sâmbătă, 31 octombrie 2020
Părinte din Munții Vrancei: ”În trei ani de zile, vine războiul cel mare”
Părintele are mai bine de 80 de ani. E bătrân cât Munții Vrancei, glumește el. A spovedit vreo cinci generații, a slujit mii de Liturghii. Cel mai tare iubește liniștea pădurii. Uite, codrul se roagă la Maica Domnului. Tac. Ascult infinita isihie a verdelui sfânt. Tăcerea rugătoare îți intră în creier, se pătrunde în tainițele minții. Simți că plutești. Inima bate mai rar. Ochii se umplu de roua dimineții.
marți, 27 octombrie 2020
duminică, 25 octombrie 2020
miercuri, 21 octombrie 2020
Episcopul Maramureșului, discurs necruțător: Comuniștii au încercat într-o perioadă să declare zonele în carantină, să nu se ducă lumea în pelerinaje. Așa făceau comuniștii, cum fac și globaliștii! De 30 de ani totu-i devalizat! Numai Biserica nu s-a privatizat. De aceea și deranjează!
Într-o cuvântare ținută cu ocazia slujbei Sfintei Parascheva ținute la Mânăstirea Strâmtura, PS Iustin al Maramureșului a declarat că românii trăiesc paradoxul de a fi învins restricțiile comuniștilor, dar nu pot trece de „democrația” instalată după 1990.
Ierarhul se referă la restricțiile fără precedent impuse pelerinajului de Sfânta Parascheva, măsuri care au declanșat numeroase proteste la adresa statului, dar și la interzicerea cu totul a pelerinajului de Sfântul Dumitru.
Pomenirea Sfintilor Marturisitori Ardeleni
marți, 20 octombrie 2020
duminică, 18 octombrie 2020
marți, 13 octombrie 2020
luni, 12 octombrie 2020
Episcopul Macarie: Împreună pătimim, împreună să și mărturisim!
sâmbătă, 10 octombrie 2020
vineri, 9 octombrie 2020
Episcopia Ortodoxă Română a Maramureșului și Sătmarului: Câțiva pași pentru rezolvarea situației de la Iași
miercuri, 7 octombrie 2020
Dr. Vasile Astărăstoae: Interzicerea pelerinajului la Sfânta Parascheva de la Iași discriminează creștinii, din moment ce orașul nu este în izolare
de Redacția Stiripentruviata.ro
Într-o postare făcută pe blogul său, dr. Vasile Astărăstoae din Iași, specialist în medicină legală, afirmă că interzicerea pelerinajului la sărbătoarea Sfintei Parascheva de la Iași este discriminatorie și nejustificată:
„Solicit să se explice care este motivul pentru care se interzice pelerinajul la Iași la Sfânta Parascheva cât timp nu există o decizie de izolare totală a acestui oraș. Cu argumente clare, științifice și legale, nu cu declarații de genul „există pericol de infectare în autocare” sau că „așa a hotărât unul din grupurile “ așa-zis strategice. La alegeri nu exista pericol de infectare în autocare? Măsura este discriminatorie, impusă de tot felul de progresiști neomarxiști și stigmatizează creștinii. Oare după parlamentarele din 6 decembrie Raed Arafat & co. se va ține de cuvânt și ne va interzice sărbatoarea Nașterii Domnului Nostru Iisus?”
Prof. Cătălin Raiu, expert OSCE în libertatea religioasă, a declarat marți că măsura de a interzice atingerea raclei cu moaște pentru pelerinii (rezidenți în Iași conform noilor reguli sanitare) este „o intruziune în viața liturgică a Bisericii, unde niciun regim democratic nu are căderea să intre sub nicio formă”.
marți, 6 octombrie 2020
Icoana Maicii Domnului din Vladimir (Vladimirskaia)
Traducere și adaptare: Mihai-Alex Olteanu
Icoana Maicii Domnului din Vladimir a fost pictată de Sfântul Evanghelist Luca, din blatul de la masa la care Mântuitorul a mâncat împreună cu Pururea Fecioara Maria și Dreptul Iosif. Maica Domnului, văzând icoana, a exclamat: Iată, de acum mă vor ferici toate neamurile. Harul Fiului meu și al meu va fi cu această icoană.
În anul 1131, Patriarhul Constantinopolului, Luca Hrisoverga, a dăruit această icoană Marelui Cneaz Gheorghe Vladimirovici al Kievului, numit și Yuri Dolgoruki (15 aprilie), care a așezat-o inițial în Mănăstirea Devici din Vîșgorod (Ucraina), vechiul oraș al Sfintei Olga, împărăteasa Rusiei și cea întocmai cu Apostolii.
Fiul lui Gheorghe Dolgoruki, Sfântul Andrei Bogoliubsky, a adus icoana în orașul Vladimir în 1155 și a așezat-o în Catedrala „Adormirea Maicii Domnului” pe care o ctitorise. Din acest moment, icoana a primit numele de „icoana Maicii Domnului din Vladimir” (Vladimirskaia). În 1395, în timpul invaziei lui Tamerlan, icoana a fost luată din Vladimir și dusă în noua capitală, Moscova. Astfel, binecuvântarea Maicii Domnului a stabilit legăturile spirituale ale Bizanțului cu Rusia prin Kiev, Vladimir și Moscova.
Jenant, mişeilor! Generația pandemică a fricii
vineri, 2 octombrie 2020
joi, 1 octombrie 2020
Troparul Sfântului Acoperământ al Maicii Domnului - Chilia Buna Vestire
Schitul Sfântul Dimitrie - Lacu, Sfântul Munte Athos.
www.marturieathonita.ro