sâmbătă, 2 martie 2013

S-AU TREZIT - Mitropolitul Ardealului: Preoţii ortodocşi riscă pedepse administrative dacă oficiază slujbe în Biserica de Gheaţă

Cununia şi botezul sunt interzise pentru creştini ortodocşi în singura biserică de gheaţă din România situată la peste 2.000 de metri altitudine, în masivul Făgăraş, la Bâlea Lac (Judeţul Sibiu), iar preoţii riscă pedepse administrative în cazul în care continuă să oficieze asemenea slujbe, a anunţat sâmbătă, într-o conferinţă de presă, Mitropolitul Ardealului, ÎPS Laurenţiu Streza.
"Dacă, din păcate, ele sunt făcute chiar de preoţi de ai noştri, nu pot să le contest, pentru că nu este vinovat omul care le-a făcut acolo, ci preotul care a administrat în loc potrivit. Nu înseamnă că o căsătorie care este făcută afară, în cazuri excepţionale, nu este validă, dar sunt acte care trebuie făcute într-un mediu liturgic, bisericesc. (...) Nu ne apucăm să-i pedepsim pe oameni, dar preoţii pot fi pedepsiţi administrativ dacă nu se conformează hotărârilor înalte", a afirmat ÎPS Laurenţiu Streza. 

Mitropolitul Ardealului a spus că Biserica de Gheaţă de la Bâlea Lac, din cauză că se topeşte, nu poate fi numită biserică în adevăratul sens creştinesc.

"Eu am încadrat-o de la bun început unde este locul. Am spus că eu nu pot să merg să sfinţesc o biserică care se topeşte. (...) Există o nuanţă, între binecuvântare, fac binecuvântarea casei, o repet mereu, dar sfinţirea unei biserici se face o dată", a explicat Mitropolitul Ardealului.

ÎPS Laurenţiu Streza a spus că doar "botezul de necesitate" mai este permis la bisericile din Mitropolia Ardealului în alte locuri decât lăcaşurile de cult. Acest botez se poate face chiar de o mamă sau oricare alt creştin, dacă copilul este foarte rău bolnav, fiind în pericol să moară.

"Dacă vrei să faci un botez de necesitate, se poate face oriunde, şi pe stradă. (...) Se poate face de orice credincios, cu condiţia ca să se rostească corect formula: se botează robul lui Dumnezeu, se spune numele. În numele Tatălui, al Fiului şi al Sfântului Duh", a explicat Mitropolitul Ardealului.

ÎPS Laurenţiu Streza recunoaşte că a fost solicitat să îngăduie slujbe în locuri exotice, cum ar fi pe vârf de munte, însă nu a permis asemenea slujbe de cununie şi botez.

"Îmi amintesc că am fost solicitat să aprob o cununie în vârful muntelui care să fie transmisă apoi prin Internet, să se facă propagandă unui sistem de acesta modern", şi-a amintit ÎPS Laurenţiu Streza.

Conform conducătorului Mitropoliei Ardealului, la Mănăstirea Sâmbăta (judeţul Braşov), călugării au fost nevoiţi să croiască haine speciale, ca nişte pelerine, pentru cei care până acum veneau într-o ţinută indecentă la slujbele de cununie şi botez. De acum înainte, cununiile şi botezurile sunt interzise şi la mănăstiri.

"Mulţi doresc cu bună intenţie (...) a săvârşi cununia la o mănăstire. (...) Când am făcut şi noi experienţa asta, la Mănăstirea Sâmbăta, celor care cu aprobare specială au avut ocazia să primească taina cununiei la mănăstire, le-am cerut o decenţă minimală. Dar am constatat că acei călugări au fost nevoiţi să confecţioneze nişte haine, pelerine, pe care să le ofere persoanelor, nu doar feminine, ci şi masculine. Veneau bărbaţii în pantaloni scurţi", a precizat Mitropolitul Ardealului.

ÎPS Laurenţiu Streza s-a referit şi la decizia Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, care interzice preoţilor să mai ia bani de la credincioşi, în cazul înmormântărilor celor nevoiaşi.

"Pentru înmormântări nu se percep taxe, pentru că ele sunt evenimente neprevăzute, în care familia este implicată direct şi cu toate resursele. (...) de aceea s-a hotărât ca şi în oraşele mari să nu se perceapă taxe, acolo unde situaţia este precară", a anunţat ÎPS Laurenţiu Streza. 

Agerpres

Introdu e-mailul pentru abonare:

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu