vineri, 23 iunie 2017

Fericita Pelaghia. Ucenica Sfantului Serafim de Sarov. Viata unei sfinte nebune pentru Hristos

 - Fericita Pelaghia. Ucenica Sfantului Serafim de Sarov.Viata unei sfinte nebune pentru Hristos -

Sfanta Pelaghia Ivanovna Serebrenikova (1809‑1884) de la Diveevo, pe care Sfantul Serafim de Sarov a indreptat‑o pe calea nevointelor tainice si mai presus de fire ale nebuniei pentru Hristos, este, neindoielnic, una dintre cele mai cunoscute reprezentante ale acestui fel de sfintenie rar, aflat dincolo de intelegerea omeneasca. Sarcina incredintata ei de Sfantul Serafim si indeplinita fara preget, pana la capat, a fost aceea de a purta de grija „orfanelor” lui de la Diveevo. Din intalnirea ei cu o alta vestita nebuna pentru Hristos – Sfanta Parascheva de la Diveevo, mai cunoscuta sub numele de Pasa Sarovskaia – reiese limpede acest fapt: Cuvioasa Pelaghia nu si‑a putut lasa fiicele duhovnicesti nici macar inainte de plecarea sa de pe pamant „pentru a ramane fara nici o grija, ca Pasa” –, caci ar fi incalcat astfel grav porunca „batiuskai Serafim”.

Cartea de fata – captivanta pana la ultima fila – ne introduce intr‑o lume in care virtutile si asprele nevointe duhovnicesti sunt ascunse cu strasnicie – prin nebunia pentru Hristos – spre a fi pazite astfel mai bine de slava desarta. Dupa cum cititorul poate constata din multimea minunilor adunate de la cei ce au cunoscut‑o, cei ce se roaga Cuvioasei Pelaghia nu raman nicicand lipsiti de mangaiere si de ajutorul grabnic al fericitei nebune pentru Hristos.

A fost canonizata in anul 2004; pomenirea ei se savarseste pe 30 ianuarie, precum si pe 8 iulie, cand este praznuit soborul sfintelor din Diveevo. 

Introdu e-mailul pentru abonare:

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu