miercuri, 1 aprilie 2020

Episcopia Maramureşului şi Sătmarului, proiecte concrete în lupta împotriva Covid-19

Episcopia Maramureşului şi Sătmarului desfăşoară în această perioadă mai multe proiecte sociale nivelul centrului eparhial, protopopiatelor, parohiilor, mănăstirilor și  asociațiilor, pentru a sprijini lupta împotriva Covid-19.
Proiectele sunt implementate prin intermediul Sectorului Social-filantropic şi au loc sub genericul „Catedralele ajută Spitalele”, potrivit unui comunicat al Eparhiei.
Stadiul programelor de ajutorare:

Episcopia în colaborare cu protopopiatele va achiziționa două aparate de ventilare mecanică VG 70, cu folosire multiplă atât pentru cazurile persoanelor infectate cu noul virus COVID-19, cât și în secțiile ATI.  Suma de achiziție a acestor aparate se ridică la 158.956,92 RON şi se realizează din salariile ierarhilor, preoților și monahilor din cuprinsul Eparhiei, cât și din alte donații.
Episcopia Ortodoxă Română aMaramureșului și Sătmarului a donat din fonduri proprii, Spitalului Județean „Constantin Opriș” din Baia Mare, 5400 de măști de unică folosință și 1055 de halate de unică folosință, în valoare de  23.941 RON.
În cadrul protopopiatelor din cuprinsul Eparhiei a fost donată, din contribuția preoților și de la credincioși, suma de 137.290 RON, pentru spitalele din cuprinsul Eparhiei:
  • Protopopiatul Baia Mare a donat suma de 49.160 RON;
  • Protopopiatul Satu Mare a donat suma de 25.030 RON;
  • Protopopiatul Sighet a donat suma de 15.200 RON;
  • Protopopiatului Lăpuș a donat suma de 17.610 RON;
  • Protopopiatul Chioar a donat suma de 16.290 RON;
  • Protopopiatul Oaș a donat suma de 15.000 RON.
Cu îndrumare de la centrul Eparhial, fiecare parohie a organizat echipe de voluntari care să facă cumpărături, constând în alimente, medicamente și produse de igienă necesare pentru persoanele în vârstă aflate în dificultăți și familiile nevoiașe. Mare parte din aceste cheltuieli fiind suportate de parohii.
Astfel, au fost ajutate un număr 476 de persoane. Cheltuielile ridicându-se la suma de 16.650 RON.
Asociațiile de tineret, ASCOR Baia Mare, ATOCEM (Asociația Tinerilor Catedralei Episcopale Maramureșene) și AVFC ( Asociația Voluntariat Filantropie și Creație), la îndemnul Preasfințitului Părinte Iustin, desfășoară proiectul „Tinerii în Comunitate”.
În cadrul acestui proiect, până la momentul de față au fost ajutați 34 de beneficiari și s-a cheltuit suma de 1.200 RON.
Asociația Filantropia Maramureșeană și Asociația Filantropică Sfântul Ierarh Iosif Mărturisitorul, în săptămânile de la începutul epidemiei au ajutat 230 de beneficiari cu pachete de alimente și hrană caldă, în valoare de 2.800 RON.
Suma investită în programele aflate în desfăşurare în această perioadă se ridică la valoarea de 340.837 RON (70.566 EUR).

Introdu e-mailul pentru abonare:

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu