luni, 7 noiembrie 2022

Un fragment din Brâul Maicii Domnului va aduce bucurie creştină băimărenilor

Moment duhovnicesc cu binecuvântarea Preasfinţitului Părinte Iustin, Episcop al Maramureşului şi Sătmarului. Brâul Maicii Domnului de la Mănăstirea Kato Xenia din Grecia, dăruit băimărenilor pentru închinare la Parohia „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavril”.
Maica Domnului este mijlocitoarea creștinilor înaintea Mântuitorului, grabnic ajutătoare la necaz, iar închinarea la cinstitul său Brâu a adus mângâiere și vindecare credincioșilor.

Programul pelerinajului de suflet pentru Brâul Maicii Domnului de la Mănăstirea Kato Xenia adus în Parohia „Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavril” este următorul:

- Vineri 11 noiembrie ora 21.30 sosirea Brâului Maicii Domnului în Municipiul Baia Mare şi aşezarea lui spre închinare la Biserica Sfinţii Arhangheli din Baia Mare.

o Ora 22.00 – Procesiune cu racla în care se află Brâul Maicii Domnului în jurul bisericii, Slujba miezonopiticii şi Acatistul Bunei Vestiri

- Sâmbătă 12 noiembrie – ora 7.00 Sfânta Liturghie
Ora 12.00 – Slujba Paraclisului Maicii Domnului şi sfintirea Aghiasmei care va fi oferită credincioşilor.
o Ora 17.00 – Slujba Vecerniei şi Taina Sfântului Maslu

- Duminică 13 noiembrie – ora 9.00 -Sfânta Liturghie Arhierească săvârşită de către Preasfinţitul Părinte IUSTIN, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi cu ocazia sărbătoririi Hramului Bisericii.
o Ora 17.00 – Slujba Vecerniei şi Acatistul Acoperământului Maicii Domnului

- Luni 14 noiembrie – ora 7.00 – Sfânta Liturghie
o Ora 17.00 Sluba Vecerniei şi Paraclisul Maicii Domnului
- Marţi 15 noiembrie – ora 7.00 Sfânta Liturghie
o Ora 17.00 ducerea raclei cu Brâul Maicii Domnului la Catedrala Episcopală din Baia Mare, unde va rămâne expus spre închinare până sâmbătă 19 noiembrie.

În perioada 11 -15 noiembrie Biserica Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavril unde va fi aşezat Brâul Maicii Domnului va fi deschisă între orele 6.00- 24.00.

Brâul Maicii Domnului, păstrat cu mare evlavie și cinste în biserica mănăstirii de maici Kato Xenia, din orasul Volos (Grecia), este un fragment din Brâul Maicii Domnului. Potrivit tradiției, Cinstitul Brâu a fost țesut de însăși Maica Domnului din fire de cămilă și, după adormire, în momentul înălțării ei la ceruri, l-a dăruit Sfântului Apostol Toma. “Prea Sfântă Curată și Neîntinată Fecioară, urcându-te la ceruri, cu mâna ta ai dăruit Apostolului Toma, Preasfântul tău Brâu”, psalmodiază Biserica în troparul sărbătorii Punerii în raclă a Cinstitului Brâu al Preasfintei Născătoare de Dumnezeu.

Două femei evlavioase din Ierusalim au făgăduit că vor păstra cinstitul Brâu. Maica Domnului, cu puțin înainte de adormirea sa, i-a cerut Sfântului Evanghelist Ioan să împartă acestora și cele două veșminte ale sale. Misiunea de păstrare, din generație în generație, a continuat-o o fecioară evlavioasă ce provenea din această familie.

În anul 1522, doua părţi ale cinstitului Brâu au fost dăruite de către Mănăstirea Vatopedu, mănăstirii de maici Kato Xenia (situată la 50 km de Volos, Grecia) în timpul unei mari epidemii de ciumă. Imediat după aducerea cinstitului Brâu, oamenii s-au însănătoşit.

În perioada 12-15 octombrie 2001, racla cu Brâul Maicii Domnului de la mănăstirea Kato Xenia s-a aflat pentru prima data în ţara noastră la Iaşi cu ocazia hramului Sfintei Parascheva. Peste un milion de credincioşi au cinstit atunci Brâul Maicii Domnului, împreuna cu moaştele Sfintei Parascheva.


Introdu e-mailul pentru abonare:

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu