sâmbătă, 31 decembrie 2011

La multi ani tuturor!

Urez tuturor celor care citesc aceste randuri un sincer la multi ani si multa sanatate! Celor carora le-am gresit pe parcursul acestui an le cer iertare, iar pe cei care mi-au gresit, i-am iertat.





vineri, 30 decembrie 2011

Băieţelul înţelept şi căţeluşul lui

În vitrina unui magazin de animale era un afiş: “Căţeluşi de vânzare”. Un băieţel de 9 ani intră şi întreabă care-i preţul unui căţeluş. Vânzătorul îi răspunde că preţul este între 15 şi 30 dolari. Băieţelul bagă mâna în buzunar, scoate câteva monezi. Numără 3 dolari … şi apoi întreabă: “-Aş putea vedea căţeluşii?” Vânzătorul zâmbeşte. Fluieră, iar din magazin iese afară căţeaua şi în urma ei 6 căţeluşi frumoşi. Al şaptelea căţeluş… rămase în urmă şi nu se apropia! Băieţelul întreabă: “

joi, 29 decembrie 2011

Noi marturii despre Parintele Arsenie Boca

Pentru o mai buna vizualizare, clic pe imagini.


Pilda: Cele două grăunțe

Într-o zi, un ţăran ieşi pe ogor, la semănat. Un grăunte, rămas pe vârful unui bulgăre de pământ, a început să se laude către altul, aflat adânc sub brazdă:
- Vezi tu, frate, zaci acolo luptându-te cu frigul pământului şi cu bezna, tânjind după o rază de soare, după lumină şi căldură. Eu, frăţioare, o duc mult mai bine, în timp ce tu te chinui.
Dar, în clipa aceea, o cioară a coborât pe neaşteptate din văzduh şi a înghiţit grăuntele rămas la vedere. În schimb, fratele său de sub brazdă încolţi peste

miercuri, 28 decembrie 2011

Hai sa ne iubim!

‎"Fraţilor, la judecată vom fi întrebaţi: de ce n-ai iubit? Pentru că am duşmănit, pentru că am vorbit de rău, pentru că am ucis! Luptaţi, de ce nu vreţi să cereţi harul lui Dumnezeu? Când vin ispite de tot felul, strigaţi la Hristos: Doamne Iisuse, Doamne Iisuse! Nu staţi în virtutea inerţiei, trăiţi fiecare moment. E greu, dar Dumnezeu vă înţelege, vrea să vă ajute. Ne urmareşte pentru că ne iubeşte. Hai să ne iubim!”

~Părintele Arsenie Papacioc~

Pilda: Cei doi vecini

Un ţăran cam rău la suflet a găsit, într-o zi, pe păşunea sa, vaca vecinului. Mânios, omul a luat animalul la bătaie, după care l-a legat şi l-a dus înapoi, spunându-i vecinului său:
- Dacă mai găsesc o singură dată vaca ta la mine-n grădină, să ştii că o bat şi mai rău, ai auzit?
A doua zi, însă, vecinul cel dintâi găsi şi el, în bătătura sa, două oi ale celuilalt, ce se strecuraseră printr-o spărtură a gardului. S-a apucat omul şi a reparat gardul, după care a luat frumos oile şi le-a dus stăpânului lor, celui crud, spunându-i:
- Am găsit la mine-n curte două dintre oile dumitale. Le-am adăpat şi ţi le-am adus acasă. Dacă am să le mai găsesc şi altă dată în curtea mea, să ştii că am să fac la fel: am să le port de grijă şi am să ţi le aduc nevătămate.

marți, 27 decembrie 2011

O pilda pe zi: Încredere

Un om călătorea pe un drum de ţară, împreună cu soţia sa. Obosiţi de atâta mers şi văzând că îi prinde noaptea pe drum, cei doi călători au vrut să tragă la un han. Dar hangiul, om rău, a refuzat să-i primească, spunându-le că nu mai are camere libere. Nevasta omului s-a arătat nemulţumită.
- Ei, lasă, femeie, a încercat să o liniştească omul, lasă, că ştie Dumnezeu ce e mai bine! 

luni, 26 decembrie 2011

Timpul schimbarii - pilda ortodoxa

La un bătrân călugăr, a venit într-o zi un tânăr pentru a se spovedi şi a-i cere sfat. Din vorbă în vorbă, tânărul îi spuse:
- Părinte, sunt destul de rău. Aş vrea să mă schimb, dar nu pot. Îmi pierd uşor răbdarea. Atunci când mă enervez, vorbesc urât şi multe altele. Am încercat să mă schimb, dar nu am putut. Totuşi, eu sper că după ce voi mai creşte, voi putea să mă schimb, nu-i aşa?
- Nu, i-a răspuns bătrânul. Vino cu mine!
L-a dus pe tânăr în spatele chiliei, unde începea pădurea, şi i-a spus:
- Vezi acest vlăstar, ştii ce este?
- Da, părinte, un puiet de brad.
- Smulge-l!
Tânărul a scos brăduţul imediat. Mergând mai departe, călugărul s-a oprit lângă un brăduţ ceva mai înalt, aproape cât un om.
- Acum, scoate-l pe acesta.
S-a muncit băiatul cu pomişorul acela, dar cu puţin efort a reuşit până la urmă să-l scoată. Arătându-i un brad ceva mai mare, călugărul i-a mai spus:
- Smulge-l acum pe acela.
- Dar e destul de mare, nu pot singur.
- Du-te şi mai cheamă pe cineva.
Întorcându-se tânărul cu încă doi flăcăi, au tras ce-au tras de pom şi, cu multă greutate, au reuşit, în sfârşit, să-l scoată.
- Acum scoateţi bradul falnic de acolo.
- Părinte, dar acela este un copac mare şi bătrân. Nu am putea niciodată să-l smulgem din rădăcini, chiar de-am fi şi o sută de oameni.
- Acum vezi, fiule ? Ai înţeles că şi relele apucături din suflet sunt la fel? Orice viciu sau orice neputinţă pare, la început, inofensivă şi fără mare importanţă, dar, cu timpul, ea prinde rădăcini, creşte şi pune stăpânire din ce în ce mai mult pe sufletul tău. Cât este încă mică, o poţi scoate şi singur. Mai târziu, însă, vei avea nevoie de ajutor, dar fereşte-te să laşi răul să ţi se cuibărească adânc în suflet, căci atunci nimeni nu va mai putea să ţi-l scoată. Nu amâna niciodată să-ţi faci curăţenie în suflet şi în viaţă, căci mai târziu, va fi cu mult mai greu.

"Degeaba tăiem crengile păcatului în afara noastră, dacă în noi rămân rădăcinile care vor creşte din nou".

duminică, 25 decembrie 2011

Toata obstea crestineasca (colind)

[youtube=http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=ygXOQsCmGd4]

joi, 22 decembrie 2011

Efectele pronografiei asupra consumatorilor

Cercetările lui Dolf Zillmann şi Jennings Bryant sugerează faptul că, atunci când subiecţii experimentali sunt expuşi în mod repetat unor materiale pornografice de tip „hardcore” pentru adulţi, timp de şase săptămâni, aceştia:

1) „ajung să capete o duritate, o cruzime din ce în ce mai mare în privinţa atitudinii faţă de femei;

2) banalizează violul ca delict, iar unii ajung să nu-l mai considere deloc ca atare;

marți, 20 decembrie 2011

Florin Calinescu despre MISCAREA LEGIONARA: “Zelea Codreanu si toata gasca aia au facut o miscare profund romaneasca” (Video)

Cunoscutul actor timişorean Florin Călinescu a declarat de 1 decembrie la emisiunea “Ultimul Cuvânt”, difuzată de B1 TV, că “munca patriotică”, un element definitoriu al regimului comunist, reprezintă de fapt “invenţia” Mişcării Legionare. Ca o mică paranteză, aşa cum s-a şi menţionat în emisiune, trebuie spus că la celebrele tabere de muncă legionare din perioada interbelică se înscriau exclusiv voluntari, membrii ai tuturor claselor sociale, pe când în comunism la “muncile patriotice” erau obligaţi de partid să participe elevi, militari în termen, dar şi muncitori, intelectuali sau ţărani.

Detalii pe Napoca News

[youtube=http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=LPjkEtCzp-Y]

Craciun in Maramures

Mai multe imagini de la evenimentul desfasurat pe 20 decembrie la Baia Mare gasiti aici.

luni, 19 decembrie 2011

Oxitocina, hormonul ataşamentului, al afectivităţii şi al dragostei

În viaţa conjugală, la capătul unei relaţii sexuale normale, glanda pituitară secretă oxitocină, un hormon care ajută recuperarea organismului. Cu cât relaţia de dragoste care-i leagă pe cei doi este mai profundă, cu atât sporeşte cantitatea de oxitocină emisă, acesta fiind hormonul care, din punct de vedere fiziologic, punctează încheierea actului sexual, iar psihologic sudează relaţia dintre soţi. Pentru aceasta mai este numit şi hormonul ataşamentului.

Acest minunat hormon se eliberează în organism atunci când este evocată sau este împărtăşită dragostea. Spre exemplu, în momentul în care unui bărbat îi este arătată poza soţiei sale îi creşte cantitatea de oxitocină din sânge. Tot aşa se întâmplă când o femeie vede poza  soţului

vineri, 16 decembrie 2011

Gesturile mici ale unor oameni mari

Acum doua zile, primarul din Baia Mare s-a intalnit cu presa pe o anumita strada, pentru a da mai multe detalii despre lucrarile realizate pe Bulevardul Republicii. Asa s-a facut ca am mers si eu, doar ca n-am nimerit din prima la "locul faptei". :D Norocul meu a fost ca baietii de la Glasul Maramuresului, mai exact Catalin Ţineghe, m-a zarit din masina, dupa care au oprit pentru a ma lua si pe mine.

Asadar, un gest in aparenta mic, dar care a contat foarte mult. O sa mai scriu despre astfel de oameni mari, cu prima ocazie. Cat despre "cameleoni", numa de bine!

luni, 12 decembrie 2011

Arsenie Boca - Despre caractere

Din cartea Tinerii, familia si copiii nascuti in lanturi



sâmbătă, 10 decembrie 2011

miercuri, 7 decembrie 2011

Comunicatul Sfantului Sinod al Bisericii Ortodoxe a Greciei – Adevarul despre romanul “Codul lui DaVinci”

Biserica noastră nu ar fi vrut ca în aceste zile (1) în care cu toţii ne bucurăm de biruinţa Învierii Domnului nostru, cea mai mare minune a istoriei, să se ocupe, pentru a nenumărata oară în 2000 de ani, de infirmarea unor concepţii fantasmagorice şi a unor fabulaţii neconforme cu adevărul istoric, care, de fiecare dată când au apărut, au fost respinse ştiinţific şi dezaprobate teologic.

Însă responsabilitatea noastră, atât faţă de adevăr, cât şi faţă de conştiinţa credincioşilor, ne obligă ca ţinând adevărul în iubire (Efeseni 4, 15), să

luni, 28 noiembrie 2011

30.000 de oameni l-au comemorat pe Parintele Arsenie Boca, la mormantul de la Manastirea Prislop

Aproximativ 30.000 de pelerini l-au comemorat,de-a lungul a trei zile, pe fostul calugar ortodox, Arsenie Boca, la Manastirea Prislop din judetul Hunedoara, acolo unde a fost ingropat la 28 noiembrie 1989. Supranumit “Sfantul Ardealului” pentru minunile sale, Arsenie Boca s-a nascut in 29 septembrie 1910, in localitatea hunedoreana Vata de Sus, intr-o familie de oameni simpli. Dupa ce a urmat scoala primara si liceul la Brad, in 1929 s-a inscris la Academia Teologica din Sibiu. In cursul teologiei, a fost nevoit sa-si vanda casa parinteasca pentru a-si putea continua studiile. In anul 1939 a petrecut trei luni pe Muntele Athos.

duminică, 20 noiembrie 2011

Alte cuvinte ale Părintelui Arsenie Boca spuse la Biserica Drăgănescu

Dreptatea lui Dumnezeu, deşi cu mila, plăteşte fapta. Să nu cârtim la necazuri.

Fumatul slăbeşte nu numai plămânii, ci şi mintea omului, încât credinţa nu o mai vede atât de curat.

Copiilor care nu mănâncă lapte să li se facă plăcintă cu brânza şi lapte.

Onania are urmări foarte grave.

Să ne ferim de yoga ca de şarpe. Noi, creştinii, nu avem nevoie de aşa ceva, şi aici e lucrătura dracilor.

Îşi bat joc dracii de voi ca să vă certaţi.

N-ai să găseşti Sfinte Moaşte mai sfinte ca Sfânta Cruce.

Mântuitorul n-a forţat pe nimeni.

Nu-ţi face planuri şi nu te amărî, că nu iese cum vrea, la nimeni.

Ploaia vine după purtările oamenilor.

Pe regele Mihai, Părintele Arsenie l-a sfătuit să plece că-l omoară comuniştii. A zis că va reveni cândva în ţară şi că-i om credincios.

Numai putregaiul cade din Biserica Ortodoxă.

Va veni o vreme când ne va chema şi pe noi Iisus să-I pipăim rănile ce I le-am făcut, dar va fi prea târziu să zicem ca Toma: "Domnul meu şi Dumnezeul meu", ci ne va zice "Ferice de cei care n-au văzut, dar au crezut".

Din învăţăturile Părintelui Arsenie Boca - Talanţii Împărăţiei

miercuri, 16 noiembrie 2011

“SA SPUNEM ADEVARUL CU ORICE RISC” – Parintele Pantelimon de la Ghighiu povestind despre Parintele Arsenie Boca – cuvinte si pilde de trezire duhovniceasca

- Va amintiti vreun sfat pe care-l dadea mai des?

- Parintele a vazut ca lumea il iubea si se temea ca unii pot cadea in idolatrie. Si le spunea tuturor: “Voi veniti dupa cuvant de folos si apoi asteptati sa va mantuiesc, dar eu nu pot asta. Eu pot doar sa va trezesc din pacatele in care traiti. Pentru ca viata asta e scurta, iar cealalta e vesnica si n-as vrea sa plangeti la ziua Judecatii. De aceea, Parintele nu prea primea sa i se sarute mana. Totusi, unora le permitea. Si l-am intrebat de ce pe unii din oamenii care vin la el ii lasa sa-i sarute mana. Mi-a zis: “Acestia ma vad pentru ultima oara“. Erau din cei care se opuneau comunismului si care apoi au murit in munti si in inchisori.

duminică, 13 noiembrie 2011

Părintele Arsenie Boca – Lumina de pe munte

Astăzi aţi ascultat o parte din „Predica de pe Munte” a Mântuitorului. – Ce minunat ar fi dacă ne-am putea şi noi strămuta peste veacuri în urmă şi să fim şi noi printre ascultătorii de atunci ai Mântuitorului.

Aşa gândeam odată, când eram mai mic. Dar dorul de copil nu m-a părăsit, ci s-a întărit. Poate că pentru dorul acesta a zis Iisus, înălţându-Se la Cer: „Iată Eu cu voi sunt până la sfârşitul veacului”. Aşadar şi noi suntem contemporanii lui Iisus. De altfel numai aşa şi putem pricepe Evanghelia Sa, ca oarecum auzind-o de la El, văzându-L pe El trăind-o – căci tot trăirea rămâne cea mai bună tâlcuire. Ceea ce eşti vorbeşte mai tare decât ceea ce spui.

Arsenie Boca despre copii

151. împărăţia lui Dumnezeu este făgăduită copiilor, oamenilor ce o primesc fără discuţie, asemenea copiilor, oamenilor ce au venit la Iisus de copii. Deci, cum să nu Se supere împăratul, când copiii sunt opriţi de a veni la Iisus, când Iisus este interzis?
152. Iată o supărare a lui Iisus. Supărarea că copiii nu sunt lăsaţi, de mici să vină la Iisus.
153. Cei care opresc copiii de la credinţă sunt osândiţi mai rău ca sinucigaşii.
154. Indiferent cum este dirijată educaţia copiilor, tot Dumnezeu este Tatăl sufletului şi cele ce lucrează educaţia pe dinafară, pot fi zădărnicite de cele dinlăuntru.
155. Lui Iisus lucrurile, întâmplările, oamenii de tot felul, până şi copiii îi prilejuiau motive de revelaţie. De la toate lucrurile lumii Iisus ridică oamenii la raţiunile supranaturale ale Providenţei. Pe copii, de pildă, Iisus i-a găsit modelul sufletului deschis spre Dumnezeu. Ei, deşi nu înţeleg nimic şi nu schiţează nici o împotrivire dialectică, cred totul şi pun întrebări uimitoare de credinţă. Pentru ei existenţa lui Dumnezeu şi prezenţa divină este un lucru de la sine înţeles. Nu în zadar s-au alăturat aceste două cuvinte: copilărie şi sfinţenie. De fapt, omul începe viaţa cu sfinţenie, apoi o pierde: devine păcătos, devine „întrebătorul complicat al veacului acestuia".
156. O natură bună (îmbunătăţită) îşi simplifică de la sine principiile şi marginile. S-ar apropia de natura originară, a cărui icoană, printre noi, numai copiii o au.
157. Dacă nu poţi vorbi cu copiii despre Dumnezeu, vorbeşte cu Dumnezeu despre ei.
158. Copiii nefăcuţi strică pe cei făcuţi.

Bibliografie: Parintele Arsenie Boca. Mare indrumator de suflete din sec. XX, O sinteza a gandirii Parintelui Arsenie in 800 capete

duminică, 6 noiembrie 2011

Argila si proprietatile ei miraculoase

Argila, pamant miraculos, este intrebuintata din Antichitate in cosmetica si medicina naturista. Se spune ca frumusetea reginei Nefertiti a Egiptului era intretinuta cu masti si impachetari de argila, iar romanii o foloseau pentru a reduce inflamatiile interne si externe si pentru detoxifierea organismului. In timp, proprietatile miraculoase ale acesteia au fost dovedite si stiintific. Datorita continutului de sare naturala, magneziu, fier, cupru, cobalt, bariu, beriliu, aluminiu, mangan si saruri minerale este intrebunintata cu succes in medicina naturista si cosmetica, ajutand la ameliorarea si vindecarea unei palete largi de afectiuni. In natura poate fi gasita in patru culori – alba, verde, rosie, galbena sau bej, culoarea fiind data de substantele care se gasesc cu predominanta in continutul ei.

vineri, 4 noiembrie 2011

joi, 3 noiembrie 2011

Judecatile lui Dumnezeu

Cel ce nu cunoaste judecatile lui Dumnezeu merge cu mintea pe un drum înconjurat de amândoua partile de prapastii si usor de rasturnat de orice vânt. Când e laudat, se umfla de mândrie; când e dojenit, se otareste; când îi merge bine, îsi pierde cuviinta; când ajunge în suferinte, se tânguieste; de întelege ceva cauta numaidecât sa arate; când nu întelege, se face ca întelege; daca e bogat, se îngâmfa; daca e sarac, se face ca nu e; când se satura, e plin de îndrazneala; când posteste, se umple de slava desarta; cu cei ce-l mustra se ia la cearta; iar pe cei ce-l iarta îi socoteste prosti. Daca, prin urmare, cineva n-a dobândit, prin harul lui Hristos, cunostinta adevarului si frica de Dumnezeu, se raneste cumplit nu numai de patimi, ci si de alte întâmplari. (Marcu Ascetul)

miercuri, 26 octombrie 2011

Sfaturi şi îndemnuri ale Părintelui Arsenie Boca

Căsătoria şi copiii



Căsătoria e sacul cu păcate, mărită-te şi ia-l în spate.

- Căsătoria a doua, de obicei, este mai rea ca prima.


- Dacă nu alăptaţi copii, veţi alăpta cancer!….


Decât cancer mai bine copii. Iobagii aveau câte 16 copii. Şi erau slugi!


- Copiii nefăcuţi strică pe cei făcuţi.


- Nu creşteţi câini, creşteii copii. Nu vreţi copii? Trăiţi ca fraţii.


- Decât fuga de riscurile eredităţii şi decât feririle de a avea copii, mai bine moartea la datorie.


- Căsătoria-i pentru mântuire şi prunci, nu pentru plăceri şi desfrânare.


- Pantalonii la femei - mult mai grav ca lipsa de basma la rugăciune.


- Dacă nu poţi vorbi cu copiii despre Dumnezeu, vorbeşte cu Dumnezeu despre ei.


- Cine face curte nu face carte.


Păcatele - plăceri pierzătoare de suflet


Diavolul prezintă patimile din om ca plăcute şi uşoare.


- Trupului de noi nu-i pasă dacă ne bagă în focul iadului. De aceea ar trebui ca nici nouă să nu ne pese de poftele lui, ci să le mai ucidem cu postul.


- Toţi cei ce umblă după plăceri, de orice fel, nu vor scăpa de primejdii, căci sub orice plăcere e încolăcit un şarpe.


- Paralizia loveşte de obicei pe cei nesătui de avere şi poate fi moştenită.


- Mântuirea se lucrează numai pe ruinele egoismului.


- Atâta vreme cât ţinem păcatele nemărturisite, ascunse cu voia, atâta vreme atârnă pedeapsa lor asupra noastră, ca o sabie ce stă să cadă peste viaţa noastră. De îndată însă ce mărturisim păcatele şi vinovăţia, primejdia morţii o înlătură Dumnezeu de deasupra noastră.


Faptele credinţei


- Credinţa este o asceză a raţiunii.


- Cea mai lungă cale este calea care duce de la urechi la inimă.


- Mai mare este omul în genunchi, decât în picioare.


- Mai multă rugăciune către Sfântul Înger Păzitor.


- Cât asculţi de Dumnezeu, atât ascultă şi Dumnezeu de tine.


- Să nu vorbeşti niciodată despre proiectele tale, căci cel rău ştie doar ce vorbeşti nu şi ce gândeşti şi ţi le nimiceşte.


- Cel cu un talant, din Sfânta Evanghelie, are numai botezul şi talantul lui i se va da celor fără botez, dar cu fapte

Despre inteleptii lumii acesteia

Iata cum striga dumnezeiescul parinte Ioan de Kronstadt, in urechile tuturor, ca sa ne trezeasca sufletele amortite de mreaja inteleptilor lumii de astazi, intelepti ce nu sunt cu o iota mai nevinovati decat fariseii si saducheii care l-au osandit pe Hristos acum doua mii de ani. Ii cunoasteti? Ati auzit de ei? Darwin, Nietsche, Dawkins, Hawking, si toata sleahta de atei, de eretici si de amagiti care amagesc la randul lor. Peste tot a inaintat bezna necredintei in mintea trufasa a invatatilor lumii acesteia. Ii auzim acum la tot pasul, oriunde ne-am afla, cum gadila patimile oamenilor cu invatatura lor, omorandu-le sufletele cu necredinta si erezia. E imbacsita lumea pana la refuz de invatatura lor nebuna.

Oamenii de asa zisa stiinta invata despre o evolutie a omului din animale, ca mai apoi sa ne comportam ca niste animale. Medicii te indeamna sa-ti pierzi

luni, 24 octombrie 2011

Imaginea zilei

O cruce din lemn pe un gard improvizat in Kosovo, provincie luata Serbiei de catre musulmanii albanezi, cu sprijinul NATO si sua.



Foto: Reuters

Si ca bonus:





duminică, 16 octombrie 2011

NU UITA! Din Holocaustul Poporului Român

[vimeo http://vimeo.com/16275866]

Noaptea Sfintei Cruci a neamului românesc

“O viaţă întreagă am fost obsedat de sentimentul singurătăţii, dar acum sunt cu adevărat copleşit de acest sentiment. Am rămas singurul supravieţuitor al Odiosului Masacru de la Ip, a cărui inimă încă mai bate.

Pe retina minţii mele nu s-a şters niciodată culoarea sângelui ţâşnit în urma glonţului tras asupra unor oameni nevinovaţi. În urechi simt golul amar lăsat de bubuitul armelor în miez de noapte.. Încă mai trăiesc pentru că sunt în măsură să rostesc cuvântul Ip.

Vă iert pe toţi, pentru toate!”

vineri, 14 octombrie 2011

Poezii ale lui Mihai Eminescu dedicate Maicii Domnului

Toate poeziile au fost intitulate “Rugaciune”


***
Tu Maica durerilor
Regina tarilor
Taria soliilor
Izvoru-ndurarilor
Luceafar al marilor,
Indura-te, pleaca-te
Nadejdea corabiei
Invingerea sabiei.

Martirii de la Moisei au fost comemorati la Baia Mare (FOTO)

Vineri, 14 octombrie, la Baia Mare a avut loc comemorarea celor 29 de martiri de la Moisei ucisi cu bestialitate in toamna anului 1944, de catre soldatii maghiari in timpul ocupatiei ungare din Transilvania.

Evenimentul organizat de Asociatia “Eternul Maramures” a inceput cu o slujba de pomenire oficiata de un sobor de preoti la bisericuta de lemn „Sf. Iosif Marturisitorul”, dupa care cei aproximativ 20 de participanti s-au indreptat, inarmati cu steaguri si faclii in maini, spre Monumentul Ostasului Roman, unde au tinut un moment de reculegere si au depus o coroana in memoria romanilor ucisi.

„Infioratorul masacru de la Moisei, jud. Maramures, din toamna anului 1944. Comis de “arhanghelii cruzimii” – cum i-a numit Geo Bogza, se adauga celorlalte cumplite tragedii romanesti din epoca de ocupatie ungara in Transilvania, dupa Dictatul de la Viena. Un numar de 31 de tarani romani au fost adunati in doua case, 29 dintre ei au fost ucisi cu o cruzime bestiala de soldatii unguri in retragere, ramanand in viata doar doi oameni, unul a si innebunit partial (Vasile Ivascu-Dragan) si unul a supravietuit cumplitei tragedii si anume Vasile Petean din Palatca, jud. Cluj.

La eveniment au mai participat si alte asociatii, printre care Noua Dreapta si Asociatia “Avram Iancu”.

Vlad HERMAN

Minuni ale Sfintei Parascheva de la Iaşi (II)

Mihaela Bogdan a scris un comentariu la articolul de acum un an despre minunile pe care Sfanta Parascheva le-a facut pentru ea:

AŞA ESTE, SFÂNTA CUVIOASĂ PARASCHEVA TE AJUTĂ ÎNTOTDEAUNA. CÂND NU ERAM ÎNCĂ MĂRITATĂ AM MERS O PERIOADĂ 4 ANI LA RÂND SĂ MĂ ÎNCHIN SFINTELOR EI MOAŞTE DE ZIUA DE 14 OCTOMBRIE; ORELE MULTE PETRECUTE LA RÂND AU FOST RĂSPLĂTITE CU BUCURIA DE A TE AFLĂ LÂNGĂ CINSTITELE EI MOAŞTE.

vineri, 7 octombrie 2011

Compania Apple cenzurează mesajul creştin

Compania Apple a indepartat pentru a II-a oara aplicatii cu continut crestin Ortodox din al sau iTunes App Store. In ambele instante, Apple a admis indepartarea aplicatiilor deoarece “considera ca punctele de vedere crestin Ortodoxe exprimate, sunt jignitoare”.




Acestea expuneau adevarul Scripturistic conforma caruia casatoria este intre barbat si femeie si condamnau homosexualitatea ca un pacat ce poate fi insa spalat printr-o transformare spirituala centrata in Hristos.

Dintre cele 435.000 de aplicatii disponibile pe Apple iPhone, numai pe acestea doua au casunat acesti nenorociti.

Sursa: Cuvant ortodox

miercuri, 5 octombrie 2011

Arsenie Boca - Copiii

144. Însuşirile copilului atârnă de gradul de pervertire la care a ajuns instinctul maternităţii la femeie. Dacă i-a fost stârnită senzualitatea – ceea ce e o decădere de la rostul firii sale, o pervertire convenabilă pentru mascul – evoluţia embrionului în atari condiţii de viaţă intrauterină aduce pe lume un copil uşor aplecat spre onanie precoce şi târzie, şi va fi un copil arţăgos, ereditar nervos, şi predispus spre boli nervoase. Toată această povară îşi are rădăcina numai în această trezire afară de cale a senzualităţii mamei.

101 de ani de la naşterea Părintelui Arsenie Boca

Părintele martir Arsenie Boca ar fi împlinit azi 101 ani. Prigoana comunistă, suferinţele şi deznădejedea l-au îndepărtat dintre noi, mergând în lumea drepţilor şi lăsând în urma sa pildele, rugăciunea şi amintirea unui om mai presus de vremi.

A slujit nu numai Altarul, ci şi neamul românesc. Când alţii îşi pierdeau speranţa, el alerga în munţi pentru a duce hrană celor care organizau rezistenţa armată. Când mulţi erau copleşiţi de deznădejde, el cădea în genunchi şi cerea Domnului îndurare. A stat drept în faţa acuzatorilor, doar pentru că avea un crez mai presus decât puterea asupritorilor săi. Pentru “vina” de a nu îndura supunerea a fost întemniţat de trei ori.

12 noiembrie 1927 – Mircea Eliade – Despre ortodoxie

E nevoie de o serie intreaga de experiente sufletesti pentru a capata acea stare de spirit care e ortodoxia. Constiinta, functionand pe toate planurile si cu toate ramificatiile, isi gaseste firesc echilibrul in ortodoxie. Nu trebuie sa precipitam “convertirea”. Ea se va implini, asa cum infloresc pomii – cand sufletul se va fi imbogatit indeajuns, suferind indeajuns.

Ortodoxia e, pentru noi, Crestinismul autentic, care trebuie actualizat in proaspete si calde fapte sufletesti. Trebuie sa fim crestini – pentru a gasi un sens vietii, sens care sa intreaca simpla umanitate, si sa cuprinda din acel suc al

duminică, 25 septembrie 2011

miercuri, 21 septembrie 2011

Parintele Cleopa – O istorioara cu femeile care fac avorturi… ASTA ESTE PACAT DE MOARTE!

Toate pacatele sunt pacate grele si toate pacatele se numesc de marele Apostol Pavel “lucruri ale intunericului”. Ca auzi ce zice: Lepadati dar lucrurile intunericului. Apoi incepe sa le numere: desfranarea, lacomia, betia, hula, necredinta… Tot pacatul intuneca pe om, dar uciderea este un pacat si impotriva Duhului Sfant si strigator la cer, si poti sa spui acestui pacat cum vrei. Ca ce este mai scump la fiecare vietate decat viata?
Nu vezi mata ca si o furnica si un tantar si o musca, o jivina cat de mica, ea vrea sa-si salveze viata. Fuge, alearga, se pazeste sa nu o omori. Dar omul, care-i chipul si asemanarea lui Dumnezeu, cat de scumpa este viata lui inaintea Tatalui ceresc?

Parintele Arsenie Boca – Incercarile ortodocsilor in vremea Antihristului

El e acela care va veni în numele său – nu al lui Dumnezeu – evreu de neam, care va tirani sub ascultarea sa tot pământul. Căci acela va primi să fie împărat peste strălucirea tuturor împăraţilor pământului.

Creştinii, cu numele, din pricina înmulţirii fărădelegilor care sting duhul, aşa se vor slăbi la minte încât de frică, mulţi se vor lepăda de Hristos şi vor primi toată voia rea şi vor gusta toată răutatea răului “căci credinţa nu este a tuturora” (2 Tes 2,3). Viaţa lor, slăbănogită

luni, 19 septembrie 2011

Părintele Arsenie Boca - un Serafim de Sarov al României

În epoca actuală, în care timpul trece parcă tot mai repede, iar viaţa este trăită din ce în ce mai intens, căile de evoluţie spirituală sunt şi ele caracterizate de intensitate şi rapiditate. Pe Pământ se nasc multe fiinţe înzestrate cu excepţionale calităţi de îndrumători spirituali. Integrate fiind în planurile divine de salvare a celor care sunt pregătiţi, aceste mari spirite creează gigantice curente spirituale care îi antrenează în curgerea lor pe cei, tot mai mulţi, care simt în ei chemarea lui Dumnezeu.

duminică, 18 septembrie 2011

Parintele Arsenie Boca — Despre Invidie

“Invidiosul nu primeste doctor pentru boala lui si nu poate gasi leac tamaduitor al suferintei, desi Sfanta Scriptura e plina de ele. El asteapta usurarea bolii numai intr-un singur fel : sa vada prabusit pe unul din cei invidiati. Capatul urii lui este sa vada pe cel invidiat , din fericit , nefericit , din norocos, nenorocit. Pe unii oameni cu totul potrivnici , binefacerile ii imblanzesc. Pe invidios insa, binefacerile mai mult il inraiesc , cu cat invidiosul are parte de mai mari faceri de bine , cu atat mai tare fierbe de ciuda , mai mult se supara si se manie. Multumind pentru darurile primite si mai mult se catraneste de purtarea binefacatorului. Ce fiara nu intrece invidiosul prin rautatea naravului lui? Ce salbaticie nu depaseste el prin cruzimea lui? Cainii , carora li se arunca o coaja se domesticesc. Leii carora li se poarta de grija se imblanzesc. Invidiosii insa, mai mult se irita cand li se arata ingrijire si atentie.

Ranile invidiei sunt adanci si ascunse si ele nu sufera vindecare , ca unele ce s-au inchis in durerea lor oarba , in ascunzisurile propriei sale suferinti. Cel invidiat poate sa scape si sa ocoleasca pe invidios , dar invidiosul nu poate scapa de sine insusi. Tu , invidiosule , dusmanul tau este cu tine , vrajmasul ti-e continuu in inima , primejdia e inchisa in adancul tau : esti legat cu un lant neindurat , esti prizonierul invidiei si nici o mangaiere nu-ti vine in ajutor. A prigoni pe un binecuvantat de Dumnezeu si a ura pe cel fericit , iata o nenorocire fara leac.”

miercuri, 14 septembrie 2011

Moartea nu vine sa-i faci o cafea, vine sa te ia!

Eu am fost la viata mea la mai multe capatai de morti, stiti ca am mai mult de 90 de ani. Tipetele lor, contactul cu alta lume, care se stia si care nu se credea, vederea pacatelor proprii, pacate care nu se puteau repara decat prin intoarcere inapoi. Iar inapoi nu se mai putea veni, pentru ca venise moartea sa-i ia... V-am mai spus, moartea nu vine sa-i faci o cafea, vine sa te ia. Moartea-i o realitate. Si toti muribunzii pe care i-am vazut, doreau sa mai traiasca macar o zi.

marți, 13 septembrie 2011

Despre copiii lepădaţi

Altă durere pe care o aveţi voi mamelor, taţilor, sunt copii lepădaţi. Acesta este un păcat strigător la cer. Este uciderea la mijloc. Nu este cu nimic mai uşoară. Ascultaţi toţi cu luare aminte: sângele lor cere răzbunare. Nu vei avea noroc nici cu ceilalţi copii, ci numai plâns şi jale. Răzbunarea sângelui vărsat se face fără milă: ori îţi ia Dumnezeu şi pe ceilalţi copii, ori vor cere ei însăşi capul mamei.

Ştiţi bine că aceasta se întâmplă, la multe, atunci pe loc. Iar aceasta aşa se tocmeşte că altă supărare vei avea în casă, că îţi pierzi cumpătul şi uiţi de marea milă a lui Dumnezeu, ce o are cu toţi păcătoşii, şi se apropie diavolul de tine şi îţi bagă în cap gândul să-ţi iei lumea în cap şi să-ţi faci capătul. Acesta este glasul împotriva tuturor celor care fac aşa. Mare ispitire păţesc mamele care fac aşa, care au ucis copii. Iar dacă vrei să scapi, tu şi ceilalţi copii pe care i-ai făcut, trebuie să pui în loc tot aţâţi copii ai altor femei sărace şi să-i botezi (iar dacă nu, ia-i şi botezaţi gata) şi să îngrijeşti de dânşii ca de copiii tăi, cu îmbrăcăminte, cu încălţăminte, faină, bani de şcoală, până ce sunt în stare să-şi câştige pâinea şi ce scoţi din copiii tăi, aceia să iasă şi din aceia. Iar toate necazurile pe care le vei avea în vremea aceasta, fie pentru ei, fie de la ei, să le rabzi pe toate, nădăjduind în mila lui Dumnezeu, că îţi va ierta păcatul, căci prin răbdare ispăşeşti păcatul. Iar milostenia, cu osteneală, biruie înaintea judecăţii.

luni, 12 septembrie 2011

Pe urmele parintelui Arsenie Boca: Adolescentul din gradina cu flori

De vorba cu d-na Zoe Daian, nepoata Parintelui

In gradina Ghetsimani

Suntem la mijlocul anilor '20 ai secolului trecut. Intr-un sat din Ardeal, romanilor li se pregateste, nestiuta, o minune... Retras intre flori, ascuns sub ramuri de peri si de nuci batrani, un tanar licean gandeste la sfinti si proroci, invatand Biblia pe de rost. Adolescentul are o memorie fenomenala, o memorie a pioseniei si rugaciunii! Culcat toata ziua pe un tol in gradina casei, tanarul citeste fara oprire. Citeste si picteaza cu frenezie si cu indarjire, cu ochii deschisi, un singur vis: sa-L slujeasca pana la capat, cu toata fiinta sa, pe Iisus. Putini au intrezarit atunci in baiatul tacut si sfios, frumos ca un zeu, dar dedicat intru totul credintei, pe cel ce avea sa fie marele Arsenie Boca, unul din cei mai mari duhovnici ai secolului XX...

vineri, 9 septembrie 2011

Chemarea la Hristosul - Arsenie Boca

Nu-mi spune nimic! Îţi cunosc mizeria, necazurile luptele şi ispitele sufletului tău, aşa cum eşti tu! Dă-mi inima ta! Dacă o să aştepţi să devii înger ca să Mi te dăruieşti, atunci n-ai să Mă iubeşti niciodată! Chiar când eşti laş, fricos, trufaş şi neîncrezător în împlinirea săvârşirii iubirii, a sfinţeniei, chiar când recazi în aceleaşi păcate pe care nu ai vrut a le repeta…ei bine, chiar şi atunci Eu nu-ţi dau voie să nu Mă iubeşti! Iubeşte-Mă.

miercuri, 7 septembrie 2011

Text remarcabil despre APOCALIPSA – VIZIUNILE STARETULUI ANTONIE

Va invit sa cititi cu atentie si rabdare un excelent material despre vremurile din urma, despre faptul ca a te retrage la sat nu reprezinta o solutie, despre necesitatea ruperii de SISTEM, despre etapele prin care s-a pregatit si se pregateste venirea antihristului, despre semnul fiarei,  despre sistemul financiar bancar ca unealta, despre nesupunerea in fata puterii de orice fel, ce se dovedeste a face voia diavolului.

vineri, 2 septembrie 2011

O scurta pilda a Parintelui Arsenie Boca

Când moare cineva pentru tine, pe acela nu-1 poti uita niciodata. La începutul unuia dintre razboaie iesise o lege ca poti lipsi de la razboi daca îti gasesti un înlocuitor. Greu de gasit înlocuitor la moarte. Era undeva un om, cu o casa de copii, dar necredincios si trebuia sa plece la razboi. Când la plecare, iata vine la el un tânar si-i spune: „Eu sunt singur, chiar daca mor dupa mine nu plânge nimeni; merg eu în locul d-tale la razboi !” S-a dus tânarul. Dupa oarecare vreme tânarul cade ranit de moarte si cum ajunge acasa moare. Mormântul sau era mereu împodobit cu flori si nimeni nu stia cine i le pune, pâna când într-o noapte a fost gasit necredinciosul ca-i ducea flori la mormânt.

joi, 1 septembrie 2011

Iata transcriptul inregistrarii spuselor monahului din Athos ce vorbeste despre al treilea razboi mondial

- Geronda, cum credeţi în timpul apropiat vom vedea martori şi mucenici întru Hristos?
- Da, vor apărea. Da, aşa cred eu.

- Şi cine vor fi ei?

- Din fericire, Elada noastră în al treilea război mondial nu va lua parte. Deoarece poporul este slab va interveni dragostea lui Dumnezeu.

- Milostivirea Domnului va fi?

- Da. Va întări credinţa şi ne va acorda sprijin necătînd la faptul că majoritatea din noi se îndepărtează de El. În momentul dat au fost alegerile şi din păcate mulţi nu au înţeles că nu trebuiau să participe la ele.

miercuri, 31 august 2011

“Ziceti mai pe scurt:eu nu ma razbun, are cine”

“Tu fa bine si asteapta raul. Binele ti-l va rasplati Dumnezeu. Daca oamenii, rudele ti-ar face bine, tie ce cruce ti-ar mai ramane? Deci roaga-te pentru cei ce te blesteama, fa bine celor ce-ti fac rau; celui ce-ti cere nedrept da-i tot ce-i trebuie lui din lacomie. Cu alte cuvinte, nu te impotrivi raului cand te asupreste cu nedreptate, ca sa nu calci legea iubirii de Dumnezeu si de oameni, indiferent cum sunt ei. Tu fii cum trebuie. Tu sa ai grija sa nu zici rau absolut nimanui, indiferent ce nedreptate ti-ar face pentru ca iertandu-le toate, asa urmezi lui Iisus, asa tii impotriva firii sau mai bine zis mai presus de fire legea lui Dumnezeu – a iubirii.

Cu toti sunt fiii lui Dumnezeu, chiar daca ei tagaduiesc asta, iar tu trebuie sa stii ca si ei au un suflet de mantuit.”

PARINTELE ARSENIE BOCA

marți, 30 august 2011

Sinodul BOR este inca din 2003 impotriva proiectului Rosia Montana. Anti-crestinii ce sustin proiectul Rosia Montana vor stramutarea a 3 biserici si 4 cimitire ortodoxe, plus inca 12 apartinand altor culte

COMUNICAT DE PRESA (Nr. 4457/12 noiembrie 2003)

In zilele de 11-12 noiembrie 2003, la Resedinta patriarhala, sub presedintia Prea Fericitului Parinte Patriarh Teoctist, s-au desfasurat lucrarile Sfantului Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane.

Avand in vedere, pe de o parte, temeiul biblic potrivit caruia pamantul este creatia lui Dumnezeu, iar pe de alta parte ca proiectul minier al corporatiei canadiene Rosia Montana Gold Corporation urmeaza sa desfigureze atat

miercuri, 24 august 2011

"Mai fericit este a da decat a lua"

"Numai datorita crestinismului nu umblu - crispat, jignit, pe strazile diurne, nocturne ale orasului - spatiu proustian descompus de timp - si nu ajung sa fiu si eu - cum spune Francois Mauriac in Destine - unul dintre acele cadavre pe care le poarta, vii, apa curgatoare a vietii si sa nu ma numar printre cei ce inca n-au inteles - ca mai fericit este a da decat a lua".

Nicolae Steinhardt in Jurnalul Fericirii

marți, 23 august 2011

Arsenie Boca despre Dumnezeu

Spunea că oamenii care sunt credincioşi cred şi fără să vadă, dar care sunt necredincioşi chiar dacă văd focul iadului tot nu cred până ce nu ajung, acolo. Spunea că oamenii cred că Dumnezeu e numai o poveste. „Dumnezeu nu e o poveste, e o realitate. Acume pe crezute, atunci va fi pe văzute!”.

luni, 22 august 2011

Părintele Justin Pârvu: “Nu, noi nu vom pieri! Rezistenţa noastră stă în dreapta credinţă”. INTERVIU

Ortodoxie si Romanism

Interviu cu Părintele Arhimandritul Iustin Pârvu, Mânăstirea Petru Vodă – Neamţ

– Părinte Iustin, am venit la Sfinţia Voastră cu o durere în suflet, provocată de textele tot mai dese care anunţă dispariţia poporului român, dar şi de situaţiile cumplite de criză prin care neamul nostru trece în aceşti ani. Credeţi că suntem pe cale de pieire, de dispariţie din istorie?

miercuri, 17 august 2011

Convertirea unei tinere la Ortodoxia inimii

Mărturia unei tinere, născută şi crescută de părinţi în credinţa catolică, care a cerut şi a primit botezul Dreptslăvitor

În familia în care am crescut nu am fost lipsită de tradiţia şi morala unei vieţi religioase. Am învăţat să merg la biserică şi să ţin rânduiala catolică, conform celor impuse de Papă. Papa era infailibil, omul pământean care nu era supus greşelii. El avea dreptul de a emite diverse legi în faţa cărora se supuneau toţi cei din clerul bisericesc, fără a trece aceste decizii prin filtrul raţiunii. Pe lângă cele trei voturi monahale, călugării catolici au un al patrulea vot: anume, ascultarea fără oprelişte faţă de Papă. Atât de bine mi-au fost inoculate în minte aceste idei, convingeri şi principii religioase, încât le-am respectat cu stricteţe, ca pe-un adevărat tipic.

Legenda celor 8 minute

Legenda spune ca o femeie saraca cu un copil in brate, trecand pe langa o pestera a auzit o voce misterioasa care i-a spus:

Intra si ia tot ceea ce iti doresti, dar sa nu uiti ceea ce-i mai important. Aminteste-ti ca dupa ce vei iesi poarta se va inchide pentru totdeauna. Asa ca profita de aceasta oportunitate, dar nu uita ce-i mai important.

Femeia a intrat in pestera si a gasit multe bogatii. Fascinata de aur si bijuterii, a asezat copilul pe o stanca si a inceput sa stranga de zor tot ce putea duce.

Vocea misterioasa i-a vorbit din nou: “ Ai doar 8 minute!”

Cand au trecut cele 8 minute, femeia, incarcata cu aur si pietre pretioase, a fugit afara din pestera si poarta s-a inchis.

Atunci si-a amintit ca a uitat copilul inauntru, iar poarta s-a inchis pentru totdeauna.

Bogatia a durat putin, iar disperarea pentru totdeauna.

luni, 15 august 2011

Interviu cu Părintele Arhimandrit Ghelasie Ţepeş - stareţul Mănăstirii Sfântul Dimitrie din Sighişoara - despre Parintele Arsenie Boca

Cum era Parintele Arsenie ca om?

Era un om foarte bine făcut. Eu l-am cunoscut fără barbă, umbla într-un fel de capot. Nu umbla în calugăr: avea o cipilică pe cap şi eu mă gândeam aşa, până să-l cunosc: care să fie Părintele Arsenie?

Aşadar, harul nu-i stătea nici în rasă, nici în barbă?

Eu am văzut în dânsul numai harul Lui Dumnezeu. Şi, în plus, am aflat după aceea că Părintele Arsenie Boca spunea: "eu am călugări albi în lume". Este vorba aici de curăţia sufltească pe care pot s-o aibă şi oamenii din lume nu numai călugării. Chiar Părintele spunea :"Măi, nu toţi cei din mânăstire se mântuiesc, aşa cum nici toţi din lume se prăpădesc".

duminică, 14 august 2011

Arsenie Boca ne-a pictat pe toti la Draganescu (FOTO)

Un soare astenic, vlaguit de forta dupa o iarna indecent de lunga, amagea strada Abatorului din Draganescu. Singurele fiinte vii care se miscau in peisajul amortit al celei de-a doua dimineti de Pasti erau o batranica incovoiata al carei mers greoi se poticnea in fustele negre suprapuse si un pui de mata ce salta jucaus prin iarba abia nascuta de pe marginea drumului.

vineri, 12 august 2011

La mormantul lui ARSENIE BOCA. Parintele a lasat cu limba de moarte ca nimeni sa nu se atinga de osemintele lui “pana la a doua venire a lui Hristos”

Sfantul Ardealului, Soarele si Luna ortodoxiei romanesti, s-a stins la 28 noiembrie 1989 in chilia sa de la metocul manastirii Prislop (asezamant din orasul Sinaia). Oficial, decesul Parintelui a survenit in urma unor probleme de sanatate, dar cauzele mortii sale sunt inca invaluite in mister.

Se spune ca Parintele ar fi fost chemat de Ceausescu cu cateva luni de zile inainte de moarte si i-ar fi spus acestuia: “Vezi ce faci, ca nu este bine, da-le mancare la oameni, da-le libertate, ca nu e bine”. Dupa ce a iesit de acolo, l-a urmarit Securitatea si la iesirea din Bucuresti au fost somati sa se opreasca.

miercuri, 10 august 2011

O mică parte din adevarata Românie, în imagini (FOTO)

Mormântul Părintelui Arsenie Boca.



Mănăstirea Râmeţ, judeţul Alba. Cel mai frumos complex monahal pe care l-am văzut până acum.

INFO: Pelerinaje la Mormântul Părintelui Arsenie Boca

Băimărenii, şi nu numai, care doresc să viziteze mormântul Părintelui Arsenie Boca se pot înscrie la numărul de telefon 0744496656 sau 0724291384. Preţ 150 lei. Mai multe detalii la numerele de telefon de mai sus.

 

sâmbătă, 30 iulie 2011

Cuvine incurajatoare - Parintele Porfirie

"Sa nu te indignezi, nici macar in tine, pentru nici o acuzatie nedreapta ce ti s-ar aduce.Este un lucru rau. Si raul incepe prin ganduri rele. Cand te amarasti si te indignezi, fie doar cu gandul, iti strici atmosfera duhovniceasca. Impiedici Sfantul Duh sa lucreze si ingadui diavolului sa mareasca raul. Tu trebuie sa te rogi totdeauna, sa iubesti si sa ierti, alungand de la tine orice gand rau."
"Nu trebuie sa-ti duci lupta crestineasca cu predici si contestatii, ci cu o adevarata iubire ascunsa. Cand contestam, ceilalti reactioneaza. Cand ii iubim sunt miscati si-i castigam.Cand iubim, credem ca noi le oferim ceva celorlalti pe cand, in realitate, intai ne oferim noua insine. Iubirea cere sacrificii. Sa sacrificam cu umilinta ceva de-al nostru, care in realitate este al lui Dumnezeu."

luni, 18 iulie 2011

Mărturii despre Părintele Arsenie Boca

Părintele Arsenie ne-a spus odată cum a început el activitatea la Sâmbăta. Era în postul Crăciunului şi picta o icoană a Mântuitorului, pe care n-a terminat-o. În timp ce picta a auzit o voce tainică: „Arsenie, nu Mă mai picta pe icoană, că vremea s-a apropiat. Mergi şi pictează în inimile oamenilor, prin cuvântul tău. Spune-le că vin peste ei necazuri şi suferinţe”.

( Pr. Sofonea Ioan )

N-am aşteptat mult şi Părintele a intrat în Biserică. Ţin minte că, ajungând în faţa sfântului altar, s-a uitat la noi şi ne-a întrebat care are cel mai mare necaz.

marți, 12 iulie 2011

De ce ţipă oamenii unii la alţii, mai ales când se ceartă?

„Într-o zi, un înţelept puse următoarea întrebare discipolilor săi:

- De ce ţipă oamenii când sunt supăraţi?

- Ţipăm deoarece ne pierdem calmul, zise unul dintre ei.

- Dar de ce să ţipi, atunci când cealaltă persoană e chiar lângă tine? – întrebă din nou înţeleptul.

- Păi, ţipăm ca să fim siguri că celălalt ne aude, încercă un alt discipol.

Maestrul întrebă din nou:

- Totuşi, nu s-ar putea să vorbim mai încet, cu voce joasă?

Nici unul dintre răspunsurile primite nu-l mulţumi pe înţelept. Atunci el îi lămuri:

- Ştiţi de ce ţipăm unul la altul când suntem supăraţi? Adevărul e că, atunci când două persoane se ceartă, inimile lor se distanţează foarte mult. Pentru a acoperi această distanţă, ei trebuie să strige, ca să se poată auzi unul pe celălalt. Cu cât sunt mai supăraţi, cu atât mai tare trebuie să strige, din cauza distanţei şi mai mari.

Pe de altă parte, ce se petrece atunci când două fiinţe sunt îndrăgostite? Ele nu ţipă deloc. Vorbesc încetişor, suav. De ce? Fiindcă inimile lor sunt foarte apropiate. Distanţa dintre ele este foarte mică. Uneori, inimile lor sunt atât de aproape, că nici nu mai vorbesc, doar şoptesc, murmură. Iar atunci când iubirea e şi mai intensă, nu mai e nevoie nici măcar să şoptească, ajunge doar să se privească şi inimile lor se înţeleg. Asta se petrece atunci când două fiinţe care se iubesc, au inimile apropiate.

În final, înţeleptul concluzionă, zicând:

- Când discutaţi, nu lăsaţi ca inimile voastre să se separe una de cealaltă, nu rostiţi cuvinte care să vă îndepărteze şi mai mult, căci va veni o zi în care distanţa va fi atât de mare, încât inimile voastre nu vor mai găsi drumul de întoarcere.”

Autor necunoscut

sâmbătă, 9 iulie 2011

Noul drog al secolului 21: pornografia pe internet!

Miza este uriasa. Industria pornografiei pe internet inregistreaza venituri mai mari decat Microsoft, Google, Amazon, eBay, Yahoo, Apple si Netflix la un loc. In anul 2006, incasarile provenite din utilizarea pornografiei pe internet au ajuns pana la 97 miliarde de dolari. Sexul pe internet (cybersex) produce dependenta, precum cocaina, si poate produce disfunctii erectile. Dependentii de pornografie pe internet par sa se recupereze mai greu decat consumatorii de droguri. Se estimeaza ca exista aproape doua milioane de persoane dependente de sex pe internet. Sunt aceste persoane constiente de faptul ca sufera de o boala? Ce sanse au sa se vindece?

In fiecare secunda, mai mult de 3000 de dolari sunt cheltuiti pentru continutul pornografic de pe internet, 28.258 de utilizatori vizioneaza astfel de imagini si 372 de utilizatori cauta filme si fotografii pentru adulti. La fiecare 39 de minute, un nou film cu continut pornografic este conceput in S.U.A., potrivit TopTenReviews.

Dependenta de pornografie este o boala

joi, 7 iulie 2011

Arsenie Boca - Cine fuge de copii, fuge de responsabilitate



Sistemul nostru nervos, ca să servească solicitărilor vieţii în bune condiţii, are nevoie de o bună şi corectă funcţionare a glandelor noastre endocrine. Glandele noastre sunt înşirate în număr de 7-8 (depinde cum sunt numărate) pe toată verticala staturii noastre. Două sunt în cap, responsabile cu comenzile şi cu modul de funcţionare a tuturor celorlalte. Acestea din cap sunt sensibile, adică lucrează în consonanţă cu concepţia ta de viaţă în care te integrezi trup şi suflet. Pentru o clarificare pe scurt a rosturilor acestor două glande din cap, ca să funcţioneze într-un mod sau altul, e destul să dau ca exemplu două concepţii de viaţă diametral opuse: într-un fel vor lucra aceste glande de comandă asupra tuturor celorlalte glande din subordine (viaţa imorală) şi altfel vor conduce iconomia endocrină când te integrezi în turma lui Hristos.

Cine fuge de copii, fuge de responsabilitate

vineri, 24 iunie 2011

Tinerii, familia si copiii nascuti in lanturi



Sfantul Maxim Marturisitorul tine sa ne spuna ca: „nu mancarurile sunt rele, ci lacomia pantecelui; nci facerea de prunci, ci curvia; nu banii, ci iubirea de bani; nici slava, ci slava desarta. Iar daca-i asa, nimic nu e rau din cele ce sunt decat reaua lor intrebuintare, care vine din negrija mintii de-a cultiva cele firesti” (Filocalia vol. 2, pg. 77) Ori ceea ce ingrijoreaza astazi este faptul ca senzualitatea ia locul iubirii si placerea trece in locul comuniunii. Amorul liber este socotit ca un lucru normal, iar casatoria a devenit pentru multi un mijloc lesnicios de a dobandi placeri si o asigurare impotriva neputintelor de la batranete.

Crestinii, insa, stiu bine ca nunta este Taina

luni, 20 iunie 2011

Despre necazuri

„Darul de a rabda necazurile este mai mare decat darul de a invia mortii. Pentru ca daca invie cineva un mort, atunci ii ramane dator lui Dumnezeu, pentru ca rugaciunea i-a fost ascultata. Dar daca cineva rabda necazurile, atunci acestuia Insusi Dumnezeu ii ramane dator“.( Sf. Ioan Gura de Aur)

vineri, 17 iunie 2011

Sfantul Nectarie - Minuni in Romania - Botezul unui catolic în Biserica lui Hristos

Mă numesc Mihai-Cristian. M-am născut într-o familie mixtă, dacă aş putea zice aşa, mama ortodoxă nepracticantă şi tatăl romano-catolic. Am fost botezat la romano-catolici, la fel şi fratele meu mai mic cu un an, iar până la vreo treisprezece-paisprezece ani am frecventat biserica în zilele de duminică, mai mult la insistenţele bunicilor dinspre tată, întotdeauna stând ca pe ace şi abia aşteptând să auzim cuvintele: „Liturghia s-a sfârşit, mergeţi în pace”.
Anii au trecut, cu tatăl divorţat de mama ţineam legătura destul de puţin, anturajul, prietenii şi libertatea sosită odată cu revoluţia m-au făcut să trăiesc într-o totală depărtare de Dumnezeu, fără a mai ţine cont de nimic din cele învăţate în pruncie, adâncindu-mă în tot felul de obiceiuri urâte şi patimi. Fan declarat science-fiction, devoram cărţi şi filme, aşa încât ajunsesem să cred că Iisus Hristos a fost o entitate extraterestră cu puteri paranormale. De asemenea, ascultam şi muzică heavy-metal, dar fără să fiu un „metalist adevărat”… Crescând, am devenit un om violent, cu un limbaj suburban, mândru şi orgolios, neiertător cu cei din jur, mincinos, cu o dorinţă nestăpânită de a-i conduce pe alţii, laş şi superficial.

joi, 16 iunie 2011

ABURUL ALBASTRU - Parintele ARSENIE BOCA, evocat de preotul OPREA CRACIUN din Cincis -

Nu exista loc, in Ardeal, fara amintiri despre parintele Arsenie Boca. E suficient sa-i rostesti numele, si ele vin in roiuri, atrase ca fluturii de lumina. Mai ales in satele din apropierea Prislopului, manastirea in care i se afla mormantul facator de minuni, faptura marelui duhovnic traieste parca aievea, strabatand potecile de pe dealurile acoperite cu pajisti de flori *

Foile lipite

- Cand l-ati cunoscut pe Arsenie Boca, parinte Oprea?

- L-am cunoscut personal de-abia dupa ce am iesit din inchisoare, in 1956, dar auzisem despre el inca din 1942-43, cand faima predicilor sale de la manastirea Sambata aduna acolo tot Ardealul. Dar si in puscariile comuniste circulau povesti despre el. Eu eram la Canal, cand am aflat despre Parintele Arsenie Boca ceva cu totul tulburator, o intamplare povestita de un student de la Teologia din Sibiu. Fusese inchis pentru ca facea parte dintr-o asociatie crestina a studentilor si elevilor, ce promova cuvantul lui Hristos si viata crestina.

duminică, 12 iunie 2011

Parintele Nicolae Steinhardt despre trufia succesului si inchipuirea elevarii

"Cînd un om reuşeşte să facă ceva ce i-a solicitat mult efort, în el începe să lucreze trufia. Cel ce slăbeşte, se uită cu dispreţ la graşi, iar cel ce s-a lăsat de fumat răsuceşte nasul dispreţuitor cînd altul se bălăceşte, încă, în viciul său. Dacă unul îşi reprimă cu sîrg sexualitatea, se uită cu dispreţ şi cu trufie către păcătosul, care se căzneşte să scape de păcat, dar instinctul i-o ia înainte! Ceea ce reuşim, ne poate spurca mai ceva decît păcatul însuşi. Ceea ce obţinem se poate să ne dea peste cap reperele emoţionale în aşa manieră încît ne umple sufletul de venin.

Dosarul de securitate al părintelui Arsenie Boca

Despre parintele Arsenie Boca am mai scris. Prea putin, fata de amintirea pe care a lasat-o in lume, fata de forta darurilor sale duhovnicesti. Fagarasenii si cei care l-au iubit il pastreaza si acum in causul inimii, ducandu-se in noiembrie la mormantul de la Prislop, unde se inchina, saruta crucea, isi spun necazul si cer sfat parintelui, de parca, nevazut, le-ar sta in fata pe scaunul de spovedanie, asa cum era: inalt, puternic, cu ochi albastri, cu glas tunator de profet, bland cu oamenii, neiertator cu pacatul.

In ciuda oricaror indaratnice pareri, biografia parintelui a fost o pagina de

vineri, 10 iunie 2011

Minunea de la mormântul Părintelui Arsenie Boca

Minunea de la mormântul Părintelui Arsenie Boca - Mărturia Părintelui Ciprian Negreanu

Parinte Ciprian ati avut o experienta legata de Parintele Arsenie Boca, pe care nu l-ati cunoscut in viata fiind.

Nu l-am cunoscut in viata, dar altfel simt ca l-am cunoscut, si inca foarte bine...Eu sunt unul dintre acei oameni despre care dansul zicea ca "dupa ce o sa piara asta"- si isi arata cortul de piele - "voi ajuta pe mai multi". Eu sunt unul dintre cei ajutati "dupa aceea".

Ati auzit ceva despre Dansul inainte?

Nu am stiut absolut nimic. Fratele meu studia Teologia, era deja in anul II si ma "ameninta" pe mine, student la Filozofie pe atunci, cu un Parinte deosebit, care are mormantul la Prislop. Pe mine nu ma interesau aceste lucruri, eram total impotriva, mi se pareau niste exagerari imense. Ce mai, pentru mine erau autosugestionari, isterie in masa etc.

Ce varsta aveati?

miercuri, 1 iunie 2011

Bartolomeu Anania despre Rosia Montana

"Implementarea acestui proiect va provoca un dezastru uman, ecologic, economic si cultural nu numai in Rosia Montană, ci in toti Muntii Apuseni. Pur si simplu nu există garantii că RMGC va putea proteja zona de un dezastru. Foarte important, am primit de curand numeroase mesaje de peste tot din lume ceea ce arată că societatea civilă a asteptat cu nerabdare o pozitie clara din partea bisericii noastre. Avem de asemenea o responsabilitate morală fată de populatia locală. De aceea decizia noastră nu este o simplă opinie, ci o pozitie fermă importiva proiectului minier al RMGC – este un protest” IPS. Bartolomeu Anania

duminică, 29 mai 2011

Despre durerile şi necazurile oamenilor - Părintele Arsenie Boca

Foarte adesea mă uit la voi, cum venind de la depărtări mari, după nopţi de osteneală, cu pâinea săracului în straiţă (traistă), alergaţi la mănăstire şi rămâneţi zile de-a rândul ca să auziţi cuvânt.

Dacă cineva s-ar uita la voi prin paginile Sfintei Scripturi ar spune cele zise de proorocul Agheu către zidarii care nu mai mergeau la Biserică şi nu mai voiau să zidească templul din Ierusalim. Aceste cuvinte vi se potrivesc şi vouă. Şi tot din cauza aceasta vi se întâmplă ceea ce spuneam, că vă osteniţi de la mari depărtări, cu merindea săracului în straiţă.

sâmbătă, 28 mai 2011

Dăruind vei dobândi - fragment

Vrem să fim iertaţi dar nu suntem dispuşi să iertăm şi noi. Vrem să ni se acorde atenţie şi să ne fie luate în seamă toate drepturile, dorinţele, de nu şi capriciile, luăm însă foarte grăbit şi împrăştiat aminte la nevoile, doleanţele şi solicitările celorlalţi. Ceilalţi! Ei ne apar undeva, departe, un soi de fantome pierdute în ceaţă. Ni se pare de fapt, că toţi cei din jurul nostru au obligaţii faţă de noi, iar noi faţă de nimeni, niciodată. Toate ni se cuvin, tot ce facem e bun şi îndreptăţit, numai noi avem întotdeauna dreptate.

Nicolae Steinhardt în Dăruind vei dobândi

marți, 24 mai 2011

Profesorul Adrian Sabau si-a lansat cartea “Literatura si Convertire, Steinhardt, Frossard, Wurmbrand”



Marti, 24 mai, la Biblioteca Judeteana “Petre Dulfu” din Baia Mare, profesorul de limba si literatura romana, Adrian Sabau, si-a lansat prima sa carte, la nici 30 de ani impliniti. Este vorba de cartea “Literatura si Convertire, Steinhardt, Frossard, Wurmbrand”, in care autorul vorbeste de convertirea la crestinism a celor trei personaje, fiind de fapt teza de doctorat a lui Adrian Sabau.

“Cartea e de fapt teza mea de doctorat, careia i-am adaugat inca un capitol, asta si in functie de sugestiile referintilor din comisia de doctorat. O carte despre literatura si convertire, o carte la care am lucrat cu multa pasiune si cu multa atentie, pentru ca fenomenul convertirii este un fenomen care are multe sensibilitati, si de aici o circumspectie si o atentie deosebita in abordarea subiectelor. O carte care sper sa aduca un plus in domeniul careia ii apartine”, a declarat, pentru ZiarMM.ro, Adrian Sabau.

Cartea se va vinde in librarii si on-line, pe site-ul Institutului European, unde a fost editata, la pretul de 35 lei.

Adrian Sabau preda limba si literatura romana la Colegiu National “Vasile Lucaciu”, fiind si cadru asociat al Universitatii de Nord, unde preda cursul de Istoria Presei studentilor de la Jurnalism.

Vlad HERMAN

miercuri, 18 mai 2011

Dan Lucinescu despre întâlnirea cu Părintele Arsenie Boca

Abordarea, indiferent sub ce formă, a sublimei existenţe a Părintelui Arsenie Boca, este copleşitoare din multe puncte de vedere, putând friza lipsa de modestie şi de smerenie, cerută de Domnul Iisus Hristos. Este o certitudine că vor veni, la un moment dat, prezentări care să tindă măcar spre nivelul copleşitoarei vieţi a celui care, de pe poziţia de sfânt în viaţă, a creat şi condus cea mai înaltă şcoală de purificare a sufletelor, în plină desfăşurare a obscurantismului comunist, din România ocupată de sovietici, după 23 August 1944.

Lumina suferinţei - din învăţăturile Părintelui nostru, Arsenie Boca

Îndreptarea prin încercări are o vreme a ei, care e mai lungă sau mai scurtă, după cum prindem minte şi ne statornicim sau nu în calea lui Dumnezeu. Dacă sufletul se statorniceşte în bine şi purtările dinafară de asemenea, amărăciunile încercărilor trec şi vremea iarăşi se întoarce spre bucurie, dimpreună cu toate lucrurile, care nu ne mai stau împotrivă. Vremea de amărăciune ţine de obicei cât ţine aplecarea spre mândrie; căci celui smerit nimic nu-i poate sta împotrivă: nici lucrurile, nici oamenii şi nici dracii. Înaintea lui Dumnezeu adevărata virtute e smerenia care tămăduieşte, curăţă, apără şi întoarce toate spre pace. Deci, când amărăciunea încercării şi-a împlinit lucrul, iarăşi întoarce Dumnezeu toate spre bucurie.

Fii sincer cu oamenii

Dacă vrei ca Domnul să-ţi creadă „din inimă” rugăciunea, străduieşte-te din tot sufletul ca tot ceea ce vorbeşti şi faci faţă de oameni să fie făcut cu sinceritate, nu fii niciodata nesincer cu ei. Când vei fi faţă de oameni încrezător şi cu inima deschisă, Domnul te va face să fii sincer şi cu inima deschisă şi în rugăciune către Dumnezeu. Celui ce nu arată oamenilor o inimă deschisă nici Domnul nu-i acceptă deschis rugăciunea, făcându-1 pe acela să simtă că, întrucât este nesincer faţă de oameni, nu poate fi cu desăvârşire sincer nici faţă de Dumnezeu, fără să nu-1 mustre conştiinţa.

luni, 16 mai 2011

Cuvinte de folos şi poveţe - Sf. Ioan Gura de Aur

Multe sunt lucrurile care îi caracterizează pe creştini, dar mai presus de toate sunt pacea şi iubirea. De aceea a spus Hristos: Întru aceasta vor cunoaşte toţi că sunteţi ucenicii Mei, dacă veţi avea dragoste unii faţă de alţii (Ioan 13, 35) şi Pace vă las vouă, pacea Mea o dau vouă (Ioan 14, 27).

Nimic nu umple mai mult sufletul de desfătare decât faptul de a iubi şi de a fi iubit.

Nimic nu arată mai bine vrednicia unui stăpân decât dragostea şi grija faţă de supuşii săi. Aceasta este trăsătura caracteristică a stăpânilor buni. Dacă stăpânul îl iubeşte pe supusul său, toate problemele se rezolvă şi peste toate domnesc liniştea şi ordinea.

sâmbătă, 14 mai 2011

Cuviosul Seraphim Rose despre lumea moderna si "crestinii de pe urma"

Cuviosul Seraphim Rose: „lumea moderna este unica doar prin dimensiunea fara precedent la care a ajuns amagirea satanica si prin apropierea de domnia lui Antihrist pe care o pregateste".

Cat despre „crestinii de pe urma" traitori in lumea moderna, lor „le ramane sa marturiseasca inaintea lumii Adevarul lor, chiar cu pretul martiriului pe care lumea va trebui sa-l ceara de la ei, punandu-si nadejdea in Imparatia care nu este din lumea aceasta, Imparatie a carei slava deplina nu poate fi nici macar banuita de oamenii traitori in lume, Imparatie ce nu va avea sfarsit".

joi, 12 mai 2011

„STUDIU ASUPRA MASONERIEI” de I.P.S. NICOLAE, ce a stat la baza osandirii de catre BOR a Francmasoneriei in 1937

Scris de Î.P.S. NICOLAE

Ce este Francmasoneria?

„Francmasoneria este o societate secretă, răspândită azi în lumea întreagă, pretinzând a avea un scop filosofic şi umanitarist”. Nu vom începe prin a da o definiţie completă a Francmasoneriei, ci vom arăta pe rând originile, organizaţia şi diferitele ei aspecte, rezumându-le la sfârşit într-o definiţie.

1. Începuturile Francmasoneriei

Începuturile Francmasoneriei formează un subiect de interminabile discuţii. În forma de astăzi ea există din 1717, când 4 loji engleze s-au întrunit la Londra şi au format Marea Lojă a Angliei.

La 1723 Andersen întocmi Constituţiunile acestei organizaţii pe baza Constituţiei mai vechi a lojilor de zidari din Anglia. (Aceste loji de zidari rămăseseră cu timpul numai cu numele de zidari, în ele intrau orice fel de oameni.) Constituţiunile lui Andersen sunt legea fundamentală a Francmasoneriei.

duminică, 1 mai 2011

Sfaturi şi cuvinte duhovniceşti ale Părintelui Cleopa

1. După ce termină cuvîntul de învăţătură, Părintele Cleopa zicea: „Mamă, tare mi-i milă de voi! Dacă aş avea putere, v-aş lua pe toţi într-o traistă să vă duc în rai! În casa voastră să nu lipsească căndeluţa şi să ardă zi şi noapte la icoana Maicii Domnului”.

2. Odată a venit un grup de credincioşi la sfinţia sa:
- De unde sunteti voi, mamă?
- De la Bîrlad.
- Ei, tocmai de acolo! Voi ştiţi că de cînd v-aţi pus în gînd să veniţi la mănăstire, îngerii voştri v-au numărat paşii, bănuţii şi osteneala voastră? Cu acestea toate îngerii voştri se vor prezenta la dreapta judecată, ca aceşti bănuţi nu i-aţi cheltuit la discoteci, la cîrciumi şi la nunţi cu lăutari, ci i-aţi dăruit lui Hristos! Ei! De-aţi vedea îngerii voştri păzitori lîngă voi cum sunt, aţi muri de bucurie !

3. Ia să văd cum faceţi Sfînta Cruce ? O faceţi voi dreaptă şi mare ? În numele Tatălui la frunte, al Fiului la piept şi al Sfîntului Duh la umeri ! Asta-i Crucea lui Hristos. El a fost răstignit pe Sfînta Cruce, iar cei doi tîlhari au fost legaţi cu frînghii pe cruci mai joase. Aveţi grijă de Crucea lui Hristos ! Să nu o faceţi aşa mică, căci atunci cîntaţi la cobză, şi îmbolnăviţi de rîs pe toţi diavolii şi-i băgaţi în spital !

vineri, 29 aprilie 2011

Păcatele care tâlhăresc energia genetică - Arsenie Boca

"De pe la 5- 6 ani apar jocurile cu împunsături necurate de-a mirele cu mireasa cu sora-verişoara, încurajate iresponsabil chiar de părinţii copiilor.

A doua perioadă începe pe la 14-15 ani în funcţie de gradul de vitalitate a individului(poate începe chiar mai devreme). Acum apare altă formă de desfrânare:onania, malahia, sau pe limba poporului „curvia cu mâna", de care greu se tămăduieşte. Ea ţine de la 14 până la 75 de ani, dacă nu se îngrijeşte să se despartă de ea.

Desfânarea cu dobitoacele începe tot în faza copilăriei, poate începe la pubertate sau adolescenţă, această pervertire se întâlneste mai ales la cei debili mintal, care se dezechilibrează astfel şi mai rău. Se poate ţine acest păcat şi după copilărie.

Acum după aceste păcate dau cu ticăloşia şi în păcatele curviei-stil personal, la care se trece începând cu viaţa adolescenţei. De aceea mulţi nu mai pot veni la căsătorie şi din pricină că ţinuta lor are o gravă defecţiune,

Mărimea răspunderii - Arsenie Boca

In ziua acelei înfricoşate cunoştinţe cu Dumnezeu va fî o vedere minunată: toate faptele fiecăruia, pe care le-a făcut întru ascuns, acum sunt date pe faţă şi le vede nu numai cel ce le-a făcut, ci toţi oamenii, dimpreună cu îngerii, văd deodată întreolaltă toate faptele lor şi ale tuturora. Mai mult decât atâta: oamenii au să vadă şi toate urmările faptelor lor, în urmaşii şi în înaintaşii lor. Au să vadă pe Cuvântul lui Dumnezeu, pe care trebuiau să-L primească şi să-L asculte, ca să nu pricinuiască osândă peste aşa mulţime de oameni.

Cuvântul lui Dumnezeu îi va judeca pe ei după faptele lor. Vor vedea toate vorbele ce au spus cât au trăit în lume, şi-şi vor vedea şi gândurile şi cărţile ce au scris, dimpreună cu toate urmările lor peste oameni. Părinţii îşi vor vedea faptele în copiii lor; toate se vor descoperi în ziua aceea.

joi, 28 aprilie 2011

Semn de Sus: O studenta de la Universitatea de Nord a gasit o cruce in oul de Pasti (FOTO)

Moment unic, sau mai bine spus, divin, trait de o studenta a Universitatii de Nord din Baia Mare, de Sarbatorile Pascale. Aceasta a avut surpriza sa gaseasca in spatele cojii unui ou vopsit, tocmai o cruce. Una mai mult decat evidenta. In plus, inainte sa fie desfacut, oul nu avea niciun semn vopsit pe el.

“L-am desfacut dupa ce am venit de la biserica, in ziua de Pasti. Dupa ce am ciocnit oul, mi-a iesit crucea. Oul n-avea cruce vopsita pe el, era simplu. Nu mi-a venit sa cred ca e chiar o cruce, nici nu am stiut cum sa reactionez. Cred mi s-a aratat semnul pentru a mi confirma faptul, atat mie, cat si celorlalti, ca Dumnezeu exista”, a marturisit Ioana Rus, studenta in anul I, la specializarea Comunicare si Relatii Publice.

Vlad HERMAN 

joi, 21 aprilie 2011

100 povete ortodoxe

1 .Frica de Dumnezeu este inceputul intelepciunii.
2. Dumnezeu cheama pe toti la sine dar necredinciosii nu asculta, iar cand vine necazul peste ei si ii inconjoara nenorocirea ei striga si cheama pe Dumnezeu. Atunci si D Dumnezeu nu ii asculta si nu ii aude pe cei care nu se intorc de la pacat.
3. De vrei sa te mantuiesti cu intrebarea sa calatoresti.
4. Mantuirea sta in buna sfatuire; cei care nu se sfatuiesc cad ca frunzele. Ca in orice treaba daca nu te sfatuiesti...
5. Cel ce crede in Dumnezeu se teme de El si implineste poruncile Sale.
6. Crede, cerceteaza si invata credinta ortodoxa.
7. Puneti nadejdea in Dumnezeu din toata inima si nu te bizui pe priceperea ta.
8. Cinsteste pe Dumnezeu din averea ta si din roadele pamantului tau si din roadele muncii tale. Atunci camarile si hambarul tau se va umple de grau, de untdelemn, de vin si de toate bunatatile.
9. Nu te supara cand te cearta si te mustra Dumnezeu, ca Dumnezeu cearta tot omul pe care il iubeste si pedepseste ca un tata pe tot omul care ii este drag iar la urma vine mangaierea si bucuria.
10 .Fereste-te de prietenia cu femeile straine, frumoase si ademenitoare ca sa nu cazi in pacat ca nu poate cineva sa puie carbuni in san si sa nu se friga sau sa mearga pe jaratec si sa nu-si friga talpile.
11. Numai binecuvantarea Domnului imbogateste iar osteneala fara Dumnezeu nu e buna de nimic.

joi, 14 aprilie 2011

Moastele Sfintilor de la Aiud, aduse la Baia Mare, cu ocazia conferintei „Sfintii Inchisorilor” (FOTO)

Astazi, 14 aprilie, la Casa de Cultura a Sindicatelor din Baia Mare, a avut loc conferinta pe tema “Sfintii inchisorilor”, la care a participat scriitorul ortodox Danion Vasile. Cu aceasta ocazie a fost lansat si volumul “Marturisitorii din inchisorile comuniste”, aparut cu binecuvantarea IPS Arhiepiscop Justinian Chira al Episcopiei Maramuresului si Satmarului, in care sunt prezentate diferite minuni si marturii ale celor care au murit in inchisorile comuniste pentru Hristos.

De asemenea, cei prezenti au avut ocazia sa se inchine la sfintele moaste ale Sfintilor Inchisorilor de la Aiud, din care, in trei ani consecutivi (2009, 2010 si 2011), la aceeasi data, pe 19 martie, a izvorat mir, dupa cum a spus Danion Vasile despre una din intamplarile petrecute la Iasi.

“Mirul respectiv era greu de descris in cuvinte, pur si simplu, prima oara, acum doi ani, s-a umplut o sala de teatru de miros foarte puternic, care venea in valuri. Mirul iesea in timp ce oamenii se inchinau, deci n-a fost nicio smecherie”, a spus scriitorul.

ZiarMM.ro 

miercuri, 13 aprilie 2011

Pe cine vaneaza diavolul? Gandirea logica si harul lui Dumnezeu. Traieste simplu! Lucreaza rabdarea!

Diavolul nu vaneaza pe cei pierduti; el ii vaneaza pe cei trezvitori, pe cei ce sunt aproape de Dumnezeu. El ia de la dansii increderea in Dumnezeu si incepe sa-i loveasca cu intemeiere in sine, cu indreptatiri, cu ganduri si cartire. Prin urmare, sa nu ne punem increderea in gandirea noastra logica. Sa nu crezi niciodata gandurilor tale. Traieste simplu si fara sa te gandesti prea mult, ca un copil pe langa tatal sau. Credinta fara prea multa gandire lucreaza minuni. Gandirea logica impiedica harul lui Dumnezeu si minunile. Lucreaza rabdarea, fara a judeca cu gandirea logica.

Avva Paisie Athonitul

Volumul “Marturisitorii din inchisorile comuniste” va fi lansat joi, 14 aprilie, la Baia Mare

Joi, 14 aprilie, incepand cu ora 18:00, la Casa de Cultura a Sindicatelor, va avea loc conferinta pe tema “Sfintii inchisorilor”, ocazie cu care va fi lansat volumul “Marturisitorii din inchisorile comuniste”, aparut cu binecuvantarea IPS Arhiepiscop Justinian Chira al Episcopiei Maramuresului si Satmarului.

De asemenea, la eveniment va participa si cunoscutul scriitor ortodox Danion Vasile, care va vorbi in cadrul conferintei alaturi de preotul Vasile Fodorut.

De precizat ca intrarea este gratuita.

ZiarMM.ro

luni, 11 aprilie 2011

Credinţa este temelia dragostei

Credinţa este temelia dragostei.

Veghează neîncetat să ţii credinţa şi veghează încontinuu ca sămânţa dragostei pe care credin­ţa o poartă în sine să crească şi să-ţi aducă bucurie. Deoarece credinţa singură, fără dragoste, rămâne mică şi nu aduce bucurie.

Insă când dragostea se răceşte în tine şi nu creşte şi nu aduce fructul bucuriei, ţine credinţa şi aşteaptă!

În nici un chip să nu pierzi credinţa. Şi aşteaptă, chiar mai mulţi ani, până ce dragostea va răsări din credinţă. Dacă pierzi dragostea, ai pierdut mult, însă dacă pierzi şi credinţa, ai pierdut totul.

vineri, 8 aprilie 2011

Parintele Arsenie Boca - Roadele iubirii de sine

“Cu trecerea de vreme, satana s-a mai iscusit in rele. Pe cine poate sa-l intoarca impotriva lui Dumnezeu, o face, ranjind bucuros; pe cine iubeste pe Dumnezeu, dar calatoreste fara sfat si intrebare, il invata si el sa iubeasca pe Dumnezeu, si-l lauda ca bine face, fara sa priceapa acestia ca au cazut la lauda straina si ca in credinta lor s-a incalcit un fir subtire de putere vrajmasa. (…)

Deci nu-i de mirare ca-i da in robia inselatorului de minte, ca sa-i chinuiasca. Cate unii mai aprinsi la minte, fie de la fire, fie de la boli, neavand cercarea dreptei socoteli, scancesc in inima lor dupa daruri mai presus de fire,

sâmbătă, 2 aprilie 2011

Arsenie Boca - "...E bine sa fii cu Dumnezeu"

"... E bine sa fii cu Dumnezeu ! Ai pace , pace multa, multa de tot. Si cand esti cu Dumnezeu nu-ti mai trebuie nimica. Asa ca romane ce tot alergi incolo si-ncoace si nu dobandesti nimica! Cineva tot iti spune ca acolo iti vei gasi nemurirea, dar n-o gasesti in lucruri exterioare. Hai uita-te acolo inlauntrul tau , in inima ta blanda si vei vedea ca numai lumina iti poate aduce valoarea aceea ce tu o cauti de atata vreme, pe care ai pierdut-o , ai risipit-o, dar n-a fost vina ta ca...De ce-ar fi vina ta?! Au venit altii si ti-au bagat diferite lucruri: ca trebuie sa faci aia , aia ca sa fii fericit. Dar fericirea nu vine asa, ea se dobandeste. Cum se dobandeste ea? Numai prin munca, munca interioara ,

Arsenie Boca - Fericirea de a cunoaste calea

“Mai tare si mai duios de cum a chemat Iisus pe oameni, nu-i poate chema nimeni de pe lume. Necazurile vietii insa iau pe oameni din alta parte, silindu-i sa-l caute pe Dumnezeu. Necazurile nu sunt fapta lui Dumnezeu, ci urmarea greselilor noastre, urmare pe care ingaduie Dumnezeu s-o gustam spre inteleptirea noastra”.

“Nu este alta cale de mantuire, de ispasire a pacatelor, decat calea Crucii. Daca ar fi fost alta, Dumnezeu ne-ar fi aratat-o pe aceea. Prin Cruce, prin

vineri, 1 aprilie 2011

VIDEO: 100 000 de greci cu preoti in frunte au manifestat IMPOTRIVACARDULUI CETATEANULUI







Zeci de mii de oameni din multe parti ale Greciei au raspuns la apelurile Comisiei Panelene a Clericilor si Laicilor pentru Lupta impotriva Cardului Cetateanului si s-au adunat duminica, 27 martie 2011, in Pedio Areos, dupa care au mers in mars pasnic catre Parlamentul Elen. Estimarile cele mai modeste vorbesc de cel putin 30.000 de manifestanti, in timp ce Parintele Nektarios Moulatsiotis, presedintele acestei Comisii de Lupta impotriva Cardului Cetateanului, a anuntat prezenta a 100.000 de oameni. Importanta insa nu are atat numarul participantilor, cat prezenta dinamica a oamenilor, atat in discursurile tinute la Pedio Areos, cat si in marsul catre Parlament.

Sursa: saccsiv.wordpress.com

miercuri, 30 martie 2011

Părintele Arsenie Boca și securiștii



“Parintele aseza masuta din lemn pe zidul dinspre rasarit, transformand-o intr-un mic altar, pe care puse tot ce avea in mica boccea luata din chilia lui de la manastirea Brancoveanu.El aprinse o lumanare pe un sfesnic de lemn, cu un chibrit din singura cutie luata cu el in boccea. Alaturi puse crucea sfintita, cat si Sfanta Evanghelie.

Asezat in genunchi pe lespedea rece, Parintele trecu imediat in lumea marei spiritualitati divine, multumindu-I Domnului Atotputernic pentru revarsarea harului Sau, peste omeneasca sa existenta.

Dupa un timp, veni in inspectie ofiterul de serviciu, insotit de gardianul de pe sectia respectiva, ridicand capacul vizetei de la celula Parintelui Arsenie si vazandu-l cum se ruga. Cand deschisera usa celulei, imediat dupa vizionarea prin vizeta, vazura cu stupoare si groaza, ca aceasta era complet goala.

Cu cat priveau mai mult celula goala, cu atat intreaga lor fiinta se tulbura. Gardianul, care provenea din mediul taranesc din zona, avea binele si mila inascute in fiinta sa. El fusese tulburat ca trebuia sa tie inchis un preot, care era un sfant, care se ruga tot timpul in genunchi Domnului Atotputernic.

Ochii celor doi se mareau in orbite, in timp ce sangele adunat in capul lor, le transforma figura intr-un cuptor in flacari, aproape de a tasni prin piele. Atat ofiterul, cat si gardianul isi scuturau intregul corp, sa se poata trezi din cel mai mare cosmar trait de ei vreodata. Cu cat se uitau mai atent in celula, cu

sâmbătă, 26 martie 2011

Adevărul despre vitamina D

Lumea modernă este bântuită de epidemia deficienţei de vitamina D, această epidemie fiind de o astfel de profunzime şi gravitate încât, face ca gripa porcină H1N1 să pară doar o simplă răceală. Deficienţa de vitamina D nu doar că se extinde în mod alarmant, dar este şi cauza principală a altori boli grave precum cancerul, diabetul, osteoporoza şi afecţiunile inimii.

Un nou studiu publicat în ediţia din martie 2010 a Jurnalului de Endocrinologie Clinică şi Metabolism (Journal of Clinical Endocrinology and Metabolism) a arătat că un procent şocant de 59% din populaţie suferă de

luni, 21 martie 2011

Să ne ferim de judecăţile cele îndrăzneţe

Zace în noi o tainică răutate, căreia-i place să descopere nedesăvârşirile fraţilor noştri şi iată de ce, gata stăm să-i judecăm, uitând că judecata inimilor numai dreptul lui Dumnezeu este. În loc de a cerceta cu atâta pornire ispititoare cugetul altuia, să ne coborâm în al nostru. Găsi-vom destule temeiuri să fim îngăduitori faţă de aproapele nostru şi să tremurăm pentru noi înşine. Nu ai decât sarcina ta însăţi şi nu vei răspunde decât de tine. "Nu judeca ca să nu fi judecat".

Arsenie Boca - Cararea imparatiei

vineri, 18 martie 2011

Arsenie Boca - Să fugim de trufie şi de deşartele nădejdi

Nesocotit este acela care-şi pune nădejdea în oameni sau în altă făptură, oricare ar fi ea.

Nu te ruşina câtuşi de puţin să slujeşti altora şi să apari sărac în lumea aceasta din dragoste pentru Iisus Hristos.

Nu te sprijini pe tine însuţi ci pune-ţi toată nădejdea în Dumnezeu.

Nu te crede de fel în ştiinţa ta şi nici în îndemânarea cuiva, ci mai degrabă în harul lui Dumnezeu care ajută pe cei smeriţi şi umileşte pe cei mândri.

Nu te slăvi cu avuţiile tale, dacă le ai, nici cu prietenii tăi fiindcă sunt puternici, ci în Dumnezeu care dăruieşte totul şi care peste toate, încă şi peste Sine Însuşi, doreşte să ţi se dăruiască.

Nu te înălţa deloc din pricina puterii sau a frumuseţii trupului tău, pe care o uşoară neputinţă îl doboară şi îl veştejeşte.

Nu te socoti mai bun ca alţii ca nu cumva să fii socotit mai rău inaintea lui Dumnezeu care ştie ce este în fiecare din noi.

Nu te mândri cu bunele tale fapte, căci judecăţile lui Dumnezeu altele sunt decât ale oamenilor şi ceea ce-i pe placul oamenilor, adesea nu-i pe placul lui Dumnezeu.

Mânia şi invidia rod inima celui trufaş.

vineri, 11 martie 2011

ŞOCANT - FRANCMASONII declară:"Va veni vremea cand CRUCILE si ICOANELE vor fi aruncate in foc, iar POTIRELE și VASELESFINTE vor fi schimbate in UNELTE FOLOSITOARE, bisericile vor fi atunciprefacute în SĂLI de CONCERTE, de TEATRU sau in SĂLI de ADUNARE...

Razboiul feroce al francmasoneriei contra religiei nu vizeaza decat adevarata religie, CREȘTINISMUL ORTODOX...
Iata cateva dovezi despre cele afirmate: "Organizata asa cum este ea, francmasoneria poate, daca vrea, sa inlocuiasca Biserica Crestina" (Fr. Felix Pyat).
"Noi suntem sectari" (Fr. Bourgueil).
"Noi trebuie sa sapam credinta in supranatural" (fr. Beauguir).
"Trebuie ca religia sa fie distrusa sistematic in popor" (Fr. Most).
"Noi trebuie sa eliminam din societate influenta religioasa sub orice forma se prezinta ea". (Journal Offi‡iel de la francmaconnerie Fran‡aise, 1885 pag. 707).

joi, 10 martie 2011

Sfaturi duhovnicesti



„Omul când iubeste se aseamana cu Dumnezeu. La iubire se ajunge prin rugaciune si numai prin iubire se ajunge la fericire” – Arhim. Teofil Paraian

„De multe ori, cei ce se declara necredinciosi, de fapt isi impun sa creada ca nu este Dumnezeu pentru a-si trai toata viata in neoranduiala si fara nicio cenzura morala.”

„Fara Dumnezeu, fara credinta, omul devine un animal rational, care vine de nicaieri si merge spre nicaieri.”

„Toti oamenii au trup si suflet, dar nu toti au Duhul Sfant de la Sfantul Botez pentru ca nu-l pastreaza prin credinta si prin fapte bune.”

„Pune-ti nadejdea in Dumnezeu si nu te bizui pe priceperea ta.”

„Nu asculta pe nimeni cand e vorba de paguba sufletului tau.”

„Cauta pe Dumnezeu cata vreme il poti gasi si striga la El cata vreme este aproape de tine.”

„Plictiseala?! De ce in toiul fericirii pamantesti noi ne plictisim si simtim un gol in sufletul nostru? Pentru ca un glas expresiv al inimii ne spune: Omule, nu cauta bunatatile satisfacatoare pe pamant, in aceasta vale a desertaciunii si a pieirii. Fericirea ta nu e decat Unicul Dumnezeu.”

Cel bun vede bunătate peste tot, cel rău, nicăieri… - Proverbe

O inimă veselă este un leac minunat. (Sf. Scriptură, Pilde 17, 22)

Unde ți-e inima acolo și gândul.

E ușor a te însura dar e greu a face familie.

Cine n-are bătrâni să-i cumpere.

Sufletul nu se află unde trăiește ci unde iubește.

Înțeleptul nu spune tot ceea ce gândește, dar gândește tot ceea ce spune.

Copiii sunt argila iar mama e olarul.

Copilul prea alintat iese român stricat.

De ce vezi paiul din ochiul fratelui tău, și bârna din ochiul tău nu o iei în seamă? (Sf.Scriptură Matei7, 3)

Așchia nu sare departe de trunchi.

Cel ce se atinge de smoală se va mânji si cel ce se însoțește cu cel trufaș asemenea lui va fi. (Sf. Scriptura, Eclesiasticul 13, 1)

miercuri, 2 martie 2011

Arsenie Boca: Sfaturi Intelepte-Cuvinte de Folos

Cine nu iubeşte certarea sau sfatuirea, n-are minte.

Pe vârful limbii călăreşte satana.

Nu primeşti ocara, pierzi mântuirea şi devii jucăria lui sarsailă.

Cei ce ne critică sunt mai aproape de adevăr decât cei ce ne laudă.

Îngăduie Dumnezeu să-ţi auzi păcatele tale cele cu mintea. De o ocară nu te speli apărându-te, ci însuşindu-ţi-o.

Ori de câte ori ţi se taie capul (căpos) eşti răstignit pe cruce şi aşa îţi trebuie; prin aceasta urmează pe Domnul Hristos.

Lucrul cel mai de folos începătorilor este ocara, că dacă eşti umilit, nu te mândreşti.

Pe Duhul Sfânt Îl dobândim prin câştigarea prilejurilor, iar când răspundem înapoi celui ce te ocărăşte eşti de partea celui rău şi nu a Duhului Sfânt.

sâmbătă, 26 februarie 2011

Arsenie Boca

„Acţiunea voinţei şi a conştiinţei se poate întinde şi peste instincte“.

Constatarea îi aparţine unui om care i-a învins pe securişti încă din vremurile de început ale comunismului. La miezul nopţii, punea genunchii în pământ şi se ruga cu putere multă, iar ferecăturile uşii de fier săreau de la locul lor. „Eu nu fac minuni, Dumnezeu lucrează!", le zicea celor care îl băteau şi îl ţineau în lanţuri.

Numele îi este Arsenie Boca şi vă îndemn să citiţi măcar câte ceva despre viaţa lui. Nu strică, cred eu, nici să vă aruncaţi privirea asupra scrierilor sale. Astăzi tot este sâmbăta din pragul Postului Paştilor.

Dacă aveţi vreme, merită să vizitaţi şi „Capela Sixtină" a Răsăritului, aşa cum o denumesc specialiştii - biserica pictată de Părintele Arsenie în localitatea Drăgănescu, la o aruncătură de băţ de Bucureşti.

Vitamina B1, sau vitamina “bunei dispozitii” – Vezi aici beneficii

Supranumita si “vitamina bunei dispozitii” sau “vitamina performantei intelectuale”, vitamina B1 (tiamina) este indispensabila sanatatii fizice si psihice, avand efecte benefice asupra sistemului nervos, dar si la nivelul muschilor si chiar al inimii.

Unde gasim surse de vitamina B1?

Tiamina se gaseste in special in cereale integrale, in orez nedecorticat, in drojdia de bere, in alune, in lapte gras, iaurt, in cartof (dar nu prajit), tarate, organe, carne slaba si in majoritatea legumelor.

Prepararea termica distruge insa vitamina B1, de aceea pentru a o asimilia se recomanda sa mancati cereale integrale, alune, legume crude etc.

Cum se manifesta carenta de vitamina B1?

joi, 24 februarie 2011

Cuvinte de folos

"Socoteste milostenia nu ca o cheltuiala, ci ca un venit; nu ca o pierdere, ci ca un castig, caci tu, prin ea, dobandesti mai mult decat ai dat."

Sfantul Ioan Gura de Aur

"Dumnezeu e cel mai mare matematician; dar nu numara decat pana la unu".

"Cum iti sunt gandurile, asa iti este si viata".

Parintele Tadei de la Vitovnita

Moda amantelor şi amanţilor (adulterul)

„Cinstită să fie nunta întru toate şi patul nespurcat. Iar pe desfrânaţi îi va judeca Dumnezeu.” (Evrei 13, 4)

“Nu ştiţi, oare, că nedrepţii nu vor moşteni împărăţia lui Dumnezeu? Nu vă amăgiţi: Nici desfrânaţii, nici închinătorii la idoli, nici adulterii, nici malahienii, nici sodomiţii, nici hoţii, nici lacomii, nici beţivii, nici batjocoritorii, nici răpitorii nu vor moşteni împărăţia lui Dumnezeu.” (1 Corinteni 6, 9-10)

La auzul unor astfel de porunci poate doar cei care merg duminică de duminică la Biserică se vor înfricoşa şi vor fuge de desfrânare şi adulter, dar ceilalţi vor întoarce capul ca şi cum n-ar fi auzit nimic.

De ce a ajuns adulterul o modă printre români? De ce bărbaţii îşi înşeală aşa de mult soţiile?

Pentru că s-au depărtat de Dumnezeu şi nu mai simt nici cele mai grosolane mustrări ale conştiinţei.

Pentru că nu mai cred în valorile familiei şi în sfinţenia acestei instituţii dumnezeieşti.

joi, 17 februarie 2011

Cuvinte alese!

Fericitul Augustin spune: “Dragostea îl face pe cel ce iubește în chipul celui iubit: dacă-L iubești pe Dumnezeu, dumnezeu vei fi; dacă-l iubești pe diavol, diavol vei fi; dacă-ți iubești trupul, trup vei fi. Aceasta este cea dintâi lucrare a iubirii: de a uni pe acel ce iubește cu cel iubit”.

Scara ce duce în împărăție este ascunsă în sufletul tău. (Sf. Isaac Siriul)

Dumnezeu este moștenirea sufletului, iar sufletul este moștenirea lui Dumnezeu. (Sf. Macarie)

Dacă ajungem lângă Dumnezeu, suntem în cer. Să ne facem sufletul cer! (Sf. Ioan Gura de Aur)

Codex Alimentarius intra in vigoare de la 1 aprilie – Vezi aici ce prevede

De la 1 aprilie, incepe in Europa, aplicarea directivelor Codex Alimentarius.

Codex Alimentarius este unul din cele mai bine pastrate „secrete deschise”. Este finantat de Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS) si Organizatia pentru Alimente si Agricultura (FAO), ambele apartinand de ONU. Este cel mai mare dezastru pentru sanatatea noastra, intrucat va interzice elemente vitale de alimentatie. Se pare ca o “elita” internationala care aspira la rangul de Guvern Mondial, a decis ca suntem prea multi ca sa ne controleze si de aceea intentioneaza prin intermediul Codexului sa modifice – infesteze hrana astfel incat sa poata reduce pe aceasta cale populatia globului la 2 miliarde, numar considerat rezonabil din toate punctele de vedere. Cititi va rog si va veti

marți, 15 februarie 2011

Copii invata ceea ce traiesc

Dacă un copil trăieşte în mijlocul criticilor,
învaţă şi el să condamne.

Dacă trăieşte într-o lume ostilă,
învaţă să se războiască.

Dacă trăieşte înconjurat de fricoşi,
învaţă şi el să se teamă.

Dacă un copil trăieşte în veşnică milă,
învaţă să se autocompătimească.

Dacă trăieşte între cei ce l-au râs,
învaţă să fie timid.

Dacă un copil trăieşte între geloşi,
învaţă şi el ce înseamnă invidia.

Dacă un copil trăieşte cu veşnice învinovăţiri,
învaţă să se simtă vinovat.