marți, 2 decembrie 2014

Sentinţa justă pentru Valeriu Gafencu la Tribunalul Bacău

Vineri, 28.11.2014, la Tribunalul Bacău, a fost admisă cererea prin care Fundaţia Ion Gavrilă Ogoranu a cerut anularea Hotărârii emise de Consiliului Local Tîrgu Ocna privind retragerea “Titlului de Cetăţean de Onoare al oraşului Tîrgu Ocna” – acordat postmortem lui Valeriu Gafencu.
Fiindcă în acest caz sentinţa nu este definitivă, asupra acesteia putându-se exercita o cale de atac, atragem atenţia asupra faptului că maniera corectă de interpretare este una singură: sentinţa pronunţată este rezultatul unui circuit legal şi democratic, specific unui stat de drept, în care unei instanţe de judecată i s-a cerut să se pronunţe asupra unei proceduri netransparente, nelegale şi afectate de imixtiuni nepermise, prin care autoritatea locală a procedat la retragerea unei distincţii civice acordate în deplină cunoştinţă de cauză şi asupra căreia se pronunţase anterior, la o distanţă de timp foarte mică.

De asemenea, dintre motivele invocate în proces amintim: inexistenţa unei modificări a motivelor de fapt avute în vedere de autoritatea locală în momentul acordării distincţiei onorifice, netemeinicia justificării urgenţei invocate în procedura de retragere, imixtiunea autorităţii centrale în activitatea celei locale sau dublele standarde folosite în interpretarea istorică a biografiei lui Valeriu Gafencu.
Totodată, Fundaţia Ion Gavrilă Ogoranu anunţă că, după ce se va stabili o sentinţă definitivă, va comunica opiniei publice, prin intermediul unei conferinţe de presă, toate detaliile cazului de la Tîrgu Ocna şi ale procesului început în luna ianuarie a anului curent.
Dincolo de orice interpretare, considerăm că este regretabil şi dezonorant modul în care faptele omeneşti conduc la o reprezentare controversată a sfinţeniei lui Valeriu Gafencu care este deasupra polemicilor, ambiţiilor, prejudecăţilor şi a tuturor acţiunilor din planul uman, iar sentinţa actuală trebuie privită ca o limpezire firească a realităţii şi nu ca o victorie sau o contraofensivă a unei categorii politice, culturale, etnice sau religioase asupra alteia.
Alexandru Costache
pentru Biroul de relaţii cu presa al Fundaţiei Ion Gavrilă Ogoranu
Sursa: Ogoranu.ro

Introdu e-mailul pentru abonare:

Un comentariu:

  1. Martirii si Eroii trebuiesc cinstiti nu ucisi a doua oara. Titlul de Cetatean de Onoare care ii fusese dat lui Valeriu Gafencu ca o reparatie simbolica dupa anii de suferinta din inchisorile comuniste i-a fost retras la presiunile urmasilor celor care veniti pe tancurile armatei rosii au adus prigoana comunista si care in forme mult mai suptile continua si in zilele noastre. Atunci impuneau reeducarea in inchisori, acum impun asa zisa "corectitudine politica" prin care se incearca a doua exterminare a celor care au preferat sa isi piarda viata pamanteasca decat sa accepte antivalorile sistemului comunist.
    Din pacate situatia lui Valeriu Gafencu nu este una singulara. Campania de denigrare a Martirilor si Eroilor din inchisorile comuniste continua si impotriva altora ca Mircea Vulcanescu caruia s-a incercat indepartarea statuii din Bucuresti.
    Trebuie sa luam atitudine si sa aparam memoria inaintasilor nostri care in vremurile cele mai grele au aparat cu pretul vietii valorile Credintei Crestin Ortodoxe si a identitatii Romanesti.

    RăspundețiȘtergere