sâmbătă, 9 martie 2019

A apărut cartea "Părintele Constantin, pe urmele Călugăriţei Laurenţia, cea nebună pentru Hristos"

La Editura Blassco din Bucureşti a apărut cartea "Părintele Constantin, pe urmele Călugăriţei Laurenţia, cea nebună pentru Hristos", scrisă de Părintele Constantin Catana de la Mănăstirea Varatic şi coordonată de Vlad Herman


Redau mai jos textul pe care l-am scris la capitolul "Introducere":

Cu inima plină de amintiri duhovnicești și îndreptată spre Sfinți, Cuvioși și Cuvioase, bunul Părinte Constantin Catana de la Mănăstirea Varatic ne-o prezintă în paginile ce urmează pe Călugărița Laurenția de la Mănăstirea Giurgeni, județul Neamț. Născută la data de 17 martie 1907 din părinții Gheorghe și Maria în Comuna Pungești, județul Vaslui, Călugărița Laurenția Gabără a trăit până la data de 17 ianuarie 1990, adormind la Mănăstirea Giurgeni.

Acest suflet curat este încă un model de viață din lumea monahală a neamului românesc, fiind o necunoscută pentru mine până la parcurgerea materialului de mare preț scris de Părintele Constantin.
Considerată nebună de mulți, Călugărița Laurenția a fost însă o trăitoare autentică a Ortodoxiei, ascultarea, smerenia, pocăința, nevoințele ascetice și nu numai, fiind doar câteva dintre dovezile clare ale acestei trăiri. Alte cuvinte prin care Călugărița Laurenția poate fi descrisă sunt tocmai cele redate în carte de autor, Părintele Constantin spunând foarte frumos următoarele: „Călugărița Laurenția nu cunoștea Ortodoxia cuvintelor, ci Ortodoxia faptei”. Și, pentru că vorbele mele sunt prea sărace pentru a mai spune ceva despre această Călugăriță, nu pot decât să invit cititorul să descopere mai multe în paginile următoare.

În final, cu multă recunoștință, țin să îi mulțumesc din inimă Părintelui Constantin Catana pentru noul dar duhovnicesc pe care ni-l oferă, cât și pentru caldele cuvinte pe care mi le-a adresat la finalul lucrării.

Doamne Iisuse Hristoase, Fiul lui Dumnezeu, miluiește-ne pe noi!

Vlad Herman, Baia Mare, octombrie 2018

Introdu e-mailul pentru abonare:

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu