De la 1 aprilie vor fi eliberate cărţi de identitate biometrice, care vor conţine, pe lângă datele de identificare deja existente şi în actualele buletine, date biometrice ale titularului, cum ar fi imaginea facială şi imaginile impresiunilor papilare a două degete.
Mai multe asociaţii civice au organizat un protest în Piaţa Universităţii împotriva introducerii actelor biometrice. ”Impunerea oricărui document care conţine cip biometric duce pe de o parte la încălcarea dreptului la unicitate personală şi la dreptul de a fi singurul care poate dispune şi lua decizii pentru propria persoană. Pe de altă parte expune fiecare om la posibilitatea furtului identităţii”, explică istoricul Mircea Radea, unul dintre protestatari, într-un interviu acordat Epoch Times.
Introducerea cipurilor în documente conduce către crearea unei a doua identităţi pentru fiecare om. Spre deosebire de documentele clasice, în care se regăsesc numai numele, adresa şi o fotografie obişnuită, noile documente vor include şi amprenta digitală, oculară şi facială, totul sub formă de cod cifrat.
Nimeni, nici autorităţile statale, nici cele suprastatale şi nici posibilii infractori electronici, nu au dreptul să cunoască şi să deţină aceste informaţii, indiferent de scop şi de siguranţa pe care o declară cu privire la păstrarea lor. Şi să nu uităm că orice sistem creat de om nu poate fi perfect şi aşa cum s-a întâmplat de multe ori cu sistemul electronic bancar şi sistemul de păstrare a datelor personale poate fi spart, iar scurgerea de informaţii dintr-o bază cu date biometrice este mult mai gravă decât dintr-o bază de date cu informaţii obişnuite de evidenţă a populaţiei.
Impunerea oricărui document care conţine cip biometric expune fiecare om la posibilitatea furtului identităţii cu toate consecinţele ce derivă din acest fapt.
În ce măsură au cetăţenii posibilitatea de a alege după 1 aprilie 2014 între cărţi de identitate biometrice şi cele clasice?
Aşa cum reiese din informaţiile difuzate de presă, de la 1 aprilie se va putea alege între 3 tipuri noi de acte de identitate însă toate conţin cip, diferenţa fiind numai numărul de date înscrise în acesta.
Astfel în varianta cea mai simplă pe cip vor fi puse numai numele, adresa şi datele din carnetul de sănătate, în varianta intermediară se va adăuga şi semnătura electronică şi în varianta completă, pe lângă toate aceste informaţii vor fi adăugate şi amprentele.
Din câte se pare, nu va mai exista posibilitatea să alegem şi varianta clasică fără cip decât poate doar în variantă temporară de un an de zile ceea ce reprezintă o discriminare flagrantă pentru cine nu vrea să accepte ca identitatea lui să nu fie dublată. Mai mult din câte am văzut tot în prezentările de la televiziuni, acestea vor avea un cod de bare ceea ce este la fel de neacceptat.
Cum credeţi că interferează statul în viaţa privată a cetăţeanului prin noile documente biometrice?
În primul rând cipurile biometrice pot fi detectate şi citite şi de la distanţă chiar dacă acest aspect uneori se tăgăduieşte. Nimeni nu are dreptul să ştie când şi unde mă aflu. Apoi o dată ce există informaţie înmagazinată în cip există şi cititoare pentru acestea, şi cum tehnica nu va rămâne niciodată monopol de stat mai devreme ori mai târziu, voit sau nevoit, acestea pot ajunge şi în mâna cui nu trebuie. Nimeni nu are dreptul să cunoască datele mele personale (inclusiv cele de sănătate) fără acordul meu.
Ce mesaj doriţi să transmiteţi societăţii româneşti prin acest protest?
Toţi românii trebuie să fie conştienţi de pericolul la care se expun prin acceptarea acestui tip de documente indiferent că este vorba de buletin, paşaport, carnet de sănătate şi orice alt document personal. Dacă suntem conştienţi că ceva nu este bun trebuie să ne opunem şi în consecinţă pericolul implicit poate fi oprit şi îndepărtat. Dacă nu facem nimic, atunci acceptăm implicit o decizie care vine din afară şi care ne afectează direct pe fiecare dintre noi.
Eu îi îndemn pe toţi românii să nu accepte niciuna dintre noile variante de documente care conţin cip sau cod de bare indiferent de câte informaţii sunt stocate în acestea. Să nu uităm că cei care conduc vremelnic România nu sunt stăpânii ţării, ci doar administratorii ei. Noi suntem stăpâni în propria ţară şi nimeni nu are dreptul sa să ne impună măsuri îndreptate împotriva noastră şi care în final vor duce la expunerea fiecăruia dintre noi la acţiuni ţintite, ce pot veni atât din interiorul administraţiei statului cât mai ales din afara ei, aici având în vedere în primul rând noi reţele infracţionale ce se pot dezvolta pe baza furtului şi utilizării acestor date – mai ales cele de sănătate.
Mesajul meu este: Conştiinţa este o cetate aşezată în faţa tuturor răutăţilor. Românii nu trebuie să lase să li se fure şi identitatea, după ce li s-au furat toate bogăţiile şi resursele ţării.
Mircea Radea este istoric şi vicepreşedinte al Asociaţiei România Vie.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu