sâmbătă, 26 februarie 2011

Arsenie Boca

„Acţiunea voinţei şi a conştiinţei se poate întinde şi peste instincte“.

Constatarea îi aparţine unui om care i-a învins pe securişti încă din vremurile de început ale comunismului. La miezul nopţii, punea genunchii în pământ şi se ruga cu putere multă, iar ferecăturile uşii de fier săreau de la locul lor. „Eu nu fac minuni, Dumnezeu lucrează!", le zicea celor care îl băteau şi îl ţineau în lanţuri.

Numele îi este Arsenie Boca şi vă îndemn să citiţi măcar câte ceva despre viaţa lui. Nu strică, cred eu, nici să vă aruncaţi privirea asupra scrierilor sale. Astăzi tot este sâmbăta din pragul Postului Paştilor.

Dacă aveţi vreme, merită să vizitaţi şi „Capela Sixtină" a Răsăritului, aşa cum o denumesc specialiştii - biserica pictată de Părintele Arsenie în localitatea Drăgănescu, la o aruncătură de băţ de Bucureşti.

Vitamina B1, sau vitamina “bunei dispozitii” – Vezi aici beneficii

Supranumita si “vitamina bunei dispozitii” sau “vitamina performantei intelectuale”, vitamina B1 (tiamina) este indispensabila sanatatii fizice si psihice, avand efecte benefice asupra sistemului nervos, dar si la nivelul muschilor si chiar al inimii.

Unde gasim surse de vitamina B1?

Tiamina se gaseste in special in cereale integrale, in orez nedecorticat, in drojdia de bere, in alune, in lapte gras, iaurt, in cartof (dar nu prajit), tarate, organe, carne slaba si in majoritatea legumelor.

Prepararea termica distruge insa vitamina B1, de aceea pentru a o asimilia se recomanda sa mancati cereale integrale, alune, legume crude etc.

Cum se manifesta carenta de vitamina B1?

joi, 24 februarie 2011

Cuvinte de folos

"Socoteste milostenia nu ca o cheltuiala, ci ca un venit; nu ca o pierdere, ci ca un castig, caci tu, prin ea, dobandesti mai mult decat ai dat."

Sfantul Ioan Gura de Aur

"Dumnezeu e cel mai mare matematician; dar nu numara decat pana la unu".

"Cum iti sunt gandurile, asa iti este si viata".

Parintele Tadei de la Vitovnita

Moda amantelor şi amanţilor (adulterul)

„Cinstită să fie nunta întru toate şi patul nespurcat. Iar pe desfrânaţi îi va judeca Dumnezeu.” (Evrei 13, 4)

“Nu ştiţi, oare, că nedrepţii nu vor moşteni împărăţia lui Dumnezeu? Nu vă amăgiţi: Nici desfrânaţii, nici închinătorii la idoli, nici adulterii, nici malahienii, nici sodomiţii, nici hoţii, nici lacomii, nici beţivii, nici batjocoritorii, nici răpitorii nu vor moşteni împărăţia lui Dumnezeu.” (1 Corinteni 6, 9-10)

La auzul unor astfel de porunci poate doar cei care merg duminică de duminică la Biserică se vor înfricoşa şi vor fuge de desfrânare şi adulter, dar ceilalţi vor întoarce capul ca şi cum n-ar fi auzit nimic.

De ce a ajuns adulterul o modă printre români? De ce bărbaţii îşi înşeală aşa de mult soţiile?

Pentru că s-au depărtat de Dumnezeu şi nu mai simt nici cele mai grosolane mustrări ale conştiinţei.

Pentru că nu mai cred în valorile familiei şi în sfinţenia acestei instituţii dumnezeieşti.

joi, 17 februarie 2011

Cuvinte alese!

Fericitul Augustin spune: “Dragostea îl face pe cel ce iubește în chipul celui iubit: dacă-L iubești pe Dumnezeu, dumnezeu vei fi; dacă-l iubești pe diavol, diavol vei fi; dacă-ți iubești trupul, trup vei fi. Aceasta este cea dintâi lucrare a iubirii: de a uni pe acel ce iubește cu cel iubit”.

Scara ce duce în împărăție este ascunsă în sufletul tău. (Sf. Isaac Siriul)

Dumnezeu este moștenirea sufletului, iar sufletul este moștenirea lui Dumnezeu. (Sf. Macarie)

Dacă ajungem lângă Dumnezeu, suntem în cer. Să ne facem sufletul cer! (Sf. Ioan Gura de Aur)

Codex Alimentarius intra in vigoare de la 1 aprilie – Vezi aici ce prevede

De la 1 aprilie, incepe in Europa, aplicarea directivelor Codex Alimentarius.

Codex Alimentarius este unul din cele mai bine pastrate „secrete deschise”. Este finantat de Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS) si Organizatia pentru Alimente si Agricultura (FAO), ambele apartinand de ONU. Este cel mai mare dezastru pentru sanatatea noastra, intrucat va interzice elemente vitale de alimentatie. Se pare ca o “elita” internationala care aspira la rangul de Guvern Mondial, a decis ca suntem prea multi ca sa ne controleze si de aceea intentioneaza prin intermediul Codexului sa modifice – infesteze hrana astfel incat sa poata reduce pe aceasta cale populatia globului la 2 miliarde, numar considerat rezonabil din toate punctele de vedere. Cititi va rog si va veti

marți, 15 februarie 2011

Copii invata ceea ce traiesc

Dacă un copil trăieşte în mijlocul criticilor,
învaţă şi el să condamne.

Dacă trăieşte într-o lume ostilă,
învaţă să se războiască.

Dacă trăieşte înconjurat de fricoşi,
învaţă şi el să se teamă.

Dacă un copil trăieşte în veşnică milă,
învaţă să se autocompătimească.

Dacă trăieşte între cei ce l-au râs,
învaţă să fie timid.

Dacă un copil trăieşte între geloşi,
învaţă şi el ce înseamnă invidia.

Dacă un copil trăieşte cu veşnice învinovăţiri,
învaţă să se simtă vinovat.

sâmbătă, 12 februarie 2011

Cuvinte încurajatoare – Părintele Porfirie

“Sa nu te indignezi, nici macar in tine, pentru nici o acuzatie nedreapta ce ti s-ar aduce. Este un lucru rau. Si raul incepe prin ganduri rele. Cand te amarasti si te indignezi, fie doar cu gandul, iti strici atmosfera duhovniceasca. Impiedici Sfantul Duh sa lucreze si ingadui diavolului sa mareasca raul. Tu trebuie sa te rogi totdeauna, sa iubesti si sa ierti, alungand de la tine orice gand rau.”

“Nu trebuie sa-ti duci lupta crestineasca cu predici si contestatii, ci cu o adevarata iubire ascunsa. Cand contestam, ceilalti reactioneaza. Cand ii iubim sunt miscati si-i castigam. Cand iubim, credem ca noi le oferim ceva celorlalti pe cand, in realitate, intai ne oferim noua insine. Iubirea cere sacrificii. Sa sacrificam cu umilinta ceva de-al nostru, care in realitate este al lui Dumnezeu.”

“Cand te trezesti noaptea, sa nu te intorci pe partea cealalta pentru a adormi la loc. Sa te ridici, sa ingenunchezi in fata Celui Rastignit si a Sfintilor si sa te rogi smerit si cu iubire. O jumatate de ora, un sfert, zece minute, cinci, cat poti.”

Viata

Aceasta poezie deosebita sta scrisa la intrarea in biserica de la Sadinca, jud. Sibiu, loc unde s-au pus bazele unei mici manastiri condusa de parintele-calugar David.

Atat de frumoasa pe cat de adevarata.

Un lung tren ne pare viata.
Ne trezim in el mergand,
Fara sa ne dam noi seama,
Unde ne-am suit si cand.

Fericirile sunt halte,
Unde stam cat un minut,
Pana bine ne dam seama,
Suna, pleaca, a trecut.

Iar durerile sunt statii
Lungi, de nu se mai sfarsesc
Si in ciuda noastra parca,
Tot mai multe se ivesc.

Arzatori de nerabdare,
Inainte tot privim,
Sa ajungem mai degraba
La vreo tinta ce-o dorim.

Arsenie Boca - Despre Invatatura Adevarului

La ce ne folosesc acele vorbiri indemanatice despre lucruri ascunse si intunecoase, de care la ziua judecatii nu vom fi tinuti de rau ca nu le-am cunoscut.

O, Adevar, care Dumnezeu esti, fa sa fiu una cu Tine intr-o dragoste vesnica. In Tine salasluieste tot ceea ce doresc, tot ceea ce vreau. Toti invatatii sa taca, toata faptura sa amuteasca in fata Ta, graieste-mi numai Tu.

Un duh curat, simplu si statornic, nu-i niciodata imprastiat chiar in mijlocul multor indeletniciri, fiindca el face totul ca sa cinsteasca pe Dumnezeu, si fiindca, pasnic fiind in el insusi, isi da osteneala sa nu se caute pe sine in nimic.

Cea mai grea lupta in viata aceasta, nu este alta decat biruirea de sine. Caci biruirea de sine duce la propasirea binelui.

Orice desavarsire, in viata aceasta, este amestecata si cu putina nedesavarsire - si pe toate le vedem ca printr-o ceata.

Cei mai multi se indeletnicesc mai osebit a cunoaste decat a trai cum se cuvine, se ratacesc adesea, iar din truda lor nu se aleg decat cu putine roade, sau deloc. O, daca ar fi tot atat de harnici cu starpirea stricaciunilor lor si cu cultivarea virtutii, cum sunt cu vanturarea desartelor vorbiri, n-am vedea atatea rele, nici atatea scandaluri, si slabanogie in lume.

vineri, 11 februarie 2011

Ce este răul

Într-o zi un profesor universitar s-a decis să-şi înfrunte studenţii.
El i-a întrebat:
- Dumnezeu a creat tot ce exista ?
Un student a răspuns curajos:
- Da, bineînţeles !
- Chiar tot ? , a întrebat profesorul
- Da, tot ! , a răspuns studentul.
- Atunci Dumnezeu a creat şi răul. Pentru că răul există – a replicat profesorul.
La acest argument studentul nu a mai ştiut ce să zică şi a rămas tăcut.
Profesorul era satisfăcut de ocazia de a demonstra încă o dată că credinţa este doar un mit.
Deodată un alt student a ridicat mâna şi a spus:
- Pot să vă adresez o întrebare, domnule profesor ?
- Bineînţeles, a venit imediat răspunsul.
- Frigul există?
- Bineînţeles ! A răspuns profesorul. Nu ţi-a fost niciodată frig ?
- De fapt, domule profesor mă simt nevoit să vă contrazic: frigul nu există. Ştiinţa fizicii ne spune că frigul este absenţa căldurii. Un obiect poate fi studiat doar dacă acesta emite căldură deoarece doar căldura obiectului transmite energie care apoi poate fi măsurată. Fără căldura obiectul este inert, incapabil să transmită semnale. Frigul nu exista. Oamenii au creat termenul de frig pentru a exprima lipsa căldurii.
- Dar întunericul ? , întreabă studentul.
- Există! vine răspunsul profesorului