marți, 25 noiembrie 2014

Mii de moldoveni fără cod personal în buletinul de identitate

Au buletin de identitate, dar nu și un cod personalimprimat pe acesta. Vorbim despre aproape 6 000 de moldoveni care au refuzat, din motive religioase, un act cu număr de identificare. Chiar și în asemenea condiții,aceste persoane pot să-și exercite dreptul la vot. 

Zinaida Grossu din satul Ciuciulea, raionul Glodeni, a insistat să i se ofere un buletin fără număr de identificare de stat.

Femeia este convinsă că noile acte de identitate contravin viziunilor sale religioase: “Am făcut buletin provizoriu din punct de vedere religios, fiindcă am citit apocalipsa lui Ioan Bogoslovu. Este scris că dacă noi vom primi acele 666, atunci noi nu vom mai avea mântuire”.
Deși eliberarea actelor de identitate fără cod numeric personal este permisă, acest lucru le dă bătăi de cap angajaților de la “Registru”.

“Se duce evidența manual. Ei dețin buletine de identitate provizorii. Ele se eliberează pentru 10 ani potrivit prevederilor legii cu privire la actele de identitate din sistemul național de pașapoarte”, a menţionat șeful adjunct al Direcției Acte, Alexandru Doni.

Cert este că, în ziua scrutinului parlamentar, alegătorii care dețin astfel de acte vor putea vota fără nicio problemă.

“Registrul de Stat al alegătorului ne permite identificarea acestui cetățean chiar și fără IDNP după un alt criteriu cum ar fi seria și numărul actului de identitate eliberat acestui cetățean”, a precizat secretarul Comisiei Electorale Centrale, Andrei Volentir.

Anterior, mai mulţi preoţi şi enoriaşi au protestat în Capitală faţă de eliberarea actelor de identitate care au cod numeric personal.

Sursa: publika.md

Introdu e-mailul pentru abonare:

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu