duminică, 10 ianuarie 2021

Sfantul Antipa de la Calapodesti

Sfantul Antipa de la Calapodesti s-a nascut in anul 1816, in localitatea Calapodesti, din judetul Bacau, si a trecut la cele vesnice in ziua de 10 ianuarie 1882, la varsta de 66 de ani, in Manastirea Valaam, din Rusia.

"Povatuitor preaintelept al calugarilor si inger pamantesc te-ai aratat, Sfinte Cuvioase Parinte Antipa, infranandu-ti trupul cu nepatimirea si luminand inimile credinciosilor cu stralucirea virtutilor tale. Pentru aceasta, te-ai facut locas preacinstit al Sfantului Duh si in ceruri ai aflat plata ostenelilor tale, de la Hristos Dumnezeu, pe Care roaga-L sa ne daruiasca noua mare mila."

Sfantul Antipa de la Calapodesti

Alexandru Luchian, dupa numele sau de mirean, s-a nascut in anul 1816, in satul Calapodesti, comuna Dealul Morii, din judetul Bacau. In anul 1997, in localitatea Calapodesti a fost infiintata o manastire ortodoxa inchinata Cuviosului Antipa, precum se va numi acesta, dupa calugarie.
Parintii sau, Gheorghe si Ecaterina, erau crestini evlaviosi, tatal sau slujind in postul de diacon, in biserica satului, iar mama sa, dupa moartea barbatului ei, calugarindu-se, sub numele de Elisabeta. Precum citim in "Patericul Valaamului", parintii Cuviosului s-au rugat vreme indelungata sa poata avea un copil, pe care il vor si primi, in cele din urma, ca pe un dar de la Dumnezeu.

La varsta de numai douazeci de ani, Alexandru a mers la Manastirea Neamt, spre a imbratisa viata monahala, insa, nefiind primit, a poposit in Manastirea Caldarusani, de langa Bucuresti. Vreme de doi ani, el s-a nevoit aspru intru dobandirea curatiei inimii, drept pentru care a si primit de la Dumnezeu darul lacrimilor si darul rugaciunii neincetate. Mult s-a folosit tanarul de Cuviosul Ghedeon, un batran care pustnicea langa manastirea amintita de mai bine de 30 de ani.

Cuviosul a petrecut o vreme in Schitul Brazi, din judetul Vrancea, unde a participat la aflarea minunata a Moastelor Sfantului Teodosie, ctitorul respectivei manastiri. Cu binecuvantarea staretului din Schitul Brazi, anume arhimandritul Dimitrie, tanarul monah pleaca in Sfantul Munte Athos.

Odata ajuns in Sfantul Munte, sfantul a petrecut vreme de patru ani in Manastirea Esfigmenu, indeplinind ascultarea de bucatar. Mai apoi, fiind randuit in schima mare, sub numele de Antipa, sfantul s-a retras intr-o chilie pustie.

Avand binecuvatarea duhovnicului, Cuviosul Antipa a mers la Schitul Prodromu, unde obstea era in formare, sub indrumarea Cuviosilor Nifon si Nectarie. Dupa aproape doua decenii de la sosirea sa in Sfantul Munte Athos, sfantul ajunsese cunoscut ca un parinte imbunatatit, mare sihastru si iubitor al rugaciunii lui Iisus.

Parintii din Prodromu, avand nevoie de bani, pentru ridicarea schitului, si vazand in Cuviosul Antipa un om gospodar, dar si induhovnicit, l-au trimis la metocul din Iasi, pentru colecta. Dupa un timp, el va merge pentru colecta in Ucraina, pentru ca mai apoi, fermecat de singuratatea Valaamului, sa se stabileasca acolo, pana la sfarsitul vietii.

In anul 1865, la varsta de 49 de ani, Cuviosul Antipa a intrat in obstea monahala dinManastirea Valaam, situata pe o insula din Lacul Ladoga, in Rusia, la nord de Sankt Petersburg. Potrivit vechilor insemnari, in chilia sfantului nu era nici pat, nici scaun. Cuviosul a ramas cunoscut pentru postirea lui aspra; in lunile, miercurile si vinerile de peste an, precum si in prima saptamana din Postul Mare, sfantul nu gusta si nu bea nimic, iar in restul zilelor ii era de ajuns mancarea pe care o primea sambata, la pranz.

Sfantul Antipa de la Calapodesti si-a cunoscut sfarsitul mai inainte cu trei zile, cand icoana facatoare de minuni a Maicii Domnului (aflata intr-o chilie athonita) s-a ridicat cu zgomot in aer si, in timp ce restul icoanelor din chilie au cazut, s-a asezat singura pe pieptul sfantului. Dupa cele trei zile, in ziua de 10 ianuarie 1882, in timp ce ucenicul sau ii citea Acatistul Maicii Domnului, Sfantul Antipa de la Calapodesti a adormit in Domnul, la varsta de 66 de ani, fiind inmormantat in gropnita de obste a Manastirii Valaam.

Ieromonahul Pimen, unul dintre ucenicii Cuviosului Antipa, va scrie viata acestuia, in anul 1883. Calugarii din Sfantul Munte Athos l-au trecut pe Cuviosul Antipa de la Calapodesti in randul sfintilor inca din anul 1906. Cuviosul Antipa este singurul calugar athonit roman, care a fost trecut in randul sfintilor printr-o canonizare spontana, venita indata dupa trecerea sa la cele vesnice. Biserica Ortodoxa Romana l-a canonizat oficial in anul 1992, el fiind praznuit in ziua de 10 ianuarie.

Sfintele sale Moaste se afla imprastiate pe la mai multe sfinte locasuri de rugaciune. Astfel, cunoastem despre urmatoarele: Manastirea Christiana, din Bucuresti; Manastirea Suruceni, din Basarabia, unde se afla "bratul drept" al acestuia; Manastirea Valaam, din Rusia, in Bisericuta Sfintilor Serghie si Herman.


Introdu e-mailul pentru abonare:

Un comentariu: