miercuri, 23 decembrie 2020
vineri, 18 decembrie 2020
Intalnirea lui Stefan cel Mare cu Daniil Sihastru
marți, 15 decembrie 2020
vineri, 11 decembrie 2020
Spiridon, Sfantul care isi paraseste racla
duminică, 6 decembrie 2020
„ZOIA CEA DE PIATRĂ”: O MINUNE DIN ZILELE NOASTRE A SFÂNTULUI NICOLAE
joi, 3 decembrie 2020
duminică, 29 noiembrie 2020
Sfântul Apostol Andrei, cel Întâi Chemat, Ocrotitorul României
sâmbătă, 28 noiembrie 2020
31 de ani de la plecarea la Domnul a Parintelui Arsenie Boca
Preluare dupa doxologia.ro
duminică, 22 noiembrie 2020
Nemuritorul Constantin (Tache) Rodas s-a dus cu Maica Domnului la cer. „Dacă oi ajunge în Rai la Maica Domnului mă duc prima dată. Mă duc la ea ca să îi mulțumesc pentru tot cât a făcut pentru mine.”
Nemuritorul Constantin (Tache) Rodas s-a dus cu Maica Domnului la cer. „Dacă oi ajunge în Rai la Maica Domnului mă duc prima dată. Mă duc la ea ca să îi mulțumesc pentru tot cât a făcut pentru mine.”
În zi de mare sărbătoare, în timp ce Biserica o prăznuia pe Maica Domnului intrând în Templu, pentru a-și pregăti sufletul și trupul spre primirea Fiului lui Dumnezeu, Tache Rodas a zburat la cer de mână cu Maica Domnului, cea pe care a iubit-o întreaga sa viață cu tot sufletul său cu o dragoste neînvinsă, nici de tortura pușcăriilor comuniste, nici de defăimări, nici de vreo altă primejdie sau durere. Nu doar că acum o va vedea în rai pe Maica Domnului față către față, dar Aceasta însăși a coborât la slujitorul ei, din Biserica luptătoare, și l-a ridicat cu ea la cer, la Fiul ei cel iubit, intrând în Biserica biruitoare, pentru a primi cununa biruinței. Biserica biruitoare cu siguranță trebuie să fie a celor biruitori. Tache Rodas a fost nebiruitul ostaș al lui Hristos, sfidând moartea și torturile din pușcăriile comuniste printr-o credință de nezdruncinat. Această credință a purtat-o în suflet prin rugăciunile și mijlocirea Maicii Domnului.
sâmbătă, 21 noiembrie 2020
Cuvantul Parintelui Justin Parvu la inmormantarea fratelui sau de suferinta si slujire intru Hristos, Parintele Gheorghe Calciu
joi, 19 noiembrie 2020
Mitropolitul Atanasie al Limassolului despre cum s-a rezolvat problema lupilor din Muntele Athos
marți, 17 noiembrie 2020
Stareţul Daniil Tudor - Floarea de foc a Ortodoxiei
duminică, 15 noiembrie 2020
Hai la post
Si-ți mai fă un rost
Plasma de azi s-o închizi
Căci pe ea latră mulți maidanezi haini
Rugăciunea s-o îndrăgești
Ca mai mult să te îndulcești
Spovedania să n-o lași
Sufletul să ti-l curățesti
Pe Preasfânta Născătoare în tot locul s-o iubești
Iar pe Sfinti să-i cinstești
Ca pe drumul către Rai
Mulți mijlocitori să ai
De ce Covid și de ce comunism
sâmbătă, 14 noiembrie 2020
miercuri, 11 noiembrie 2020
Baia Mare, carantina și declarația pe propria răspundere
luni, 9 noiembrie 2020
SFÂNTUL NECTARIE – ÎNVĂȚĂTURI – NEVOINŢA DUHOVNICEASCĂ
sâmbătă, 7 noiembrie 2020
miercuri, 4 noiembrie 2020
Au început să izvorească lacrimi din poza Cuviosului Părinte Efrem Filotheitul (Arizona)
De ieri, 3 noiembrie, au început să izvorească lacrimi din poza Cuviosului Părinte Efrem Filotheitul (Arizona)
luni, 2 noiembrie 2020
Mircea Pușcașu: O NOUĂ ZI ÎN MINUNATA LUME NOUĂ
Ce vremuri incredibile! Asistăm la criminalizarea stării de boală și dezincriminarea terorismului de stat și global (căci ce este teroarea nejustificată răspândită de autorități și presă, pentru o boală care are rata de vindecare /supraviețuire de 99.75% ?). Ba chiar există federații medicale care cer autoînvinovățindu-se) anularea malpraxisului pe timpul pandemiei, recunoscând in acest fel că au făcut malpraxis și cerând dreptul la alte acte asemenea !!
