Iisus a dat şi porunca aceasta: să fie necunoscut. Tămăduia pe toţi bolnavii gloatelor care-L urmau şi le poruncea să nu spunănimănui nimic. Evanghelistul Matei motivează porunca aceasta cu locul din Isaia proorocul, care-L descrie pe Iisus ca pe unul ce nu se sfădeşte cu oamenii, nu strigă pe uliţe, nu frânge slăbiciunea omenească, nu stinge nădejdile slabe, până când va aduce izbânda dreptăţii.
Dar şi altfel Iisus nu iubea propaganda de vorbe, alarmele şi zvonurile de tot felul şi toate răstălmăcirile, inevitabile oamenilor. Totuşi oamenii cărora le făcea Iisus bine, chiar dacă tăceau ei - ceea ce e cu neputinţă de crezut -, nu tăceau cei ce-i cunoşteau. In poporul de rând afost cunoscut Iisus şi atunci, şi tot aci rămâne cunoscut şi iubit mai mult, până când va mai fi credinţă pe pământ. Cărturarii şi fariseii vremii Sale erau cei mai nedumeriţi oameni asupra lui Iisus. Porunca de-a nu fi făcut cunoscut, parcă le-adat-o tuturor cărturarilor lumii.
Iată, în sfârşit o poruncă a lui Iisus pe care o ţin şi ei. Care să fie cauza pentru care Iisus e totuşi atât de necunoscut ? (Nu ştie nici poporul de rând mai nimic despre Iisus, dar II iubeşte.) Cărturarii nu-L cunosc şi îl urăsc. De ce ? Fiindcă viaţa lor e în contrazicere cu Viaţa lui Iisus. „Faptele lor nu-i lasă să creadă în Dumnezeu" (Oseia 5,4). „înţelepciunea nu pătrunde în sufletul viclean şi nu sălăşluieşte în trupul supus păcatului. Duhul cel Sfânt, povăţuitorul oamenilor, fuge de vicleşug, se depărtează de minţile nepricepute şi se dă la oparte când se apropie fărădelegea" (înţelepciunea lui Solomon 1,4-5). Trufia ştiinţei, autonomia raţiunii, magia necredinţei, astea sunt temeiurile pe care stau cărturarii vremurilor şi cu ele-L cenzurează pe Iisus. Acestora, Iisus nu le va fi cunoscut niciodată. De aceea Iisus a fericit pe cei simpli.
ARSENIE BOCA - Prislop, Sâmbătă după Naşterea Domnului 31.XII. 1949 Matei 12,15-21.
Din cartea "CUVINE VII"
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu