sâmbătă, 28 aprilie 2018
marți, 24 aprilie 2018
A aparut cartea "Monahul Ioan cel ferecat in propria-i saracie"
La Editura Blassco a aparut cartea "Monahul Ioan cel ferecat in propria-i saracie", scrisa de Parintele Constantin Catana (coordonata de Vlad Herman). Este vorba despre un monah din partile Moldovei, detalii in carte.
O puteti gasi aici
luni, 23 aprilie 2018
sâmbătă, 21 aprilie 2018
marți, 17 aprilie 2018
Despărţirea minţii de Dumnezeu îl face pe om fie un diavol, fie o fiară
Sfântul Grigorie Palama, într-una din Omiliile sale, vorbeşte despre întunecarea minţii, care este urmarea îndepărtării ei de Dumnezeu. Sfântul pomeneşte un pasaj clasic pe care, desigur, îl găsim şi la alţi Părinţi, precum Sfântul Maxim: „Mintea despărţită de Dumnezeu se face dobitocească sau drăcească”.
Atunci când mintea omului se îndepărtează de Dumnezeu, toate energiile lăuntrice ale sufletului şi ale trupului se tulbură. Sfântul Grigorie spune în continuare că, întrucât şi-a pierdut mişcarea firească şi s-a abătut de la calea firească, mintea pofteşte la lucrurile aparţinând altora şi nu se mai satură de iubirea de avuţie. Ea se lasă în voia plăcerilor trupeşti şi desfătarea sa nu cunoaşte margini sau măsură. Prin lucrarea ei, îşi necinsteşte numele, totuşi doreşte să fie cinstită de toţi.
sâmbătă, 14 aprilie 2018
Părintele Justin Pârvu Tămăduitorul
Sâmbătă, 10 martie, aveam să ajung pentru a doua oară la mormântul Părintelui Justin Pârvu. Până să se întâmple asta am trecut însă prin mai multe ispite, care mă îndemnau să nu merg, astfel că nu i-am dat un răspuns sigur fratelui Claudiu decât în ultima clipă (care mă invitase cu el în Moldova și căruia țin să-i mulțumesc pe această cale pentru faptul că m-a contactat).
Astfel, după puține ore de somn (din cauza entuziasmului) am pornit la drum cu trupul obosit, dar și cu sufletul apăsat de diverse lucruri, printre care propriile păcate și nu numai. Am ajuns spre seara zilei de sâmbătă la Mănăstirea Petru Vodă, iar reîntâlnirea cu Sfântul Părinte mi-a produs multă bucurie.
În acea seară, cât și pe parcursul zilei de duminică, am avut parte de multe momente (în timp ce mă aflam la mormânt) în care o mireasmă de mir cerească trimisă de Părintele Justin mi-a împrospătat sufletul și nu numai. Trebuie să mai menționez că din cauza oboselii, de obicei adorm greu, dar în seara de sâmbătă, după ce am ajuns în pat, am simțit o liniște și o bucurie ca și atunci când eram copil, astfel că am adormit repede. Sunt sigur că Părintele mi-a "facilitat" un somn mai rapid, chiar dacă nici în acea noapte nu am dormit prea mult.
joi, 12 aprilie 2018
miercuri, 11 aprilie 2018
luni, 9 aprilie 2018
sâmbătă, 7 aprilie 2018
Sfintele Paști în catacombele minei Baia Sprie, anul 1954 - mărturisirea Părintelui Justin Pârvu
În 1954, noi am sărbătorit învierea lui Hristos la 800 metri sub pământ într-o mină de plumb. Personal am fost unul din cei care făceau curse cu acele vagoane joase pe care le foloseau în mină să care minereu; aşa că slujba mea era în principal să merg mult. Mulţi dintre noi munceam împreună.
Cum puteam să sărbătorim Paştele? Din freze am făcut clopote. Am luat toate bucăţile metalice de la frezele pentru rocă şi le-am pus pe o sfoară. Lovite toate cu o tijă metalică de la un capăt la celălalt al sforii făceau un zgomot minunat. Acela a fost momentul când anunţam începerea slujbei.
Atunci am intrat în ascensor şi am coborât în locul unde se aranjase un altar şi cruci din bârne. A fost momentul vieţii noastre când am simţit o adâncă, religioasă tăiere a respiraţiei. Noi, preoţii am cântat tot ceea ce ştiam tare, profund, cu tot riscul. Eram cumva în afara noastră, nimeni nu se temea de pericol – era atunci sau niciodată; cu toţii eram într-un gând.
Când am intrat în ascensor, am intrat cântând „Hristos a înviat!“. Apoi am auzit pe cei care coborau de la suprafaţă în mină în locul nostru, am putut auzi cântecul lor în adâncime, în mină. Cântecul a început jos sub pământ, a continuat în ascensor şi la suprafaţă. Am intrat la duşuri cântând. După spălare ni se dădea ceai, dar atunci autorităţile ne-au încuiat în dormitoare două zile. După cele 2 zile, ne-au adunat pe toţi în faţa comandantului lagărului.
Labels:
justin parvu
Sfanta Lumina a venit la Ierusalim si in 2018 (VIDEO)
Sfanta Lumina a venit la Ierusalim si in 2018.
Sambata, 7 aprilie, la ora 14.17 a Romaniei, minunea Sfintei Lumini care vine din Cer s-a petrecut la Mormantul Domnului Iisus Hristos.
Conform traditiei, Patriarhul Ortodox de la Ierusalim a iesit din biserica avand Lumina Sfanta a Invierii, pe care a raspandit-o multimii entuziaste.
“In mod suprafiresc ea este o minune dumnezeiasca necuprinsa de mintea noastra, care se repeta din an in an, in Sambata Mare, de aproape 20 de veacuri. Este cea mai mare minune din zilele noastre vazuta atat de credinciosi, cat si de necredinciosi. Este minunea care uimeste toata mintea si dovedeste oamenilor pana la sfarsitul veacurilor ca Hristos, lumina lumii si Mantuitorul sufletelor noastre, a inviat din morti a treia zi, daruind tuturor viata vesnica”, potrivit crestinortodox.ro.
Lumina va ajunge in cursul acestei zile si in Romania.
Vezi mai jos momentul
Vlad HERMAN, www.ziarmm.ro
Vlad HERMAN, www.ziarmm.ro
O vizită la volohii din Ucraina înainte de Paşti
Săptămâna aceasta am fost la prietenii volohi un grup de voluntari din România pentru a le duce ajutoare umanitare adunate de la oameni de suflet. Am pornit din Oradea miercuri, 28 martie 2018, seara la ora 23 si am ajuns la Poroskovo a doua zi de dimineaţă. Ajutoarele au fost pregatite din Romania în pungi şi cutii, astfel încât fiecare familie să primească un pachet. Familiile cu mai multi copii au primit şi pachete suplimentare cu hainuţe la copilasi, ceea ce mamelor le-a adus o mare bucurie.
Pachetele au fost facute la schitul „Sfinţii Români” din Gradiştea de Munte de către voluntarii din judeţul Hunedoara si au fost transportate cu două masini de marfă şi remorcă. Mai greu a fost la vamă, dar cu ajutorul lui Dumnezeu am trecut cu bine. Drumul plin de gropi din Ucraina şi efortul depus nu i-au speriat pe voluntarii noştri, iar fapta lor le-a adus o satisfacţie aşa de mare, astfel încât, deşi erau frânţi de oboseală pe feţele lor se vedea o bucurie de nedescris.
vineri, 6 aprilie 2018
Cine Te-a rănit, Hristoase?
Întâmplarea ce urmează, care ne-a povestit-o tot Părintele Iacov (Talichis), s-a întâmplat într-o Vinere Mare.
O bătrânică s-a dus să aprindă candelele într-o biserică din satul ei. Din curiozitate s-a uitat în altar şi ce vede? Pe Sfânta Masă stătea un tânăr în jur de 30 de ani, avea răni în palme şi în picioare şi o rană la o coastă de unde curgea sânge.
- Cine eşti tu care îndrăzneşti să stai pe Sfânta Masă? a întrebat uimită femeia.
- Eu întotdeauna aici stau, aici este locul meu, a răspuns tânărul.
- Cine Te-a rănit într-atât?
- Tu m-ai rănit, cu păcatele tale!
S-a învrednicit într-adevăr bătrânica şi L-a văzut pe Însuşi Domnul, pentru că se găsea atunci întru pocăinţă.
joi, 5 aprilie 2018
luni, 2 aprilie 2018
Importanţa cinstirii Preasfintei Născătoare de Dumnezeu
Dintre toţi sfinţii, pe care trebuie să-i cinstiţi, să cinstiţi mai tare pe Maica Domnului! Mult pot şi sfinţii lui Dumnezeu, dar nici unul cât Maica Domnului. Dacă nu era Maica Domnului în ceruri, între Sfânta Treime şi noi, lumea asta se pierdea demult. Ea pururea stă în genunchi şi se roagă Preasfintei Treimi.
Miliarde de suflete care au credinţă şi nădejde în Maica Domnului vor trece uşor vămile văzduhului şi din moarte la viaţă pentru că au cinstit-o pe Maica Domnului. Deci, vă rog, să nu vă lipsească din casă Acatistul Maicii Domnului, Paraclisul şi alterugăciuni către Maica Domnului! Şi la icoana ei să ardă candela permanent.
Sinaxar în Sfânta și Marea zi de Luni
n Sfânta şi Marea Luni se face pomenire de fericitul losif cel preafrumos şi de smochinul care s-a uscat prin blestemul Domnului.
De astăzi încep Sfintele Patimi ale Domnului nostru Iisus Hristos. Înainte de altele, este luat ca preînchipuire a Domnului, Iosif cel preafrumos. Iosif a fost un fiu mai mic al patriarhului Iacov, născut din Rahila. Invidiat de fraţii săi din pricina unor visuri, a fost ascuns mai întâi într-o groapă. Tatăl lui este înşelat de fiii lui printr-o haină muiată în sânge, spunându-i-se că a fost răpit şi a fost mâncat de fiare sălbatice. În urmă a fost vândut ismailiţilor cu treizeci de arginţi, iar aceştia la rândul lor îl vând lui Putifar, mai-marele eunucilor faraonului Egiptului. Pentru că stăpâna lui s-a mâniat pe el din pricina curăţeniei tânărului, că n-a voit să săvârşească nelegiuirea, a fugit lăsând în mâna ei haina sa. Ea l-a vorbit de rău stăpânului său, aşa că Iosif a căpătat temniţă grea şi lanţuri. Apoi, în urma tălmăcirii unor visuri, a fost scos din închisoare, înfăţişat faraonului şi a fost pus domn peste tot Egiptul. Cu prilejul împărţirii grâului a fost cunoscut iarăşi de fraţii săi. Trăind într-un chip minunat toată viaţa lui, a murit în Egipt şi s-a arătat un om mare prin înţelepciune, pe lângă alte fapte bune ale sale.
Abonați-vă la:
Postări (Atom)