Desigur, vor fi și țapi ispășitori sacrificați pe altarele justiției oarbe și surde, in special trepăduși mici și mijlocii, iar bibanii de la Davos ONU sau OMS vor culege doar crema centralizării politice și digitale a puterii globale de după The Great Reset. Acum vedem in lucru o schemă globală de socializare (/descentralizare) a responsabilității, o schemă de tip piramidal (OMS către guverne, guvernare către prefecți, inspectori, directori, cetățeni sau chiar către copiii de școală). Urmează prăbușirea economiei globale, haos general, poate vreun război.
sâmbătă, 31 octombrie 2020
Părinte din Munții Vrancei: ”În trei ani de zile, vine războiul cel mare”
Părintele are mai bine de 80 de ani. E bătrân cât Munții Vrancei, glumește el. A spovedit vreo cinci generații, a slujit mii de Liturghii. Cel mai tare iubește liniștea pădurii. Uite, codrul se roagă la Maica Domnului. Tac. Ascult infinita isihie a verdelui sfânt. Tăcerea rugătoare îți intră în creier, se pătrunde în tainițele minții. Simți că plutești. Inima bate mai rar. Ochii se umplu de roua dimineții.
marți, 27 octombrie 2020
duminică, 25 octombrie 2020
miercuri, 21 octombrie 2020
Episcopul Maramureșului, discurs necruțător: Comuniștii au încercat într-o perioadă să declare zonele în carantină, să nu se ducă lumea în pelerinaje. Așa făceau comuniștii, cum fac și globaliștii! De 30 de ani totu-i devalizat! Numai Biserica nu s-a privatizat. De aceea și deranjează!
Într-o cuvântare ținută cu ocazia slujbei Sfintei Parascheva ținute la Mânăstirea Strâmtura, PS Iustin al Maramureșului a declarat că românii trăiesc paradoxul de a fi învins restricțiile comuniștilor, dar nu pot trece de „democrația” instalată după 1990.
Ierarhul se referă la restricțiile fără precedent impuse pelerinajului de Sfânta Parascheva, măsuri care au declanșat numeroase proteste la adresa statului, dar și la interzicerea cu totul a pelerinajului de Sfântul Dumitru.
Pomenirea Sfintilor Marturisitori Ardeleni
marți, 20 octombrie 2020
duminică, 18 octombrie 2020
marți, 13 octombrie 2020
luni, 12 octombrie 2020
Episcopul Macarie: Împreună pătimim, împreună să și mărturisim!
sâmbătă, 10 octombrie 2020
vineri, 9 octombrie 2020
Episcopia Ortodoxă Română a Maramureșului și Sătmarului: Câțiva pași pentru rezolvarea situației de la Iași
miercuri, 7 octombrie 2020
Dr. Vasile Astărăstoae: Interzicerea pelerinajului la Sfânta Parascheva de la Iași discriminează creștinii, din moment ce orașul nu este în izolare
de Redacția Stiripentruviata.ro
Într-o postare făcută pe blogul său, dr. Vasile Astărăstoae din Iași, specialist în medicină legală, afirmă că interzicerea pelerinajului la sărbătoarea Sfintei Parascheva de la Iași este discriminatorie și nejustificată:
„Solicit să se explice care este motivul pentru care se interzice pelerinajul la Iași la Sfânta Parascheva cât timp nu există o decizie de izolare totală a acestui oraș. Cu argumente clare, științifice și legale, nu cu declarații de genul „există pericol de infectare în autocare” sau că „așa a hotărât unul din grupurile “ așa-zis strategice. La alegeri nu exista pericol de infectare în autocare? Măsura este discriminatorie, impusă de tot felul de progresiști neomarxiști și stigmatizează creștinii. Oare după parlamentarele din 6 decembrie Raed Arafat & co. se va ține de cuvânt și ne va interzice sărbatoarea Nașterii Domnului Nostru Iisus?”
Prof. Cătălin Raiu, expert OSCE în libertatea religioasă, a declarat marți că măsura de a interzice atingerea raclei cu moaște pentru pelerinii (rezidenți în Iași conform noilor reguli sanitare) este „o intruziune în viața liturgică a Bisericii, unde niciun regim democratic nu are căderea să intre sub nicio formă”.
marți, 6 octombrie 2020
Icoana Maicii Domnului din Vladimir (Vladimirskaia)
Traducere și adaptare: Mihai-Alex Olteanu
Icoana Maicii Domnului din Vladimir a fost pictată de Sfântul Evanghelist Luca, din blatul de la masa la care Mântuitorul a mâncat împreună cu Pururea Fecioara Maria și Dreptul Iosif. Maica Domnului, văzând icoana, a exclamat: Iată, de acum mă vor ferici toate neamurile. Harul Fiului meu și al meu va fi cu această icoană.
În anul 1131, Patriarhul Constantinopolului, Luca Hrisoverga, a dăruit această icoană Marelui Cneaz Gheorghe Vladimirovici al Kievului, numit și Yuri Dolgoruki (15 aprilie), care a așezat-o inițial în Mănăstirea Devici din Vîșgorod (Ucraina), vechiul oraș al Sfintei Olga, împărăteasa Rusiei și cea întocmai cu Apostolii.
Fiul lui Gheorghe Dolgoruki, Sfântul Andrei Bogoliubsky, a adus icoana în orașul Vladimir în 1155 și a așezat-o în Catedrala „Adormirea Maicii Domnului” pe care o ctitorise. Din acest moment, icoana a primit numele de „icoana Maicii Domnului din Vladimir” (Vladimirskaia). În 1395, în timpul invaziei lui Tamerlan, icoana a fost luată din Vladimir și dusă în noua capitală, Moscova. Astfel, binecuvântarea Maicii Domnului a stabilit legăturile spirituale ale Bizanțului cu Rusia prin Kiev, Vladimir și Moscova.
Jenant, mişeilor! Generația pandemică a fricii
vineri, 2 octombrie 2020
joi, 1 octombrie 2020
Troparul Sfântului Acoperământ al Maicii Domnului - Chilia Buna Vestire
Schitul Sfântul Dimitrie - Lacu, Sfântul Munte Athos.
www.marturieathonita.roAcoperamantul Maicii Domnului
marți, 29 septembrie 2020
Se împlinesc 110 ani de la naşterea Părintelui Arsenie Boca
Se împlinesc 110 ani de la naşterea unuia dintre marii duhovnici români ai secolului trecut: Părintele Arsenie Boca. De-a lungul timpului, acesta a fost stareț la Mănăstirea Brâncoveanu – Sâmbăta de Sus și apoi la Mănăstirea Prislop.
Teolog, pictor și duhovnic, Părintele Arsenie a văzut lumina zilei în data de 29 septembrie 1910.
A studiat la Gimnaziul ortodox „Avram lancu” din Brad (1922-1929), Academia Teologică „Andreiană” din Sibiu (1929-1933), la Academia de „Belle Arte” din București și a urmat un stagiu de documentare la Muntele Athos.
A fost hirotonit diacon celib în 1936 și preot în data de 10 aprilie 1942.
joi, 24 septembrie 2020
miercuri, 23 septembrie 2020
Minunea Sfintei Eufimia aduce lumină la Sinodul din Calcedon
În anul 451 a avut loc Sinodul al IV-lea Ecumenic, găzduit în biserica „Sfânta Mare Muceniță Eufimia” din Calcedon, convocat de familia imperială, Marcian şi Pulheria. A fost cel mai mare sinod din antichitatea creştină, numărul participanţilor consemnat de istorici variind între 520 şi 630, cifre neegalate de o altă adunare de acest gen. Un rol deosebit în moderarea discuţiilor teologice din cele 15 şedinţe l-a avut patriarhul Anatolie al Constantinopolului.
luni, 21 septembrie 2020
duminică, 20 septembrie 2020
Yoga - o practică religioasă asiatică care induce un mod de viață străin neamului românesc
Câteva considerații legate de aspectul credinței și al modului de gândire, întâlnite în practicile religioase asiatice (ezoterism). Reîncarnare, politeism, dumnezeu impersonal, etc.
Yoga este o practică religioasă asiatică răspândită în țările creștine sub forma ascunsă a gimnasticii, științei, sau orice altă formă care să acopere caracterul mistic-religios al acesteia. Despre acest subiect, vom prezenta o discuție cu preotul dogmatist dr. Nicolae Paicu din Suceava, care explică despre aceasta, din punct teologic, răspunzând la câteva întrebări:
-Părinte Paicu, pentru că ați studiat mult aspectul dogmatic al învățăturii ortodoxe, am dori să vă întrebăm câteva lucruri. Și de ce? Auzim în rândul tinerilor, în mediul tineretului care practică yoga, anumite idei, concepții teologice, doctrine, care spun că „Hristos nu este Dumnezeu, ci este doar Fiul Lui Dumnezeu !” Cum explicați aceasta ?
sâmbătă, 19 septembrie 2020
joi, 17 septembrie 2020
luni, 14 septembrie 2020
Inaltarea Sfintei Cruci
Inaltarea Sfintei Cruci este praznuita pe 14 septembrie. Este cea mai veche sarbatoare inchinata cinstirii lemnului sfant.