Ele au fost aduse de catre un calugar din Ieud tocmai de la Muntele Athos si vor fi pastrate pentru totdeauna in biserica din Baia Mare. Preotul Vasile Dodea afirma ca tot mai multi oameni ii spun ca s-au vindecat dupa ce s-au inchinat la moastele sfantului.
“Le-am adus de mai multi ani, dar n-am facut prea mare propaganda, pentru ca sunt foarte multi oameni care vin si se roaga la ele, bolnavi, si imi spuneau ca au rezultate bune, ca s-au vindecat.
E o bucatica foarte micuta. De la Muntele Athos mi le-a adus un calugar din Ieud, le putem pastram pentru totdeauna”, a spus Vasile Dodea.
E o bucatica foarte micuta. De la Muntele Athos mi le-a adus un calugar din Ieud, le putem pastram pentru totdeauna”, a spus Vasile Dodea.
Moastele Sfantului Pantelimon pot fi gasite in dreapta altarului.
“Moastele pot fi gasite cand intra lumea in biserica, in partea dreapta a altarului. S-au publicat articole atunci la inceput, cand s-au adus, dupa care n-am mai vrut sa faca nu stiu cata propaganda.
O tanara imi spunea odata, nu stiu cum o cheama, cand eram undeva la masa si cineva imi spunea lasa-ma cu moastele astea, ca a fost si ea si s-a simtit foarte bine pe urma, nu stiu ce boala avea.
In fiecare zi joi, dupa Sfanta Liturghie de dimineata, facem si acatistul Sfantului Pantelimon”, a conchis preotul.
Sfantul Pantelimon a vazut lumina zilei in anul 284, pe vremea imparatului roman Maximilian.
A fost educat de Eufrosin, un medic de renume, si calitatile lui deosebite l-au facut pe imparat sa-l aduca la palat. Sfantul Ermolae i-a deschis calea spre Hristos si i-a aratat tainele credintei crestine.
Minunile savarsite in numele lui Hristos de catre Sfantul Pantelimon au inceput cu invierea unui copil muscat de un sarpe. Apoi, sfantul a redat vederea unui orb.
Si-a impartit averea saracilor si a inceput sa se ocupe fara plata de sanatatea acestora. Imparatul Maximilian l-a condamnat la moarte prin decapitare, pentru ca nu voia sa renunte la credinta sa, dar sabia primului calau s-a topit.
Cand in cele din urma i-a fost taiat capul, in loc de sange a curs lapte, iar maslinul uscat de care a fost legat a inverzit si s-a umplut de roade. Credinciosii au scos din cenusa trupul neatins de foc al lui Pantelimon si l-au ingropat cu mare cinste, pe proprietatea lui Arnantios Scolasticul, in anul 303.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu