sâmbătă, 22 august 2020

Moș Gheorghe Lazăr: Candelă de veghe la Văratec

Poezie compusă de  Pr. Stavr. Constantin Catana
            Moș Gheorghe cel smerit,
            La Văratec a venit.
            Ca să șadă pe vecie
            Și la toți pildă să fie.
            În viață cât a trăit
            Nimic n-a agonisit
            Ceaslovul și Psaltirea
          Asta i-a fost bogăția.
            De-acasă când a plecat,
            El nimic nu a luat.
            Și-a lăsat tot ce-a avut
            Casa, plugul și dor mult.

O icoană a Maicii Domnului de la Biserica Ortodoxă din Cricău, județul Alba, a început să lăcrimeze la începutul postului

Părintele Ioan Istrati despre cum s-a făcut un avocat călugăr la Muntele Athos

Iași. Eram în scaunul de Spovedanie. Un tânăr foarte elegant, cu un costum scump Armani se mișcă de colo colo prin Biserică. După ce spovedesc vreo patru oameni, vine și el sub patrafir. E avocat, are succes mare, patru apartamente, o prietenă superbă (desfrânare), carieră, viitor.

Ceva însă lipsește. Are dureri mari de suflet, uneori simte că totul e în zadar, suferă cumplit de singurătate, deși are zeci de prieteni, simte deșertăciunea lumii, minciuna uriașă, cancerul fardat al obsesiei după bani. Justiția e noua preoție, zic eu, după confesiunea lui Satan din filmul cu Al Pacino.
Într-adevăr, părinte, apăr și scap de pușcărie violatori, criminali, oameni cumpliți, doar pentru bani, bani, bani. Ceea ce rămâne după înșelătoria noastră e o mare de lacrimi. Oameni sărăciți, executați silit, alungați din munca de-o viață, desființați prin chichițele legii.

Mucenița Antuza – sfânta care a trăit timp de 23 de ani cu fiarele

Istoria sfântă a lăsat mărturii despre numeroși sfinți care au știut să îmblânzească animale sălbatice. Ne amintim de Sfânta muceniță Tecla, la ale cărei picioare s-au așezat cuminții leii care aveu misiunea să o sfâșie. Ne amintim și despre Sfântul Coprie, care a luat de urechi un urs, pentru a-l scoate din grădina de zarzavaturi a mănăstirii. Sfântul Isaac Sirul spune că îmblinzirea animalelor sălbatice este unul dintre semnele prezenței harului divin. Prin curăție, omul se apropie de sfințenia lui Adam de dinainte de cădere în păcat, animale recunoscînd acea stare primordială.

joi, 20 august 2020

Parintele Justin Parvu despre Sfintii Inchisorilor


Aceşti sfinți ai închisorilor, de la Aiud, Piteşti, Gherla, din toate puşcăriile noastre, formează cea mai măreață şi frumoasă coroană pentru împodobirea țării noastre înaintea lui Dumnezeu. Ei sunt soluția grăitoare, numai nu strigă de acolo. Izvorârea Sfîntului Mir din osemintele lor, aşa după cum se cunosc minunile acestea, e aşa de grăitoare, încât nu ne rămâne decât să le urmăm sfaturile, fapta şi eroismul vieții lor. Acesta este de fapt un alt mesaj pentru neamul nostru. Aceştia sunt ultimii dintre sfinții români care izvorăsc mireasmă şi vindecări în toate colțurile lumii. - Parintele Justin Parvu

Text preluat de pe manastirea.petru-voda.ro

marți, 18 august 2020

Icoana Maicii Domnului "Pantanassa"


Această icoană făcătoare de minuni a Născătoarei de Dumnezeu este o icoană pe lemn, portabilă, zugrăvită în secolul al XVII-lea şi a fost adusă de către obştea lui Gheronda Iosif Vatopedinul de la Nea Skiti, obşte care s-a închinoviat la Vatopedi, mănăstire care a devenit astfel din nou de obşte în 1990. Icoana se află pe proschinitarul din stânga al bisericii mari. Prima dovadă că această icoană are un har deosebit a fost următoarea întâmplare:

Într-o zi un tânăr din Cipru a intrat în biserică să se închine. Îndreptându-se către icoană, Gheronda Iosif a văzut deodată că faţa Maicii Domnului străluceşte. În acelaşi moment o putere nevăzută l-a aruncat pe tânăr la pământ. Îndată ce şi-a revenit a mărturisit cu lacrimi părinţilor că era necredincios, dispreţuind poruncile lui Dumnezeu şi se ocupa cu vrăjitoria. Astfel, intervenţia miraculoasă a Născătoarei de Dumnezeu l-a convins pe tânăr să-şi schimbe viaţa şi să devină un bun credincios.

Această icoană are de la Dumnezeu şi harul deosebit de a vindeca înfricoşătoarea boală a cancerului. Cunoaştem foarte multe cazuri de canceroşi vindecaţi recent, după citirea Acatistului sau a Paraclisului Maicii Domului Pantanassa.

De asemenea, multe minuni au avut loc în ultimii ani în Rusia după ce au fost aduse—la cererea Patriarhului Moscovei—trei copii ale icoanei Pantanassa: una la biserica Tuturor Sfinţilor din Crasnoe Selo, Moscova, a doua la Mănăstirea Schimbării la Faţă a Mântuitorului din Novospaski, iar a treia la Mănăstirea Valaam. Iată însă că Maica Domnului are de acum două icoane Pantanassa vindecătoare de cancer şi în România: la biserica Rusă din Bucureşti şi la Sf. Mănăstire Oaşa din judeţul Alba. Îi îndemnăm aşadar pe credincioşi să alerge cu credinţă la ajutorul acestor icoane, cerând ulei de la candela Maicii Domnului şi aghiazmă şi citind în faţa icoanei Acatistul sau Paraclisul Maicii Domnului (în curând vor fi traduse în limba română Acatistul şi Paraclisul icoanei Pantanassa).

Minuni

Hramul Cuviosului Paisie Aghioritul 2020

duminică, 16 august 2020

8 lucruri ca să îl cunoști mai bine pe Sf. Constantin Brâncoveanu

Este posibil ca imaginea să conţină: 1 persoană, text

Viața Sfântului Mucenic Constantin Brâncoveanu Voievod


Acest binecredincios şi de Hristos iubitor Voievod al Ţării Româneşti s-a născut la anul 1654 din părinţi de bun neam, după tată fiind coborâtor din voievodul Matei Basarab, iar după mamă, nepot al voievodului Şerban Cantacuzino, în timpul căruia, la anul 1688, s-a tipărit pentru întâia dată în întregime Sfânta Scriptură în limba română.
Rămas orfan de tată încă din pruncie, tânărul Constantin a fost crescut de către unchiul său, stolnicul Constantin Cantacuzino, cel mai învăţat boier al vremii sale. Acesta s-a îngrijit să-i pună dascăli înţelepţi spre a primi învăţătură aleasă. Pentru iscusinţa şi înţelepciunea sa, Constantin a primit înalte dregătorii, bucurându-se de multă cinstire încă din tinereţe.

Mănăstirea Paltin Petru Vodă - 14 august 2020

Chilia de la Mănăstirea Petru Vodă a Părintelui Justin Pârvu

Ajunul Sărbătorii Adormirii Maicii Domnului la Mănăstirea Paltin Petru Vodă - 14 august 2020

Toaca de la Mănăstirea Paltin Petru Vodă

Chilia memorială închinată Martirilor din temniţele comuniste - Mănăstirea Paltin Petru Vodă

Chilia de la Mănăstirea Paltin Petru Vodă a Părintelui Justin Pârvu

Adormirea Maicii Domnului la Mănăstirea Paltin Petru Vodă - 15 august 2020

miercuri, 12 august 2020

Mormântul Arhiepiscopului Justinian Chira de la Mănăstirea Rohia

Foto: Vlad HERMAN

Este posibil ca imaginea să conţină: în aer liber
Este posibil ca imaginea să conţină: plantă, floare, copac şi în aer liber
Este posibil ca imaginea să conţină: 1 persoană
Este posibil ca imaginea să conţină: 4 persoane, floare şi în aer liber

Minuni la Beirut: Potirul și candela din altarul unei biserici ortodoxe devastate de suflul exploziei au rămas neatinse și nemișcate

Părintele Ioan Istrati: Când virusul chinezesc lovește câteva mii de oameni, deodată vă pasă atât de mult, încât ne mutilați libertatea, ca să ne protejați

Când 5 milioane de oameni au plecat la muncă afară, nu v-a păsat.
Când 20 de milioane de copii au fost uciși prin avort, nu v-a păsat.
Când milioane de bătrâni au murit în sărăcie și umilință, după ce au muncit o viață, nu v-a păsat.
Când virusul chinezesc lovește câteva mii de oameni, deodată vă pasă atât de mult, încât ne mutilați libertatea, ca să ne protejați.

Părintele Ioan Istrati

Mănăstirea Neamț în 1919

Preluată de pe pagina Părintelui Benedict Sauciuc

Nu este disponibilă nicio descriere pentru fotografie.

6 lucruri interesante despre cântarea Cuvine-se cu adevărat

Este posibil ca imaginea să conţină: 2 persoane, text care spune „6 LUCRURI INTERESANTE DESPRE CÂNTAREA BASILICA.RO CUVINE-SE CU ADEVĂRAT A doua parte, începe cu „Ceea ce ești mai cinstită..." este partea cea mai veche imnului 2 Aceasta a fost scrisă de Sf. Cosma Melodul Începutul, „Cuvine-se cu adevărat" fost revelat de Arhanghelul Gavriil unui călugăr din Sf. Munte Athos Imnul a fost scris pe o placă de piatră degetul Arhanghelul Icoana Maicii Domnului din chilia în care avut minunea fost dusă în Biserica Protaton, unde găsește și în prezent Minunea a avut loc într-o duminică, 11 iunie 982”

„Născătoare de Dumnezeu, Fecioară”, pe 8 glasuri – Corul ,,Sfântul Iosif” al Mănăstirii Văratec

duminică, 2 august 2020

Mănăstirea Rohia, o oază de credință a Maramureșului (FOTO)

Oază de credință și cultură a Maramureșului, Mănăstirea Rohia din Țara Lăpușului este cunoscută în întreaga țară, atrăgând mereu suflete dornice de reîncărcare duhovnicească.

Pe lângă cadrul natural deosebit în care este așezată, la mănăstirea Rohia se află și icoana făcătoare de minuni a Macii Domnului ”Călugărița”, la care mulți oameni vin să-și spună necazurile sau să-și reverse mulțumirile.

Pelerini la mormântul Părintelui Arsenie Boca, iunie 2020