miercuri, 10 iulie 2013

Gazeta de Maramures: Sfântul Închisorilor, martirizat de frica unor marionete politice

de Mircea CRISAN si Ioana LUCACEL

Memoria uneia dintre cele mai luminoase figuri ale închisorilor comuniste, Valeriu Gafencu, este călcată în picioare de o mână de aleşi care se tem mai rău de partid decât de Dumnezeu şi de istorie. După ce, în urmă cu o lună, Consiliul Local Târgu Ocna a decis ca Sfântul Închisorilor să-şi păstreze titlul de cetăţean de onoare, săptămâna trecută acelaşi consiliu a votat retragerea titlului I Proiectul de hotărâre a fost introdus în şedinţă mişeleşte, chiar înainte de dezbatere. Aleşii locali din Târgu Ocna recunosc că au cedat din cauza presiunilor politice, pentru că altfel îşi pierdeau funcţia.

Guvernul a dovedit că se crede deasupra lui Dumnezeu şi a oamenilor! Printr-un act de o mişelie şi o laşitate grosolană, săptămâna trecută, Consiliul Local Târgu Ocna i-a retras titlul de cetăţean de onoare lui Valeriu Gafencu. “Cetăţeanul de onoare al Neamului” este dezonorat de o mână de aleşi laşi şi oportunişti, care sacrifică istoria de dragul unui amărât de fotoliu de consilier local. Acelaşi Consiliu Local, în urmă cu nicio lună, a decis menţinerea titlului. Ce s-a schimbat între timp? Au crescut presiunile politice. Aleşii recunosc că dacă nu votau cum li s-a cerut, şi-ar fi pierdut funcţia. Altfel spus, onoarea, dragostea de Dumnezeu şi de Neam a devenit, oficial, incompatibilă cu statutul de consilier local. Tocmai în timp ce românii îl conduceau pe ultimul drum pe Duhovnicul Neamului, părintele Justin Pârvu, la Târgu Ocna se ţesea o acţiune mişelească, menită să “martirizeze” un simbol, un erou şi un sfânt al acestui Neam: Valeriu Gafencu.Vinerea trecută, pe 21 iunie 2013, consilierii locali din Târgu Ocna au votat pentru retragerea titlului de cetăţean de onoare al lui Valeriu Gafencu, Sfântul Închisorilor, cum l-a numit marele creştin şi călugăr Nicolae Steinhardt. După ce, cu nici o lună în urmă au votat împotrivă, de această dată, cu o singură excepţie, toţi cei 17 consilieri au votat pentru retragerea titlului de cetăţean de onoare al oraşului Târgu Ocna, acordat post-mortem lui Gafencu. Nu a existat nicio abţinere. Şi nici măcar un comentariu prin care Gafencu să fie apărat. Ca să nu existe susţinători, la fel ca şi la şedinţa trecută, proiectul a fost trecut pe ordinea de zi abia la începutul şedintei, şi e ţinut în continuare la secret, până la ora închiderii ediţiei nu apare deloc pe site-ul Primăriei Târgu Ocna, mai mult, ca o ironie, ultimul proiect de hotărâre publicat vizează menţinerea titlului de cetăţean de onoare pentru Gafencu.

Cum s-a ajuns aici? Prin perseverenţă, pe de o parte, şi laşitate, pe de altă parte. Printr-o adresă din 8.11.2012, Institutul pentru Studiul Holocaustului în România “Elie Wiesel” punea în vedere primăriei Târgu Ocna faptul că Valeriu Gafencu ar fi fost condamnat în 1941 pentru “activitate într-o organizaţie fascistă”, fapt apreciat de conducerea acestui institut ca fiind un act incompatibil cu normele democratice şi etice, cerând consiliului local să retragă calitatea de cetăţean de onoare al oraşului Târgu Ocna acestui sfânt al închisorilor comuniste.

Recent, printr-o hotărâre a Guvernului Ponta, INSHR-EW a fost trecut din subordinea Ministerului Culturii direct în subordinea Guvernului, toate documentele oficiale ale acestui institut purtând de acum antet guvernamental. De asemenea, în vara lui 2012, o altă hotărâre de guvern a conferit INSHR-EW atribuţia legală de a propune parlamentului legi sau modificări ale legislaţiei existente.

La finele lunii mai, Consiliului Local Târgu Ocna a supus la vot proiectul de retragere a titlului de cetăţean de onoare al oraşului acordat lui Valeriu Gafencu. Dezbaterea a fost însoţită de proteste şi mitinguri de susţinere, iar după mai multe pledoarii pro şi contra, s-a supus la vot, fiind nevoie de 10 voturi pentru a i se retrage titlul. Rezultatul votului a fost următorul: 8 voturi pentru retragerea titlului, 6 contra şi 3 abţineri, astfel că Valeriu Gafencu rămânea cu titlul de Cetăţean de Onoare.

Între timp însă, Iustin Pârvu, cel mai mare apărător al lui Gafencu, a plecat la Domnul. Înmormântarea lui a adunat la Petru Vodă zeci de mii de credincioşi. În acelaşi timp, sub ochii vigilenţi ai liderilor de partid, aleşii din Târgu Ocna votau de această dată retragerea titlului. N-are importanţă că s-au încălcat toate normele legale, procedurale şi morale. Nu s-a respectat legea privind transparenţa decizională, nu a fost publicat proiectul de hotărâre. Ba mai mult, n-are nicio logică să reintroduce o hotărâre în Consiliul Local după ce plenul s-a pronunţat împotriva ei. În afară, desigur, de perseverenţa diabolică de a continua, cu orice mijloace, pentru a-şi atinge scopul. Altfel spus, Guvernul Ponta trebuia să plătească o poliţă de încredere Institutului. Iar pentru acest lucru şi-a presat aleşii să voteze nu aşa cum le cere conştiinţa, ci cum dictează partidul. După mai bine de şase decenii de la instalarea comunismului, Guvernul Ponta a reuşit să pună în practică un mecanism care funcţionează după regulile regimului roşu, mizând pe frică şi laşitate. Frica aleşilor de a fi excluşi din partid şi de a-şi pierde posturile. Pentru noi e doar începutul. Începutul unei epoci în care ne vindem, oficial şi mişeleşte, trecutul, istoria, Neamul şi credinţa, pentru doi galbeni şi un amărât de fotoliu.

De ce se tem mai mult consilierii de partid decât de Dumnezeu şi de oameni?

Oricum, măsura este extrem de gravă şi reprezintă un precedent periculos. Nu pentru că Institutul Elie Wiesel a cerut un lucru nedrept împotriva unui om care şi-a dat viaţa pentru a salva un evreu. Ci pentru că a făcut acest lucru sub umbrela Statului Român, cu girul său şi cu “armele sale”. Singuri am cedat încă o dată fără luptă o părticică din identitatea şi istoria acestui Neam. Şi, în timp ce un şef de institute are rang guvernamental, o mână de aleşi laşi au în continuare fotoliile de consilieri locali, un erou, un Sfânt al temniţelor nu are dreptul nici măcar la un titlu onorific. De cetăţean de onoare!

„Vă spun sincer că în sufletul meu nu sunt împăcat cu ce s-a întâmplat”

Continuarea pe Gazeta de Maramures

Introdu e-mailul pentru abonare:

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu