duminică, 24 august 2014

Ilie Şerbănescu: România este COLONIE. Statul român NU mai există în toată ecuaţia asta economică

O ţară care nu mai are controlul asupra economiei naţionale este o colonie, a spus analistul economic Ilie Şerbănescu, la Antena 3. Şerbănescu a precizat că în măsura în care un stat pierde controlul resurselor, a energiei şi al băncilor, atunci devine colonie.
O ţară, indiferent de numele ei, dacă pierde controlul asupra economiei, devine colonie. Că vrem noi să îi zicem aşa sau nu… asta e altă problemă. Rulajul banului este esenţial, cu trei puncte. Resursele, energia şi băncile. În măsura în care pierzi aceste puncte, devii o colonie. România le-a pierdut. Se adaugă foarte multe lucruri la noi. Nu mai avem control în comerţ. Bruma de industrie care a mai rămas nu este în mâini româneşti”, a afirmat Şerbănescu.

Analistul a făcut o comparaţie cu vecinii României, care totuşi au păstrat puncte esenţiale pentru putere. Şerbănescu a folosit exemplul energiei: în Cehia este statul care are monopol, în timp ce România a pierdut controlul, vânzându-l chiar statului ceh, prin CEZ.
Vreau să fac o comparaţie cu ţările din jur şi o să vedeţi că toate suratele României din regiune şi-au păstrat pioni importanţi. Ungaria a păstrat piesa bancară şi piesa de carburanţi. Ei nu au resurse. dar MOL face investiţii în resurse. Nu mai spun de cehi. Ei nu s-au asociat planului german de “austeritate cu orice preţ”. Ei nu au urmat prosteala asta la care ne-a obligat Banca Mondială, la monopolul energetic. La noi există, se numeşte CEZ, se extrage seva şi o trimitem în Cehia. CEZ e statul ceh. Statul român nu există în toată ecuaţia asta. Şi Croaţia. Cel mai mare retailer din Croaţia este un croat. La noi nu mai există un retailer român. Se bat 10 companii străine pe ce a mai rămas“, a explicat Şerbănescu.
Active News

Introdu e-mailul pentru abonare:

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu