sâmbătă, 28 noiembrie 2015

Parintele Arsenie Boca despre durerile oamenilor

"Cine are minte să ia aminte!" (Arsenie Boca)

I. Beteşugurile trupului.

Din trei pricini se îmbolnăveşte trupul:


1. De otrăvuri din lipsa postului.

Carnea este o otravă, şi se mistuie tot cu ajutorul unei otrăvi care este fiara.


2. Din naştere, pentru că fie mama sau tata nu a fost treaz când s-a zămislit copilul. Fugiţi de bărbaţi ca de foc, când sunt ameţiţi de băutură.



3. Din desfrânare, pentru că întrec măsura cuvenită şi încep să-i doară spatele, spinarea, şalele, slăbesc nervii, devin iuţi şi nerăbdători. Toate acestea pentru că nu şi-au înfrânat poftele (puterile). Este tocmai ca bogatul care sărăceşte. Aşa şi trupul care şi-a mâncat toată vlaga.

II. Vrajba în casă


1. Neapărat vine vrajba în casă dacă căsătoria s-a început cu stângul, adică cu desfrânarea.



2. Mai vine, apoi, dacă soţii trăiesc în căsătorie nelegitimă, sau fără cununie bisericească. Este un prim păcat pe care toţi îl plătesc cu vrajba.



3. Din curvii nemărturisite, făcute înainte sau după căsătorie. Astfel au intrat într-o casă nouă cu o pecete drăcească pe trupul şi pe sufletul lor şi, pentru că nu s-au mărturisit, acel păcat are să le spargă casa, tocmai pentru că n-au omorât pe diavolul, care este cel care face acest lucru.



4. Lăcomia de avere a unui părinte când şi-a măritat fata sau şi-a căsători feciorul. O asemena căsătorie nu ţine, pentru că s-a făcut cu lucrare diavolească. De vei mărita fata ta numai pentru avere, căsătoria lor va sfârşi cu vrajbă şi cu spargerea casei aceleia. Prin urmare, cuminţiţi-va părinţilor când vă măritaţi fetele sau vă însuraţi feciorii.



5. Nepotrivirea de vârstă. Sunt părinţi care-şi mărită fetele la 14-16 ani, iar la 18-19 ani fata lor este văduvă (sau divorţată) şi încă cu copil. Aceasta din cauza nepotrivirii de vârstă, căci ce poate face o fată aşa tânără în faţa unui vlăjgan, om în toată firea.



6. Din petrecerea fără post. Cei ce se umplu de mânie sunt cei plini de fiere, care se înmulţeşte în corpul omului, atunci când mănâncă carne multă şi nu posteşte. Plini de fiere fiind, se umplu de mânie şi astfel îşi sar în cap unii la alţii. Aşa, pentru o vorbă neînsemnată, pentru o bucată de lemn ce nu e la locul ei, îi sare în cap celuilalt.


III. O alta din durerile noastre: paguba din curte, şi uite, paguba în agoniseala voastră

Şi acum, iată pricinile pentru care Dumnezeu trimite pocania asupra avutului nostru:


1. Unii din stăpâni le drăcuie, şi atunci să nu se mire, dacă li se împlineşte cuvântul, căci dă Dumnezeu după cuvântul lor.



2. Lucrează Duminica. Căci dacă Dumnezeu n-a lucrat Duminica, nici ţie nu îţi este îngăduit ca să lucrezi şi dacă vei lucra, vei pierde nu numai ceea ce ai lucrat Duminica ci şi ceea ce ai lucrat în cursul săptămânii. Să nu ascultaţi de sfatul nimănui când este vorba de cinstirea Duminicii. Fiecare îşi are socoteala lui, tu însă ai un suflet. Căci va veni vremea să ceri apă cu bilet.



3. Ai cumpărat din mână rea, din mâna pătimaşă, din mâna care a furat sau a curvit. De aceea, mai înainte de a o amesteca cu ale tale, dă-i puţină apă sfinţită, cu făină, căci să ştiţi, păcatele trec şi asupra pământului pe care îl calci şi asupra vitelor.



4. Mai poţi avea necazuri şi din cauză că, în curtea în care stai tu, pe pământul pe care-l lucrezi apasă jurăminte, blesteme sau nedreptate: să luaţi seama să nu tăiaţi o brazdă din pământul care nu e al vostru, căci aduce moarte.


5. Omoruri sau sinucideri făcute în curtea ta, sau ce este şi mai des, copiii lepădaţi şi îngropaţi, ici colo. Ba în gunoi, ba lângă o altoaie. Şi lepădarea copiilor este păcat strigător la cer.

IV. Copiii îndărătnici, neascultători, necredincioşi şi desfrânaţi

Toţi părinţii luaţi aminte, ceilalţi de asemenea fiţi cu mare băgare de seamă ca să nu cădeţi în astfel de greşeli, când vă va veni rândul. Copiii îndărătnici vin din următoarele pricini:


1. Părinţii nu au păzit postul şi nu s-au putut înfrâna de la poftele trupeşti şi aşa au călcat zilele şi timpurile neîngăduite care sunt: Miercurea, Vinerea, Duminica, sărbătorile de peste an şi posturile întregi. Toţi copiii care rezultă sunt neascultători şi îndărătnici, pentru că nici părinţii lor nu au ascultat de poruncile lui Dumnezeu de a păzi zilele sfinte. Întrebaţi-va cugetele şi vă vor spune ce este îngăduit. Astfel, îi veţi vedea plângând şi veţi plânge şi voi şi aşa veţi ispăşi păcatul în care i-aţi zămislit. Desigur că vă doare, dacă nu le-aţi fi făcut nici nu v-ar fi durut...



2. Mamele nu s-au păzit până la curăţenie deplină şi aşa se nasc copii plini de bube şi pot muri. Şi dacă în vremea aceea tata a fost beat, se naşte un copil care va fi slăbănog cu mintea, fie cu trupul, fie cu amândouă. Şi iată cum vei avea pocania de la Dumnezeu cu propriul tău rod.



3. În vremea sarcinii nu te-ai păzit de bărbat, de aceea mulţi copii se nasc morţi sau mor tineri sau dacă trăiesc alunecă în curvie, pentru că s-a întărit pecetea curvească pe ei încă din pântecele mamelor lor.

Se găsesc acestea în Sfânta Scriptură, căci toate prin care trece mama, în vremea celor 9 luni de sarcină, fie bune, fie rele, se întipăresc în copil. Când va creşte mare, toate îi vor răsări în cale.

Extras din cartea Tinerii, Familia şi Copiii Născuţi în Lanţuri de Arsenie Boca

Introdu e-mailul pentru abonare:

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu