luni, 24 septembrie 2012

De ce suferă unii tineri azi de tristeţe? Cum să iasă din ea?

Tristeţea este de fapt confuzia indusă tinerilor de către societate. Duhovnicul este persoana care poate salva orice tânăr şi care poate lucra în fiecare. (Toader Radu, 18 ani, Teologie)


Tinerii sunt din ce în ce mai trişti deoarece nu mai găsesc lucruri potrivite pe care să le aducă fericirea, dar şi pentru că epuizează la maxim lucrurile la care se raportează. Pentru a ieşi din tristeţe, tânărul trebuie să găsească lucruri simple pe care să le aprecieze. Fericirea stă în lucrurile mărunte cu care Dumnezeu ne-a binecuvântat.(Alexandra, 21 ani, Medicină)


Poate că unii tineri suferă din tristeţe din cauza societăţii, a conducătorilor, a banilor, anturajelor care produc necazuri sau diferite mentalităţi. Ar putea ieşi prin puterea lui Dumnezeu, cu ajutorul prietenilor, a faptelor. (Alexandru Furtună, 19 ani, Politehnică)


Suferă pentru că nu au nădejde în Dumnezeu, pentru că au aşteptări prea mari de la viaţă, care de multe ori sunt nefolositoare pentru că nu se lasă în voia Domnului. Singura cale prin care poţi ieşi din tristeţe este dată de rugăciune, Spovedanie şi Împărtăşanie. (Anca-Maria Mateiciuc, 18 ani, elevă)


Din cauza societăţii care ne-a îndepărtat de Dumnezeu, ceea ce ne-a făcut să ne depărtăm şi unii de alţii şi astfel ne mai fiind în comuniune vom fi singuri, deci trişti şi deznădăjduiţi. Soluţia este întoarcerea la valorile pierdute, la Dumnezeu, care este Calea, Adevărul şi Viaţa. (Andru-Cristian Ştiubei, 19 ani, Teologie)


Tinerii suferă din lipsă de credinţă, care duce implicit la deznădejde şi lipsă de iubire. Astăzi suferinţa vine din lipsa dragostei. (Andrei Marian-Alexandru, 24 ani, programator)


Unii tineri suferă de tristeţe din pricina dezamăgirilor care apar datorită aşteptărilor greşite, lipsite de adevăr. Tinerii au nevoie de o îndrumare duhovnicească prin care să conştientizeze adevărata fericire.(Terheşiu Sorin, 30 ani, Comerţ)


Din pricina decepţiilor în dragoste, de cele mai multe ori şi din relaţiile tensionate cu părinţii despărţiţi de Dumnezeu. Din tristeţe nu poţi ieşi decât apropiindu-te de izvorul bucuriei, care este Dumnezeu, dar începutul este pocăinţa. (?)


Din cauza regimului, a lipsei de comunicare, a lipsei de repere. (Marius, 26 ani, Electromecanică)


Cred că suferă datorită faptului că nu au destule responsabilităţi, o concepţie care să-i împlinească şi lipsa unui anturaj credincios De asemenea, cred că unii mai avem anumite căderi sau depresii, tocmai pentru a spori credinţa în Dumnezeu. O soluţie ar fi să ne rugăm, chiar dacă nu avem puterea în acel moment şi nu simţim nimic, este bine să spunem măcar cu gura: „Doamne, nu mă lăsa pe mine păcătosul”, iar Dumnezeu te va ridica în final şi tu îi vei mulţumi. (Ramona, 25 ani, Asistenţă Socială)


Din cauza lipsei de Dumnezeu, a lipsei de cultură şi căderea în vicii (tutun, droguri, alcool). (Andonoaiei Adrian, 30 ani, sculptură lemn)


Din lipsa raportării la veşnicie, la mântuire; din dorinţa/mândria de a avea o viaţă perfectă, „ca în filme”, sau ca la TV, fără cruce.


Soluţia: mai multă trezvie, atenţie la gândurile de deznădejde, respingerea lor, mai ales prin rugăciunea inimii; ar trebui să se raporteze la cei care suferă mai mult, nu la cei care aparent au de toate. (Sofica Mihaela, 26 ani, medic rezident)


Din cauza frustrărilor induse de societate prin dezinformare din partea presei. (Stavre Gabriel, 19 ani, ASE)


Din cauza patimilor şi a confortului. Se poate ieşi prin lectura cărţilor duhovniceşti şi a socializării cu semenii (nu pe internet). (Marius Cârneală, 29 ani, administrator online)


Din faptul că nu-şi pot îndeplini dorinţele din lipsa banilor; că nu-şi găsesc persoana potrivită – una cu standarde, desigur, bani, aspect fizic plăcut, carieră, bunătate. (Ana, 28 ani, Jurnalism)


Tristeţea e puţina credinţă. Asta o ştiu din propria experienţă. Tristeţea e puţina cunoaştere a Lui Dumnezeu, puţina dragoste arătată faţă de Dumnezeu şi de semeni. Tristeţea este păcat şi neputinţă. Oamenii au nevoie de multă atenţie şi afectivitate pentru a ieşi din ea. Multă răbdare. (Borodi Alina, 23 ani, Consultant vânzări)


Tristeţea este dată de faptul că nu ştim să iubim ceea ce avem deja, iar lucrurile pe care nu le putem avea ni le dorim cu şi mai multă râvnă spre deznădejdea noastră. Ieşim din tristeţe dacă învăţă, să ne bucurăm de lucrurile mici şi să-i mulţumim lui Dumnezeu pentru fiecare dintre ele. (Grădinariu Alexandra, 21 ani, Litere)


Tinerii suferă astăzi din cauza lipsei modelelor pe care să le urmeze. Trebuie să aibă un model şi să discute cu părintele duhovnic. (Brătuleanu Gheorghe, 22 ani, Teologie)


Unii tineri suferă din tristeţe, deoarece astăzi tehnologia a făcut ca tinerii să nu mai aibă prieteni reali, ci doar prieteni virtuali. Ar trebui să iasă din tristeţe apropiindu-se de Dumnezeu şi de Biserică. (Gheorghiţă Lidia, 21 ani, Teologie)


Din lipsa conştientizării lui Dumnezeu, fapt datorat în mare parte sistemelor politice şi mass-mediei. Trebuie să fie ajutaţi de Dumnezeu pentru că răspunde la rugăciunile celor care sunt sau au venit la credinţă.(Gogonea Mihai, 25 ani, chimist)


Din cauza complexelor dobândite prin comparaţie cu „modelele” oferite în jurul lor. Modalitatea de a ieşi din tristeţe este apropierea de Biserică. (Tătaru Diana, 19 ani, Economie)


Suferă din cauză că nu au credinţă pură în Dumnezeu. Unde nu este iubire este suferinţă sau lipsa iubirii. Poţi ieşi din depresie numai prin rugăciuni şi prin urmarea căii lui Dumnezeu. (Iuliana, 24 ani, şomer)


Tinerii suferă de tristeţe din egoism, pentru că sunt obişnuiţi să primească atenţie, dragoste, înţelegere, fără să ofere nimic în schimb. Ar trebui să se lase în grija lui Dumnezeu să se bucure de tot ce au şi de micile detalii.(Cojocar Mihaela, 26 ani, programator)


Unii tineri suferă din cauza robiei păcatului şi unii nu găsesc calea căre Dumnezeu. Rugăciunea şi postul scoate un tânăr din tristeţe. (Ene Mădălina, 21 ani, asistent)


Din cauza multor amăgiri cu care sunt tentaţi. După fiecare amăgire vine o dez-amăgire, care aduce dez-nădejde. Singura soluţie este conştientizarea vieţii normale, a normalităţii creştine. (Ionuţ Brumă, 26 ani, inginer IT)


Cred că unii tineri suferă de tristeţe, pentru că îşi consumă energia şi tot ceea ce au în lucruri trecătoare. Pentru a ieşi din tristeţe trebuie mai întâi să-şi dorească acest lucru şi apoi să caute ajutor prin credinţă.(Negruşă Manuela, 25 ani, profesor)



Pentru că nu cunosc sensul vieţii, ci caută rosturi acolo unde nu sunt, doar în suferinţă. Leacul pentru tristeţe este rugăciunea (pentru cei care ştiu cui să se roage). Pentru cei care nu-L cunosc, un bun leac este orice activitate în folosul altora (voluntariat, milostenie). (Bogdan Munteanu, 32 ani, Jurnalist)


Tinerii suferă astăzi de tristeţe pentru că nu trăiesc credinţa personal, nu au o trăire vie, se opresc de multe ori la formalism. Atunci când înţelegi că Hristos este Persoană, că S-a răstignit pentru tine, că este lângă tine în fiecare clipă, gata să te ajute, să te ridice, nu ai cum să fii trist, nu ai cum să te mai simţi singur.


Tinerii pot ieşi din această stare dacă îşi doresc, dacă îşi pun nădejdea în Dumnezeu şi se roagă Maicii Domnului şi sfinţilor şi dacă se lasă povăţuiţi de duhovnic şi îi urmează sfaturile. (Nadane Ştefania, 19 ani, Comunicare)


(Răspunsuri date într-un chestionar de tinerii care au participat la Tabăra de la Putna a Asociației Ortodoxia Tinerilor)


Introdu e-mailul pentru abonare:

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu