miercuri, 27 februarie 2013

Mănăstirea Recea (FOTO)


Ctitorie a maicii starete Stavrofora Cristina Chichernea, Manastirea Recea s-a ridicat incepand cu anul 1991 ca o mandra zidire romaneasca, o pecete spiritual crestina ce se alatura unica in felul ei noilor manastiri ce sfintesc pamantul romanesc. Geografic, manastirea este asezata in zona central-vestica a judetului Mures in satul Recea ce apartine orasului Ungheni la 300 m de Aeroportul Targu-Mures pe drumul european 60 si 14 km de Targu-Mures orasul florilor dar si al scolilor de prestigiu.

Acest complex arhitectonic inaltat in doar 10 ani  are in istoria sa  sufletul si creierul maicii starete Stavrofora Cristina alaturi de minunata lucrare spirituala  a parintelui Ioan unul din cei mai  incercati si importanti duhovnici ai neamului romanesc.

Astfel in 1991 cu binecuvantarea  Inalt Prea Sfintitului Andrei, si cu intrarea in randul monahismului a Maicii Starete  Stavrofora Cristina demareaza constructia complexului manastiresc pe locul unei bisericuta si o cladire ambele neterminate lasate Episcopiei de preotul Ioan Lazar.

Acestea au fost dimensiunea initiala pierduta in scurt timp intr-un plan complex, a unui asezamant monahal unic in acea vreme intre cele existente.   Angajata intr-un asemenea proiect la finalul caruia trebuia sa iasa o lucrare desavarsita Maica Stareta s-a documentat, a cercetat si-a insusit legislatie, din canoane, din iconografie, din traditie a ascultat sfaturile sau indemnurile specialistilor in domeniu.

A devenit in scurt timp o monahie model, un manager iscusit, un sef de santier destoinic, un merceolog priceput si cu bun gust dar si un confesor cu har si delicatete alininand multe suflete aflate in suferinta.

In luna aprilie 1993 incepe construirea cetatii monahale in stil rustic romanesc proiect realizat de Doru Pasa si Nicolae David dar si a corpului staretieii iar mai tarziu la sfarsitul lui septembrie 1994 s-a construit si corpul de protocol gandit sa asigure oaspetilor oficiali un loc linistit si confortabil.

Ziua de 28 aprilie 1995 reprezinta o zi importanta in istoria manastirii are loc sfintirea de catre Prea Sfintitul Andrei a cetatii de chili, parintele Ioan a fost hirotonit arhimandrit iar maica stareta Cristina a fost distinsa stavrofora.

Incadrul aceluiasi eveniment a fost pusa si piatra de temelie a noii biserici cu hramul "Nasterea Maicii Domnului".

Desi terenul de care se dispunea nu permitea amplasarea traditionala cu altarul spre rasarit depasindu-se toate greutatiile a rezultat o biserica supla, gratioasa in stilul rustic romanesc, asezata pe postament de piatra cioplita avand ca element decorativ braul brancovenesc si care respecta impartirea caracteristica bisericii bizantine; nava centrala cu pridvor, pronaos, naos si altar,turla principala deasupra naosului iar cele doua turle ale clopotnitei deasupra pronaosului.

Finisajul exterior al bisericii ca si cel al corpului de chili,s-a incheiat in prima parte a anului 1997. Data fiind configuratia terenului denivelat,p recum si specificul zonei cu multe izvoare subterane,a fost necesar un plus de masuri de siguranta pentru biserica, menite sa previna eventualele alunecari de teren. S-a decis ridicarea unui zid de sprijin care sa confere un spor de trainicie edificiului.

Prin aspect,el aminteste de zidurile de aparare ale manastirilor din Bucovina. Pictarea bisericii incepe in toamna anului 1998 de catre pictorul Viorel Maxim cu pictarea catapeteasmei respectand canoanele stilului bizantin.

Intregul asamblu iconografic, lucrat cu foita de aur are un aspect frumos delicat cald si rafinat ceea ce ofera ochiului si sufletului o stare de inaltare spirituala.

Peretii sunt lucrati in mozaic venetian amintind de maniera de a picta in primele veacuri crestine avand ca model Ravena

Sursa text: Manastirea Recea

Foto: Lavinia RADU si Vlad HERMAN










Introdu e-mailul pentru abonare:

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu