miercuri, 20 aprilie 2016

Sfântul Munte îl consideră pe Papă ereziarh, iar Vaticanul, un simplu stat, iar nu Biserică canonică

Preluare dupa Graiul Ortodox

Sfânta Chinotită a Sfântului Munte Athos Karyés,

11/24 August 2013

Nr. Prot. F.2/32/2410

Sfânta Chinotită a Sfântului Munte Athos face cunoscut faptul că zvonul lansat de o parte a presei bisericești despre o așa-zisă trimitere a unei invitații către Papa Romei pentru ca acesta să viziteze Sfântul Munte este complet neîntemeiat și mincinos. Ne exprimăm surprinderea față de difuzarea unor astfel de știri fără cea mai mică verificare a lor, și mai ales de către presa bisericească.

Conștiința dogmatică, păstrată dintotdeauna neschimbată, a Sfântului Munte, acest chivot de tradiții ortodoxe și arenă a luptelor duhovnicești, nu ar îngădui o astfel de acțiune din partea celor responsabili cu chestiunile legate de acest Sfânt Loc al nostru. Adresându-ne către tot omul bine intenționat, îl rugăm părintește și frățește să nu dea crezare unei astfel de “știri” rău intenționate, ci atitudinii responsabile a Sfintei Chinotite a Sfântului Munte Athos.
Întruniți în Sinaxă comună, toți reprezentanții și Întâi Stătătorii celor douăzeci de Sfinte Mănăstiri ale Sfântului Munte Athos

Se cuvine menționat că, începând cu mijlocul luni iunie, cercuri ecumeniste ale Patriarhiei Ecumenice și ale Bisericii Greciei au pus în circulație zvonul că Patriarhul Ecumenic și Ministerul Elen de Externe se vor îngriji de venirea Papei în Grecia și anume în Sfântul Munte. La începutul lui iulie, zvonul a devenit știre, potrivit acelorași cercuri, și afirma că Sfânta Chinotită a Sfântului Munte, de multă vreme redusă la tăcere, s-ar fi supus presiunilor Fanarului și ale Statului și că ar fi trimis o invitație oficială Papei, pentru a fi prezent la manifestările comemorative. De la mijlocul lui iulie, ”informației” i s-a mai adăugat faptul că Papa și Patriarhul Ecumenic vor liturghisi împreună în Sfântul Munte. Această ”informație” a fost publicată în multe pagini de internet bisericești, periodice și ziare, printre care și Orthódoxos Týpos. Sfântul Munte, în intervalul cât Orthódoxos Týpos și-a oprit funcționarea pe durata lunii august datorită concediilor, a publicat comunicatul menționat. E posibil ca dezmințirea să fie amară pentru noi, dar ne bucurăm că putem transmite adevărata știre, anume că Sfânta Chinotită a declarat cu tărie că cei ce strică dogmele nu au ce căuta în Sfântul Munte.

Prin urmare, Sfântul Munte îl consideră pe Papă ereziarh, iar Vaticanul, un simplu stat, iar nu Biserică canonică. Este știut că Patriarhul Ecumenic îl numește pe Papă Preasfințit frate al Bisericii Vechii Rome, dar Sfântul Munte nu acceptă această teorie a Patriarhului Ecumenic, după cum nu o acceptă nici un creștin ortodox.

Orthódoxos Týpos, 6 septembrie 2013, nr. 1988, pp. 1,6.


Introdu e-mailul pentru abonare:

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu