duminică, 13 octombrie 2013

Românii şi obiceiurile (lor) păgâne

Aşa cum se poate constata, românul de astăzi se aseamănă mai mult cu un păgân decât cu un creştin, aşa cum majoritatea celor 20 de milioane s-au declarat la ultimul recensământ. Mai jos, voi enumera câteva obiceiuri de-a dreptul păgâne care au ajuns să intoxice tot mai mult în ultimii ani pe românul cel creştin (din păcate doar cu numele în multe cazuri), ordinea fiind aleatorie.

Nunta

Din păcate, nunta românului creştin ortodox a ajuns să fie un eveniment plin de obiceuri care mai de care mai ciudate. În primul rând, mai nou aceasta nici măcar nu se mai face la biserică, fiind amânată pentru... la anu', tinerii îndrăgostiţi rezumându-se să intre doar în legalitatea lumească, care nu e totuna cu cea divină. Apoi, ajunşi la restaurant, ca să fie în rând cu lumea şi ale sale obiceuri, cei doi miri sparg paharul cu şampanie, ca să aibă "noroc" în viaţă. Pentru cei ce nu ştiu, "noroc" a fost un idol căruia i se aduceau ca jerftă copii sugari de la mamele lor (citiţi mai pe larg despre asta aici). Ciudat să începi astfel nunta, paralel cu urările "casă de piatră" iar tu să spargi pahare în numele unui idol. Ce să mai vorbim de furatul miresei şi ducerea ei... în club, unde se poate zbengui "legal" tocmai pe masă, că doar e vedetă pentru o seară.
Botezul

Cel puţin în Ardeal există obiceiul, rămas de la alţi "creştini" care tot păgâni sunt, până la urmă, ca proaspătul născut să nu fie afundat de trei ori în apă, iar asta cu largul concurs al unor preoţi şi totodată, neştiinţa, cât şi prostia voită sau nu a părinţilor. Şi mai trist este că unii confundă această Sfântă Taină cu un simplu act simbolic, având impresia că dacă pruncul este afundat de trei ori ar putea să... moară. Despre botez citiţi aici mai pe larg aici.

"Iubirea"

Unii creştini ortodocşi (cu numele) cred că, odată căsătoriţi, au dreptul şi "libertatea" (de fapt, această pseudo libertate nu este decât o închisoare oferită de depărtatea de Dumnezeu) de a decide când pot da viaţă unui copil. Aşa că, cuplul creştin ortodox amână acest moment până ce i-o da Dumnezeu vila cu piscină mult visată că să aibă şi el un copil, cel mult doi, preferabil un băiat şi o fată. Până atunci, dăi cu noile metode contraceptive, ce pot fi găsite la orice farmacie şi magazin de la parterul blocului. Că doar le recomandă medicii şi Ministerul neSănătăţii. Dar vai amarnic vor regreta în ziua aceea! Deşi, îmi cer iertare faţă de păgâni, căci la capitolul ăsta ne sunt superiori! (Cititi Blestemul copilului avortat)

Alte păgânisme

Un alt obicei care s-a înrădăcinat în concepţia românului prostit de televizor este cel al sărbătoririi haloween-ului, astfel că mulţi părinţi nu numai că nu se ridică să ia atitudine împotriva acestei aşa-zise sărbători care este ţinută tocmai în şcoli, ci îşi dau acceptul fără nicio problemă, încântaţi că proprii prunci s-au "distrat" purtând diferite măşti drăceşti.

Apoi, dacă cumva vreo "evlavioasă" sau "evlavios" este prins că ţine post este imediat condamnat de societatea cea "progresistă" şi modernistă, în timp ce, dacă altcineva ţine "dietă" pentru a fi la anumite dimensiuni corporale este imediat urmat şi preaslăvit.

Amintesc şi despre mentalitatea unora de a condamna în acelaşi mod pe persoanele de gen feminin care sunt "prinse" purtând rochii lungi, iar în schimb, pe cele cu fuste mini şi alte accesorii cât mai sumare, le aplauda imediat, că doar "ce-i frumos şi lui Dumnezeu îi place". Oare?

Închei prin amintirea a încă unui obicei ce arată starea în care a ajuns românul creştin ortodox, care aseamănă Sărbătorile Mari, precum Paştile şi Crăciunul, cu venirea iepuraşului şi a moşului. Ce să mai vorbim despre transformarea acestor sărbători în clipe de cât mai multă îmbuibare.

Nu am vrut să fac vreo judecată prin aceste rânduri, ci doar să trag un semnal de alarmă asupra unor chestiuni care nu sunt deloc fireşti. Iar asta nu că aşa spun eu, ci tocmai Dumnezeu, prin gura unor ucenici ai Săi, pe care i-a oferit neamului creştinesc. În plus, pentru a înţelege unele lucruri prezentate mai sus nu trebuie să fii nici preot şi nici vreun mare "intelectual".

Aşa că, cu idolii şi concepţiile veacului sau cu Dumnezeu?

Vlad HERMAN

Vezi si False tradiţii


Introdu e-mailul pentru abonare:

Un comentariu: