu faceti pe voi" (Levitic 19, 28). "Voi sunteti fiii Domnului Dumnezeului vostru; sa nu faceti crestaturi pe trupul vostru, pentru morti, caci voi sunteti poporul sfant al Domnului Dumnezeului vostru si pe voi v-a ales Domnul ca sa-I fiti poporul Lui de mostenire dintre toate popoarele cate sunt pe pamant" (Deuteronom 14, 1-2).

Impreuna cu sufletul, trupul omului trebuie si el sa fie ferit de pacat, deoarece este templu al lui Dumnezeu. "Au nu stiti ca trupul vostru este templu al Duhului Sfant care este in voi, pe care-L aveti de la Dumnezeu si ca voi nu sunteti ai vostri? Caci ati fost cumparati cu pret! Slaviti, dar, pe Dumnezeu in trupul vostru si in duhul vostru, care sunt ale lui Dumnezeu" (I Corinteni 6, 19-20).

Consider ca perforarea corpului, in diverse parti ale acestuia (chiar si in ureche), pentru a pune cercei sau orice alt lucru excentric, este totuna cu "stricarea" templului lui Dumnezeu, care este trupul omului. "Nu stiti, oare, ca voi sunteti templu al lui Dumnezeu si ca Duhul lui Dumnezeu locuieste in voi? De va strica cineva templul lui Dumnezeu, il va strica Dumnezeu pe el, pentru ca sfant este templul lui Dumnezeu, care sunteti voi" (I Corinteni 3, 16-17).

Pacatului trebuie sa ii spunem pe nume, insa pe pacatos trebuie sa il iubim cat putem de mult. Cu cat e mai mare pacatul, cu atat mai mare trebuie sa fie iubirea, spre a fi vindecatoare. Astfel, orice om, fie el purtator a oricat de multi cercei, se poate intoarce la Dumnezeu. Se cade deci a nu arunca cu pietre in niste oameni rataciti, care cauta odihna si bucuria in niste lucruri care nu ii vor incanta prea mult, ci a nadajdui spre intoarcerea lor. Daca avem pocainta curata, Dumnezeu va cauta mereu la ceea ce suntem, nu la ceea ce am fost.

Teodor Danalache, www.crestinortodox.ro

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu