joi, 31 iulie 2014

Cateva clarificari aduse celor cu gandire ecumenista

Tot aud si citesc pareri ecumeniste, unele facand deja obiectul unor articole pe acest site (si nu numai), altele insa ramanand neclarificate. Toti ecumenistii au in principiu aceleasi lozinci: canoanele sunt invechite, ecumenismul reprezinta iubire, ecumenistii sunt mai multi si asta conteaza s.a.m.d. Aceste pareri sunt evident una mai eretica decat cealalta.

1. Sfintele canoane sunt desuete pentru cine nu a inteles nimic din crestinism pana acum. Tocmai asta e ideea: crestinismul nu se schimba, ramane acelasi. ” Iisus Hristos, ieri si azi si in veci, este acelasi” (Evrei 13:8), si la fel este si cu credinta revelata de El. Ca lumea se schimba (secularizeaza) nu inseamna in nici-un caz ca Biserica trebuie sa faca la fel. Biserica e busola dupa care ne ghidam si dupa care stim ce anume e erezie si ce este adevar. Cei care vor sa fie si crestini, dar si pe placul lumii secularizate nu fac decat sa slujeasca la doi domni, ori asta e imposibil. Prin Sfintele canoane a vorbit Insusi Sfantul Duh, astfel ca acestea au aceeasi valoare ca Sfanta Scriptura. Dar evident, faptul ca ecumensitii nu respecta canoanele, asta nu inseamna ca respecta Biblia, ci din contra….
2. Termenul “eretic” nu e o titulatura jignitoare. Si Sfantul Apostol Pavel a folosit-o. Cam atat de crestini sunt ecumenistii, ca ajung sa conteste cuvinte biblice…. Termenul “eretic” arata alegerea gresita a cuiva, departarea acestuia de adevar si e un termen menit sa-l constientizeze ca se afla in ratacire.

3. Ca sunt putini antiecumenisti e adevarat, dar numarul nu a contat niciodata in Biserica. A contat doar adevarul. Hristos a vorbit de “turma mica”, si de “poarta cea stramta pe care putini o afla”. In vremurile de erezie, cei credinciosi au fost mereu in minoritate (in perioada ariana, monotelita, pe vremea sinodului de la Ferrara – Floerenta etc.), dar mereu au triumfat. De aici vine si frumusetea credintei in Hristos. Intotdeauna Hristos a invins cu cei putini si slabi, astfel aratandu-si puterea. Biserica sta in adevar, nu in numarul mare de oameni.

4. Poporul are tot dreptul sa conteste actiunile ecumeniste ale clerului (si sa ceara si caterisirea in caz de nevoie). Din pacate clericalismul papist a patruns si la noi si datorita acestui aspect multi au ajuns sa considere episcopii persoane infailibile, iar credinciosii simpli spectatori ai actiunilor episcopilor, fara a avea un drept de a exprima o parere. In Ortodoxie lucrurile au stat mereu altfel.


Introdu e-mailul pentru abonare:

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu