luni, 23 martie 2020

PS Iustin: Chemare - îndemn, către preoții și credincioșii din Eparhia Maramureșului și Sătmarului

Chemare - îndemn, către preoții și credincioșii din Eparhia Maramureșului și Sătmarului

​Având în vedere faptul că pandemia cu care se confruntă omenirea și societatea globalizată își arată avantajele, dar mai ales minusurile și vulnerabilitatea, este inevitabil ca producția agricolă, la nivel european, să nu fie grav afectată și, astfel, și aprovizionarea populației cu produse alimentare.
​Este momentul, așadar, să revenim la tradiția noastră românească, aceea prin care fiecare familie și gospodărie își produce hrana, iar surplusul îl aduce în piața de alimente spre a-i susține pe cei de la oraș.
Este o criză! Este un lucru aparent grav și rău, care, însă, poate deveni, în același timp, o oportunitate! Și anume, să ne reîntoarcem la gândirea înțeleaptă a țăranilor noștri care își produceau, pentru lunile de iarnă, hrana necesară de origine vegetală și animală.
​Din postura noastră de păstori sufletești care dăruiesc hrană duhovnicească credincioșilor, suntem datori să-i îndrumăm pe păstoriții noștri să revină la tradiția românească de a-și asigura hrana și pâinea cea de toate zilele prin munca și sudoarea frunții, așa cum a rânduit Dumnezeu.

​Vă chemăm și vă îndemnăm, dragi preoți și iubiți credincioși, ca în această vreme, cât sunteți obligați să rămâneți în casa, ograda și gospodăria voastră, să faceți din moștenirea lăsată de strămoși, o prea frumoasă gradină paradisiacă peste care să fiți stăpâni și de care să vă bucurați.​

​Vă îndemnăm, așadar, ca pământul pe care îl aveți în grădina casei și pe câmp, și pe care în mare parte au crescut bălării, spini și pălămidă, să-l pregătiți, să-l arați și să-l semănați, astfel încât nici o palmă de pământ să nu rămână nelucrată. S-ar putea ca fiii, fiicele și nepoții noștri să se întoarcă acasă, când va trece interdicția deplasărilor, în țara, casa, glia și moșia lor pentru că nicăieri pentru ei nu-i acasă și nu-i ca acasă.

​Vom redescoperi siguranța și fericirea de a fi cu ai noștri, cu cei dragi, cu familia, glia și moșia noastră, precum spune deviza „fie pâinea cât de rea, tot mai bună-n Țara ta”.

​Cu Dumnezeu înainte!

​Binecuvântare, spor și ajutor sfânt de la Dumnezeu vă dorim în toată lucrarea cea bună! Amin!

​Baia Mare,
​23 martie 2020
† IUSTIN
Episcopul Maramureșului și Sătmarului

Introdu e-mailul pentru abonare:

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu