Cei care l-au cunoscut pe Părintele Ilie Lacatusu spun ca a fost un model pentru toata lumea, un "exponent al omului ce tinde spre desavarsire". Un om plin de dragoste, mila si iertare...
Ziua de 29 septembrie 1998 avea să fie binecuvântata de un semn dumnezeiesc: după 15 ani de la trecerea în rândul celor drepti, trupul preotului Ilie Lacatusu a fost gasit intact si bine mirositor. Mormantul preotului a fost deschis la inmormantarea vaduvei sale. Deshumarea Părintelui Ilie Lacatusu si descoperirea trupului intact a reprezentat pentru toata lumea un miracol. Nepotul părintelui, Mihai Spirache, a fost primul care l-a atins pe Ilie Lacatusu. Atunci s-a întâmplat un lucru mai putin obisnuit: timp de o saptamana, mana dreapta a lui Mihai Spirache si-a pastrat mirosul de smirna, specific sfintelor moaste.
MOASTE. Trupul părintelui nu a fost imbalsamat, deoarece canoanele bisericesti interzic acest lucru preotilor de mir si monahilor. De la data deshumarii si până la 27 februarie 2000, trupul Părintelui a fost tinut în taina, deoarece Patriarhia nu daduse binecuvântare pentru a putea fi vazut. După rugăciunile de dezlegare, Patriarhia Bisericii Ortodoxe Române i-a deschis părintelui Ilie dosar de canonizare, dând binecuvântarea pentru a se deschide cripta care adaposteste trupul Părintelui Lacatusu. Cel mai important semn al sfinteniei este nestricaciunea trupului după moarte. Acest semn trebuie insotit neaparat de semnul minunilor, de darul de a savarsi minuni. Despre canonizarea Sfintilor, Biserica Ortodoxa arata: "Biserica n-a stabilit termeni, nici precisi, nici aproximativi, pentru verificarea sfinteniei. (...) Este insa prea adevărat ca niciodata Biserica n-a pus vreo graba deosebita în actele de canonizare, decât atunci când avalansa pietatii populare i-a impus aceasta. In cazul preotului Ilie Lacatusu, Arhiepiscopia a luat cunostinta despre descoperirea trupului neputrezit. Calea canonizarii impune insa multe etape si stradanii deosebite, asa cum s-a mai procedat".
CV Ilie Lacatusu © 6 decembrie 1909 - se naste în satul Crapaturile, judetul Valcea © 1930 - se inscrie la Facultatea de Teologie din Bucuresti, pe care o absolva cu rezultate excelente © 1 septembrie 1934 - este hirotonisit ca preot la parohia Osica de Jos din judetul Olt © 1942 - incepe să propovaduiasca cuvântul Sfintei Evanghelii la Odessa si la parohia Sersenita, ca preot trimis de Misiunea Ortodoxa Româna © 19 iulie 1952 - este arestat, trimis si incadrat în colonia de munca M.A.I. Galesu, la Canal, până în octombrie 1952 © 1953 - mutat la inchisoarea din Onesti. Este eliberat la 26 aprilie 1954, revenind în slujba Bisericii © 1 iulie 1959 - este din nou arestat, fiind trimis la munca în Delta, la Periprava, de unde este eliberat abia la 6 mai 1964 © 22 iulie 1983 - moare după o grea suferinta, pe un pat al Spitalului Panduri, din Capitala.
Jurnalul National, 2004
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu