vineri, 26 octombrie 2012

Libertatea - Sfântul Nicolae Velimirovici

Dacă doreşti libertatea, atunci încearcă mai întâi să te eliberezi de tine însuţi.
Dacă pentru ştiinţă şi cunoştinţă a fost valabilă ca regulă cul­minantă „cunoaşte-te pe tine însuţi", pentru morală este valabilă ca regulă culminantă: dezrobeşte-te de tine însuţi!
Dacă vrei să ajungi la libertate prin revoluţie, fă mai întâi revoluţie în tine însuţi; şi te vei încredin­ţa apoi că toate celelalte revoluţii sunt de prisos.
Dacă vrei să ajungi la libertate prin război, porneşte mai întâi război împotriva ta însuţi; şi dacă vei duce acest război la bun sfârşit, atunci te vei convinge că toate celelalte războaie sunt de prisos.
Spui, nu-i aşa, că doreşti libertatea ? Atunci trebuie să stai alături de Dumnezeu împotriva ta însuţi şi împotriva lumii. Mai întâi împotriva ta, deoarece în tine se află principalul câmp de răz­boi împotriva lumii. Dacă vei învinge lumea aici, în tine însuţi, pe câmpul de luptă, ai învins-o pe toate liniile. Iar dacă o învingi pe toate liniile, dar fără să o învingi şi în tine însuţi, ea va rămâne neînvinsă în fortăreaţa ei principală.
Dacă nu te învingi pe tine însuţi, vei reuşi doar să sari dintr-o închisoare în alta, dintr-o co­livie în alta, cu toate celelalte biruinţe câştigate de tine. Şi libertatea socială, şi libertatea naţiona­lă, şi libertatea de stat, ca şi libertatea interna­ţională, fără libertatea de sine, sunt numai numi­rile amăgitoare şi mincinoase ale diferitelor în­chisori, ale diferitelor colivii.
Eliberează-te de tine însuţi şi vei fi în afara tu­turor închisorilor şi a tuturor coliviilor.
Când cel închis vrea să fugă din închisoare, nu se trudeşte să dărâme mai întâi zidurile din jurul închisorii; ci mai întâi să dărâme zidul pro­priei sale celule.
Sfântul Nicolae Velimirovici
Sursa: "Învăţături despre bine şi rău", Editura Sofia, Bucureşti, 2006

Introdu e-mailul pentru abonare:

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu