sâmbătă, 31 octombrie 2020

Plânge icoana Sfântului Nectarie în Biserica din Strâmba, județul Bistrița-Năsăud

Slujbă de pomenire la 4 ani de la trecerea la Domnul a Arhiepiscopului Iustinian Chira

Părinte din Munții Vrancei: ”În trei ani de zile, vine războiul cel mare”


Părintele are mai bine de 80 de ani. E bătrân cât Munții Vrancei, glumește el. A spovedit vreo cinci generații, a slujit mii de Liturghii. Cel mai tare iubește liniștea pădurii. Uite, codrul se roagă la Maica Domnului. Tac. Ascult infinita isihie a verdelui sfânt. Tăcerea rugătoare îți intră în creier, se pătrunde în tainițele minții. Simți că plutești. Inima bate mai rar. Ochii se umplu de roua dimineții. 

După un soroc de rugăciune, preț de-un Paraclisul Maicii Domnului, bătrânul suspină. Nu mai primește pelerini, spovedește doar câțiva preoți. A obosit și el de-atâtea păcate pe care le-a ascultat și le-a spălat. Părinte, ce ne facem cu lumea asta? Se duce la vale într-un ritm amețitor. 

miercuri, 21 octombrie 2020

Episcopul Maramureșului, discurs necruțător: Comuniștii au încercat într-o perioadă să declare zonele în carantină, să nu se ducă lumea în pelerinaje. Așa făceau comuniștii, cum fac și globaliștii! De 30 de ani totu-i devalizat! Numai Biserica nu s-a privatizat. De aceea și deranjează!


 Episcopul Maramureșului, PS Iustin, a declarat că tacticile folosite în prezent pentru a împiedica lumea să meargă în pelerinaje la sfinți sunt asemănătoare cu cele uzitate de comuniști, înainte de 1989.

Într-o cuvântare ținută cu ocazia slujbei Sfintei Parascheva ținute la Mânăstirea Strâmtura, PS Iustin al Maramureșului a declarat că românii trăiesc paradoxul de a fi învins restricțiile comuniștilor, dar nu pot trece de „democrația” instalată după 1990.

Ierarhul se referă la restricțiile fără precedent impuse pelerinajului de Sfânta Parascheva, măsuri care au declanșat numeroase proteste la adresa statului, dar și la interzicerea cu totul a pelerinajului de Sfântul Dumitru.

Pomenirea Sfintilor Marturisitori Ardeleni

Sursa: calendar-ortodox.ro

In aceasta zi, pomenirea Cuviosului marturisitor Visarion.

Cuviosul parintele nostru Visarion, s-a nascut în Bosnia, din parinti crestini ortodocsi, Maxim si Maria, în anul mântuirii 1714, si a primit din Sfântul Botez numele de Nicolae. Tânar, calatorind pe la multe locasuri de închinare, a poposit adesea la Locurile Sfinte. Acolo, la mânastirea Sfântul Sava, de lânga Ierusalim, a îmbracat schima monahiceasca, pe când avea 18 ani, primind numele de Visarion. Dupa un timp, a venit în Slovenia si s-a asezat la mânastirea Pacra, unde pentru râvna sa catre cele sfinte, s-a învrednicit de darul preotiei.

La trei ani dupa hirotonirea sa întru preot, cuviosul Visarion a mers din nou la Locurile Sfinte, ca sa-si întareasca si mai mult sufletul în dreapta credinta a Bisericii Rasaritului. La putina vreme dupa întoarcerea sa din aceasta calatorie, a venit în Tara Ardealului, unde papistasii cautau prin silnicie sa smulga credinta dreptmaritoare din sufletele românilor ortodocsi.

marți, 20 octombrie 2020

luni, 12 octombrie 2020

Madalin Ionescu despre Teste RT-PCR Covid19 Fals Pozitive in procent de 90%

Episcopul Macarie: Împreună pătimim, împreună să și mărturisim!

Biserica neamului nostru a răspuns restricțiilor severe cu care s-a confruntat în această perioadă cu tot binele filantropiei sociale pe care a putut să-l facă. Și a respectat întocmai toate măsurile și recomandările legale impuse de autorități!

Aceasta să fie, oare, recunoștința? „Sechestrarea” polițienească și abuzivă a sfintelor moaște ale Cuvioasei Parascheva și oprirea creștinilor care vor să o cinstească pe motivul derizoriu al domiciliului din buletin? Mai înainte, însă, de a fi cetățeni ai României cu domiciliul într-un oarecare oraș, suntem cetățeni ai Ierusalimului ceresc. Iar de drepturile acestei cetățenii nu ne poate lipsi nicio autoritate lumească.

Ierom. Chiril Vatopedinul - cuvânt despre pocăință, frică și coronavirus

Dan Grăjdeanu: Dacă pierdem Pelerinajul de la Cuvioasa Parascheva, vom pierde accesul la Biserică!

vineri, 9 octombrie 2020

Episcopia Ortodoxă Română a Maramureșului și Sătmarului: Câțiva pași pentru rezolvarea situației de la Iași

Având în vedere situația creată de adoptarea noilor măsuri prin Hotărârea 47/2020 a CNSU, potrivit cărora:

„Articolul 2: Organizarea de sărbători religioase este permisă numai cu participarea persoanelor care au domiciliul sau reședința în localitatea unde se desfășoară activitatea, fără participarea persoanelor / pelerinilor din alte localități”;


Pentru a fi evitate situații similare cu cea de la Iași, când, urmare aplicării acestor măsuri, a fost practic anulat pelerinajul la moaștele Sfintei Cuvioase Parascheva, considerăm că, pentru alinarea credincioșilor, se cuvine a fi luate în considerare următoarele măsuri de către Mitropolia Moldovei și Bucovinei:

Părintele Cleopa - Vedenia Sfântului Cosma

miercuri, 7 octombrie 2020

Dr. Vasile Astărăstoae: Interzicerea pelerinajului la Sfânta Parascheva de la Iași discriminează creștinii, din moment ce orașul nu este în izolare

 

de Redacția Stiripentruviata.ro

Într-o postare făcută pe blogul său, dr. Vasile Astărăstoae din Iași, specialist în medicină legală, afirmă că interzicerea pelerinajului la sărbătoarea Sfintei Parascheva de la Iași este discriminatorie și nejustificată:

„Solicit să se explice care este motivul pentru care se interzice pelerinajul la Iași la Sfânta Parascheva cât timp nu există o decizie de izolare totală a acestui oraș. Cu argumente clare, științifice și legale, nu cu declarații de genul „există pericol de infectare în autocare” sau că „așa a hotărât unul din grupurile “ așa-zis strategice. La alegeri nu exista pericol de infectare în autocare? Măsura este discriminatorie, impusă de tot felul de progresiști neomarxiști și stigmatizează creștinii. Oare după parlamentarele din 6 decembrie Raed Arafat & co. se va ține de cuvânt și ne va interzice sărbatoarea Nașterii Domnului Nostru Iisus?”

Prof. Cătălin Raiu, expert OSCE în libertatea religioasă, a declarat marți că măsura de a interzice atingerea raclei cu moaște pentru pelerinii (rezidenți în Iași conform noilor reguli sanitare) este „o intruziune în viața liturgică a Bisericii, unde niciun regim democratic nu are căderea să intre sub nicio formă”.

Dan Grăjdeanu, Frăția Ortodoxă: La luptă fraților! Ni se pun lanțuri grele!

marți, 6 octombrie 2020

Icoana Maicii Domnului din Vladimir (Vladimirskaia)

 


Traducere și adaptare: Mihai-Alex Olteanu

Icoana Maicii Domnului din Vladimir a fost pictată de Sfântul Evanghelist Luca, din blatul de la masa la care Mântuitorul a mâncat împreună cu Pururea Fecioara Maria și Dreptul Iosif. Maica Domnului, văzând icoana, a exclamat: Iată, de acum mă vor ferici toate neamurile. Harul Fiului meu și al meu va fi cu această icoană.

În anul 1131, Patriarhul Constantinopolului, Luca Hrisoverga, a dăruit această icoană Marelui Cneaz Gheorghe Vladimirovici al Kievului, numit și Yuri Dolgoruki (15 aprilie), care a așezat-o inițial în Mănăstirea Devici din Vîșgorod (Ucraina), vechiul oraș al Sfintei Olga, împărăteasa Rusiei și cea întocmai cu Apostolii.

Fiul lui Gheorghe Dolgoruki, Sfântul Andrei Bogoliubsky, a adus icoana în orașul Vladimir în 1155 și a așezat-o în Catedrala Adormirea Maicii Domnului” pe care o ctitorise. Din acest moment, icoana a primit numele de „icoana Maicii Domnului din Vladimir” (Vladimirskaia). În 1395, în timpul invaziei lui Tamerlan, icoana a fost luată din Vladimir și dusă în noua capitală, Moscova. Astfel, binecuvântarea Maicii Domnului a stabilit legăturile spirituale ale Bizanțului cu Rusia prin Kiev, Vladimir și Moscova.

Jenant, mişeilor! Generația pandemică a fricii

de Ioana Lucăcel

Motto: „Cei care vor renunţa la libertatea esenţială pentru a dobândi o fărâmă de siguranţă pe moment nu merită nici libertate, nici siguranţă.” - Benjamin Franklin

Fiecare generație are frămân­tările, problemele, metehnele și realizările ei, dar în istorie rămâne în general cu un singur fapt, o singură caracteristică, bună sau rea. Așa cum au existat „generația Unirii”, „genera­ția interbelică”, „generația luptei anticomuniste”, „gene­ra­ția Revoluției”, „generația tran­ziției”, va rămâne în istorie și generația de azi, „generația pan­demică a fricii”. Toată bruma noastră de civism, foarte subțire e adevărat, toată minima res­ponsabilitate pentru istorie și viitor, toată apetența, e adevă­rat, la fel de slabă, pentru libertate, au fost strivite sub tăvălugul fricii întreținute și a ideii că, dacă vom renunța la libertate, vom dobândi sigu­ranța. Ade­vărul este că le-am pierdut pe amândouă. Am ajuns și „ciuma Europei” și țara care a relativizat totul, de la edu­cație, la cultură, religie, liber­tăți, sănătate și chiar dreptul de a-ți spune opinia contrară. 

joi, 1 octombrie 2020

6 lucruri despre Sfântul Ioan Cucuzel

 


Mănăstirea Sihăstria: Acatistul, Ceasurile și Sfânta Liturghie la Acoperământul Maicii Domnului

Troparul Sfântului Acoperământ al Maicii Domnului - Chilia Buna Vestire

 Schitul Sfântul Dimitrie - Lacu, Sfântul Munte Athos.

www.marturieathonita.ro

Acoperamantul Maicii Domnului

Acoperamantul Maicii Domnului este sarbatoarea randuita de Biserica in amintirea aratarii Maicii Domnului in biserica din Vlaherne. Pe 1 octombrie 911, se facea priveghere in aceasta biserica, pentru salvarea cetatii care era asediata. La ora patru dimineata, Maica Domnului s-a aratat inaintea poporului, stand in vazduh si rugandu-se cu lacrimi. Sfantul Acoperamant era tinut in maini deasupra capetelor credinciosilor. In jurul ei se aflau apostolii, sfintii si mucenicii.

Sfantul Andrei cel Nebun pentru Hristos a zis catre ucenicul sau iubit, Epifanie: "O vezi, frate, pe Imparateasa si Doamna tuturor cum se roaga pentru intreaga lume?" Iar Epifanie a zis: "O vad, Parinte, si ma minunez!".

Acesta este evenimentul pe care il prazanuieste Biserica astazi, spre a ne aminti ca prin nevointa si rugaciune, putem primi si noi, in greutatile vietii noastre, neincetatul ajutor al Maicii Domnului.