miercuri, 21 octombrie 2020

Episcopul Maramureșului, discurs necruțător: Comuniștii au încercat într-o perioadă să declare zonele în carantină, să nu se ducă lumea în pelerinaje. Așa făceau comuniștii, cum fac și globaliștii! De 30 de ani totu-i devalizat! Numai Biserica nu s-a privatizat. De aceea și deranjează!


 Episcopul Maramureșului, PS Iustin, a declarat că tacticile folosite în prezent pentru a împiedica lumea să meargă în pelerinaje la sfinți sunt asemănătoare cu cele uzitate de comuniști, înainte de 1989.

Într-o cuvântare ținută cu ocazia slujbei Sfintei Parascheva ținute la Mânăstirea Strâmtura, PS Iustin al Maramureșului a declarat că românii trăiesc paradoxul de a fi învins restricțiile comuniștilor, dar nu pot trece de „democrația” instalată după 1990.

Ierarhul se referă la restricțiile fără precedent impuse pelerinajului de Sfânta Parascheva, măsuri care au declanșat numeroase proteste la adresa statului, dar și la interzicerea cu totul a pelerinajului de Sfântul Dumitru.

„În fiecare an o cinstim la multe biserici și mănăstiri. Iașiul este apogeul cinstirii ei, catedrala din Iași și racla cu Sfintele Moaște. Dar la multe biserici și mănăstiri o cinstim, pentru că ziua ei a devenit o zi de cinstire în calendarul Bisericii noastre Ortodoxe Române. Când? În 1955! În plin stalinism cultul cinstirii Cuvioasei Paraschiva a fost generalizat în întreaga Românie. În plin comunism stalinist! Din 1948 până în 1950 și ceva au fost staliniștii la putere, adică comunismul moscovit de cea mai joasă speță, cel mai cumplit. Și în acea perioadă, Patriarhul Iustinian și Sinodul Bisericii au trecut în rândul sfinților câțiva sfinți ardeleni mărturisitori pentru dreapta credință și apărători ai ortodoxiei din Transilvania, Ilie Iorest și Sava Brancovici, și Sofronie de la Cioara, și mucenicul Oprea i-au trecut în calendar în anul 1955 și au generalizat cultul Sfintei Parascheva la nivel de întreaga țară, căci era cinstită numai în Moldova.

Vă dați seama ce paradoxuri trăim? Ce paradoxuri trăim! Am reușit să învingem comuniștii care au venit pe tancurile sovietice, cu ajutorul sfinților, și nu reușim să ne învingem libertatea și democrația noastră”, a declarat ierarhul.

El și-a amintit cum înainte de 1990, autoritățile comuniste decretau „zone de carantină” locurile unde oamenii veneau în pelerinaje.

„Și înainte de 1990 era un pelerinaj impresionant la Iași. Comuniștii n-au putut să-l blocheze, să-l oprească. Există imagini cu pelerinaj la Sfânta Parascheva și la Sfântul Dumitru de la București cu mii, zeci de mii de oameni. Comuniștii au încercat într-o perioadă să declare zonele în carantină. Așa făceau comuniștii, cum fac și globaliștii. Rețineți! Înaltul Iustinian! Poveste adevărată! În vremea stalinistă, dânsul era stareț la Rohia. În vremea stalinismului sălbatic, adică de orientare sovietică, când erau stăpâni încă, Ana Pauker conducea guvernul Petru Groza – dar ea era cea care conducea – ca să nu meargă oamenii la Rohia în pelerinaj, au declarat „zonă în carantină”. Ca să nu se ducă lumea la mănăstire! Seamănă? Cam seamănă! Astea-s vremurile”, a continuat Episcopul Maramureșului.

În continuare, Episcopul maramureșean a declarat că „Sfinții nu pot fi confiscați! Sfinții nu pot fi privatizați! S-a privatizat toată țara. De 30 de ani totu-i devalizat! Numai Biserica nu s-a privatizat. De aceea și deranjează! Sfinții lui Dumnezeu nu pot fi privatizați. Ei deranjează că nu „produc”, nu sunt capitaliști, nu produc capital. Dar produc bunătate, pace, binecuvântare, har, unitate, conștiință națională. Asta ne dăruiesc sfinții. Ocrotire. Nu ne trebuie de la ei bani și capital”.

El a adăugat că tot ce are Biserica este patrimoniul poporului român și este singurul care nu poate fi înstrăinat.

„Iată, mănăstirea aceasta este patrimoniul poporului român. Nu e a călugărilor și a ctitorilor care au pornit mănăstirea. Tot patrimoniul sacru al Bisericii Ortodoxe Române e al poporului român. Singurul care nu poate fi privatizat! Nici nu va fi! E al poporului. De aceea și deranjează, de aceea e și atacată Biserica. Măcar atât să-i mai rămână poporului: Biserica, icoanele, mănăstirile, Răstignirile și sfinții!”, a tunat PS Iustin.

Ierarhul a declarat că Biserica nu face revoluții, ci se roagă, tace și rabdă până ce Dumnezeu va îndrepta lucrurile.

„storia e corectată de Dumnezeu. Dacă oamenii falsifică istoria și nedreptățesc persoane sau familii sau comunități sau neamuri, vine Dumnezeu și corectează Istoria. N-a corectat Dumnezeu Istoria? Nu ne-a unit la 1918 când totul era prăbușit și se părea că România dispare? N-a făcut Dumnezeu dreptate poporului român și ne-am trezit dintr-odată într-un miracol, România Mare? Întotdeauna Dumnezeu poate întoarce roata Istoriei.

Și noi pentru aceasta trăim, pentru aceasta avem Biserică, să stea de veghe. Nu face revoluții Biserica. Nu face războaie, nici nu îndeamnă la războaie. Nu. Se roagă, tace, rabdă și așteaptă până ce dumnezeu va auzi rugăciunile poporului și ale sfinților săi. Aceste vremuri le trăim, pentru aceea răbdăm, pentru aceea ne rugăm, pentru aceea avem încredere în sfinți și în Dumnezeul nostru Care este viu. Cine este Dumnezeu Mare ca Dumnezeul nostru? Și mai spunem așa: Doamne, de n-am avea pe sfinții Tăi rugători, cum am îndrăzni, Mântuitorule, a Te lăuda pe Tine? Deci Îl lăudăm pe Hristos prin sfinții Săi care ocrotesc poporul român. Sfânta Preacuvioasa Maica noastră Parascheva să ne ocrotească acum și-n vecii vecilor, AMIN!”, a încheiat Episcopul Maramureșului.

r3media.ro


Introdu e-mailul pentru abonare:

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu